6 признака на високото ниво на кортизола

Консумацията на по-малко кафе и изгарянето на повече калории чрез извършването на повече физически упражнения е основен фактор за контролиране нивото на кортизола в организма ви
6 признака на високото ниво на кортизола

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хидрокортизонът или кортизол е хормон, образуван от надбъбречната жлеза. Високото ниво на кортизола може да влоши здравето ви.

Кортизолът повишава нивото на кръвната захар, като същевременно може да наруши формирането на костите и да доведе до заболявания като напълняване.

Когато страдате от високо ниво на кортизол това състояние е известно като хиперкортизолизъм или синдром на Кушинг. Това заболяване води до натрупването на мазнини, повишаване на кръвната захар и невероятно висок стрес за тялото.

Следните признаци ще ви помогнат да прецените дали нивото на кортизола в организма ви е високо:

1.Внезапно напълняване

Напълняването е един от първите симптоми на повишаването на кортизола.

Напълняването се наблюдава най-вече в горната част на тялото, тъй като мазнините започват да се натрупват на места като раменете, гърдите и гърба.

Най-странното нещо, което се наблюдава при тези случаи е, че ръцете и краката на засегнатите от това заболяване продължават да са слаби.

2.Кожни симптоми

Кожата също бива засегната от хиперкортизолизма.

Той може да доведе до появата на:

  • Акне
  • Лилави лезии по гърдите, корема и бедрата
  • Синини
  • Повишено окосмяване на лицето и тялото.

3.Мускулно-скелетни симптоми

Високият кортизол засяга и мускулите и костите. Костната система отслабва, а това повишава риска от счупвания особено в областта на ребрата и гръбначния стълб.

4.Отслабнала имунна система

Тимусната жлеза, регулираща имунната система в човешкия организъм също страда от повишеното ниво на кортизола.

Високият кортизол причинява смъртта на клетките и кара имунната система да атакува тъканите на организма вместо вирусите.

  • Най-често срещаните симптоми на отслабналата имунна система са появата на астма и алергии.
  • С течение на времето проблемите могат да се задълбочат: това състояние може да доведе до появата на лупус, болест на Крон или фибромиалгия.

5.Депресия и промяна на настроението

Тревожността е един от най-често срещаните симптоми, който се появяват при хората подложени на силен стрес.

Това състояние е съпроводено от продължителна и честа смяна на настроението през деня, а в някои случаи води и до признаци на тежка депресия.

Има направени проучвания, показващи, че високото ниво на кортизола намалява кръвообращението и снабдяването с глюкоза на мозъка.

Това нарушава способността на мозъчните клетки да усвояват глюкозата и може да причини смъртта на някои от тях.

6.Умора и безсъние

Енергията осигурявана от кортизола може да се окаже непродуктивна за организма.

В тези случаи организмът е свръх активен през деня и не си почива. През нощта по-високо ниво на хормона не позволява на организма да се отпусне и нарушава съня му.

  • При нормални условия нивата на кортизола в организма се повишават около 8 часа сутринта, за да осигурят необходимата му енергия.
  • Но при хиперкортизолизма се наблюдава обратната ситуация, когато хормонът е активен през нощта, а на сутринта нивото му спада.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 симптома на хроничната умора

Как да намалите нивото на кортизола в организма?

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета за понижаване нивото на кортизола в организма ви, за да можете да водите по-здравословен живот.

Забравете за кафето

Кофеинът повишава нивото на кортизола в кръвта с около 30% на част. В някои случаи този ефект трае около 18 часа.

Ако искате да намалите катаболизма си и да повишите анаболизма си трябва да спрете приема на кафе.

Опитайте се да спите повече
пълноценният сън е важен при високи стойности на кортизола

Подобрете цикъла си на сън като пиете чайове от лайка и валериана преди сън. Така ще заспивате по-бързо и ще спите по-дълго време.

Освен че ще понижите нивото на кортизола в организма си, ще изглеждате по-млади и здрави и ще намалите въздействието върху тялото си на отминаващото време.

Спортувайте

Известно е полезното въздействие на редовната физическа активност върху организма. Тя води до натрупването на мускулна маса и повишаване образуването на серотонин и допамин, понижаващи риска от появата на тревожност и депресия.

Освен това ще изгаряте повече от енергията, натрупана в организма ви и така ще понижавате нивото на кортизола.

Поддържайте стабилно нивото на кръвната си захар

Хранете се пълноценно, консумирайки храни богати на въглехидрати, протеини и фибри, контролиращи нивото на кръвната ви захар.

Добре е да приемате добавки с витамин В, калций, магнезий, хром, цинк, витамин С и алфа-липоева киселина (ALA).


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.