6 начина да стимулирате здравословното функциониране на хипоталамуса

Консумацията на определени витамини и здравословни мазнини е важна за поддържане на оптималното функциониране на хипоталамуса. Какво друго можем да направим, за да помогнем на този орган?
6 начина да стимулирате здравословното функциониране на хипоталамуса
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 13 юни, 2023

За да стимулирате функцията на хипоталамуса, основното нещо е да поддържате здравословни навици на живот. Толкова е просто, но е необходимо постоянство, за да поддържате тези здравословни навици във времето.

Хипоталамусът е регулаторният център на тялото. Той е свързан с хипофизната жлеза, контролирайки секрецията на повечето жлези, въпреки че също така е способен да освобождава хормони директно в кръвния поток.

Стимулирането на функцията на хипоталамуса може да бъде от ключово значение за подобряване на когнитивните дефицити, свързани с мозъчно увреждане. Според последните изследвания този орган играе критична роля в създаването на спомени и актуализирането на паметта.

И като си помислите, че е бил пренебрегван толкова дълго! Така че нека го стимулираме, но първо, нека научим повече за хипоталамуса.

Какво представлява хипоталамусът?

Хипоталамусът е орган, разположен вътре в мозъка, над основата на черепа и под таламуса. От там произлиза името му.

Смята се за интегриращ център на тялото, тъй като основната му функция е да регулира телесната хомеостаза. Той е свързан чрез хипофизното стъбло с хипофизната жлеза и освобождава хормони, които инхибират или стимулират хипофизната жлеза.

Оста, която образува хипоталамуса с хипофизната жлеза, засяга други жлези:

В допълнение, той е способен да освобождава неврохормони директно в кръвта. Така че стимулирането на хипоталамуса засяга както нервната, така и ендокринната система, променяйки следните функции:

 • Жажда
 • Либидото
 • Глад
 • Сърдечен ритъм
 • Цикли на съня
 • Кръвно налягане
 • Емоционално състояние
 • Телесна температура

Какво може да причини дисфункция на хипоталамуса?

Когато хипоталамусът не функционира правилно, това се нарича хипоталамична дисфункция. Това може да се дължи на различни причини:

 • Наличието на тумори
 • Черепна травма
 • Вродени малформации
 • Цереброваскуларна болест
 • Хранителни разстройства
 • Последици от мозъчна операция

Признаците и симптомите, които придружават тази дисфункция, се наричат хипоталамичен синдром. Според специализираното списание Nature състоянието се проявява с наднормено тегло, промени в концентрацията на различни хормони, проблеми със вниманието и паметта, както и резки промени в настроението.

Най-добрите начини за стимулиране на здравословната функция на хипоталамуса

Стимулирането на функцията на хипоталамуса може да бъде полезно, ако съществува риск от страдание от хипоталамичен синдром – тоест, ако имате като характеристика някоя от причините, споменати по-горе.

Но както ще видите, съветите за това отговарят на добрите здравословни навици. Това означава, че всеки може да ги приложи на практика и да допринесе за своето благополучие.

Въпреки че единственият начин за директно стимулиране на хипоталамуса е изследван при мишки и то чрез вътречерепни електрически разряди, се подозира, че някои начини на живот стимулират индиректно органа при хората. Нека да разгледаме някои от най-добрите опции.

1. Начини за стимулиране функцията на хипоталамуса – увеличете приема на хром

Хромът е основен елемент за хората, който освен че участва в метаболизма на инсулина, участва в регулирането на метаболизма на мазнините. Следователно е от съществено значение за мозъчната функция. Адекватната му концентрация благоприятства синтеза на мастни киселини за невроните.

Едно старо проучване (но такова, което все още е валидно със своите открития) установява, че хромът забавя стареенето на невроните. На теория това се случва, защото подобрява инсулиновата чувствителност в хипоталамуса.

Консумирането на хром в диетата е един от най-добрите начини за стимулиране функцията на хипоталамуса. В допълнение, поради участието си в метаболизма на въглехидратите и мазнините, той помага за регулиране на апетита.

Най-добрите естествени източници на хром са следните:

 • Чесън
 • Турция
 • Картофи
 • Броколи
 • Портокали
 • Босилек
 • Ябълка

2. Използвайте етерични масла, за да стимулирате хипоталамуса си

Използването на етерични масла може да стимулира функцията на хипоталамуса. Според Испанското дружество по фитотерапия някои билкови производни са показали положителен ефект върху настроението. Тази полза може да се обясни със способността на някои от тях да преминават кръвно-мозъчната бариера и да достигат до хипоталамуса.

Етеричните масла имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, така че в допълнение към стимулирането на лимбичната система, те могат също да увеличат оксигенацията на невроните. Те могат да се използват с дифузьори, да се вдишват направо от бутилката или да се смесват с масла за тяло и да се нанасят върху кожата.

Смятаме, че може да ви хареса и да прочетете и: Как четенето променя мозъка и е от полза за психичното здраве

3. Начини за стимулиране функцията на хипоталамуса – яжте здравословни мазнини

Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в зехтина и сьомгата, помагат за поддържане адекватните нива на добрия холестерол или HDL. Това е в състояние да стимулира функцията на хипоталамуса, тъй като мазнините са необходими за синтеза на хормони и части от плазмените мембрани на клетките, както вече споменахме.

Холестеролът не е забранено вещество – далеч не е така. Това е естествен антиоксидант и прекурсор на важни молекули, като невротрансмитери. Препоръчва се да се увеличи консумацията на зехтин, авокадо, сьомга и масло с ниско съдържание на сол.

Важно е обаче да не прекалявате с количеството мазнини, дори и да са здравословни. Според публикация в International Journal of Obesity, диетите с излишни мазнини възпаляват невроните в хипоталамуса.

4. Увеличете приема на витамини

Увеличаването на приема на витамини е в състояние да стимулира хипоталамуса, особено в случай на витамин С и В комплекс.

Витамин B1 или тиамин е в състояние да благоприятства хипоталамуса, тъй като участва в поддържането на апетита, както и регулира функцията на нервната система. Този микроелемент е в голямо количество в слънчогледовите семки, свинското месо и различни зърнени храни.

Витамин B12 участва в регулирането на настроението и енергийните нива на тялото. Поддържането на адекватни нива на този витамин е от ключово значение за когнитивните функции, както и за намаляване симптомите на депресия. Съдържа се в червено и бяло месо, риба и млечни продукти.

Витамин С участва като антиоксидант. Той има функцията да защитава хипоталамуса от оксидативен стрес, както и действието на други органи. Според експерти, неговата роля в модулирането на централната нервна система е фундаментална. За набавянето му трябва да се ядат цитрусови плодове (лимон, портокал и грейпфрут), както и ягоди, картофи и червени чушки.

5. Начини за стимулиране функцията на хипоталамуса – правете упражнения за стимулиране на хипоталамуса

Редовните упражнения могат да стимулират функцията на хипоталамуса, се казва в научно изследване от 2015 г. Допринася за поддържането на енергийния баланс и метаболитната активност. Упражненията са в състояние да променят генната експресия и невронната активност в хипоталамуса.

Между другото, ако сте с наднормено тегло, упражненията също ще допринесат за намаляване на излишните килограми. С по-малко допълнителна мастна тъкан в тялото, хипоталамусът подобрява своята функция.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Как затлъстяването влияе на мозъка

6. Подходящ режим на сън и намаляване на стреса

Повишените нива на кортизола, хормона на стреса, са особено вредни за мозъка. За да се стимулира функцията на хипоталамуса, се препоръчва производството на кортизол да се поддържа на правилните нива чрез намаляване на стресовите събития и правилен цикъл сън-събуждане.

Твърде малкото сън и животът с хроничен стрес са свързани с високи нива на кортизол. Освен това възниква провъзпалително състояние, което е вредно за мозъка и може да доведе до промени в концентрациите на различни хормони, като катехоламини, пролактин и хормон на растежа.

Стимулирането на функцията на хипоталамуса е свързано със здравословни навици

Притежаването на добри навици е полезно в много отношения. Подобрява работата на хипоталамуса, но също така допринасяме за благосъстоянието на тялото като цяло.

Тези стратегии, които споделихме с вас, нямат неблагоприятни ефекти, а напротив, генерират ползи за цялостното ви качество на живот. И така, какво чакате? Време е да задействате хипоталамуса си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.