Стресът и високото кръвно налягане: как са свързани?

Има пряка връзка между стреса и високото кръвно налягане. Ще ви кажем каква е тя и какво можете да направите по въпроса тук.
Стресът и високото кръвно налягане: как са свързани?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 29 май, 2023

Стресът и високото кръвно налягане – свързани ли са и как? Според Световната здравна организация (СЗО) в момента около 1,28 милиарда възрастни на възраст между 30 и 79 години страдат от високо кръвно налягане. Данните са тревожни и се припокриват с други като психологически разстройства. Днес говорим с вас за връзката между стреса и високото кръвно налягане и защо трябва да му обръщате внимание.

Според данни на Американския институт по стрес (AIS), до 77% от хората живеят с известна степен на стрес в ежедневието си. Това е естествен отговор за справяне с проблемите. Но за съжаление ние зависим от него твърде много или поне сме свикнали със симптомите му. Ще научите защо трябва да сте информирани за тази връзка и какво да правите по въпроса.

Стресът и високото кръвно налягане – връзката между тях

Стресът влияе върху редица аспекти от живота на хората.
Нервната система има пряко действие върху сърдечно-съдовата система, така че стресовите ситуации могат лесно да повлияят на кръвното налягане.

Както ни казва Американската асоциация на психологите (APA), стресът се развива поради взаимодействие между вътрешни и външни явления, които причиняват промяна в почти всяка система на организма. Стресът е много сложно явление, но с много прости думи, това е набор от физиологични и психологически реакции, които тялото проявява в лицето на предизвикателство.

Тези реакции пораждат две възможности: положителен стрес и отрицателен стрес. И в двата случая се регулира от симпатиковата нервна система и някои от най-честите реакции са следните:

 • Периферна вазоконстрикция.
 • Забавяне на чревната подвижност.
 • Масово освобождаване в кръвта на кортизол, енкефалин, адреналин и норадреналин.
 • Повишаване на кръвната глюкоза.
 • Повишаване на защитните способности на имунната система.
 • Ускоряване на факторите на кръвосъсирването (кръвта се сгъстява).

Всичко изброено по-горе се развива като защитен механизъм тялото да реагира по-добре на ситуация, която застрашава неговата цялост. Стресът не е просто емоционален дискомфорт, но има практически последствия върху почти всяка система в тялото ви.

 И още

Американската сърдечна асоциация ни напомня, че стресът ускорява сърдечния ритъм и свива кръвоносните съдове. Всичко това е с цел да доведе повече кръв към централната част на тялото, вместо към крайниците. В резултат на това има повишаване на кръвното налягане поради стрес.

Това явление е временно, така че продължава толкова дълго, колкото другите симптоми на стрес. Ето защо изследователите посочват, че стресът не причинява директно хипертония, но може да има ефект върху нейното развитие.

Това е така, защото, както показват доказателствата, възстановяването до нивото преди стреса е по-забавено и с по-големи сърдечно-съдови ефекти, отколкото се предполагаше преди няколко десетилетия. Поради това пациентите с хипертония, рисковите групи и като цяло всички хора трябва да контролират тези епизоди. За да поддържат кръвното си налягане в здравословни стойности.

Стресът и високото кръвно налягане – работен стрес и хипертония

Както е известно, има различни видове стрес. От няколко десетилетия етикетът работен стрес е популяризиран и се отнася до епизоди, които се задействат в работен контекст. Изследователите продължават да предупреждават, че работният стрес е важен фактор за развитието на високо кръвно налягане.

Дългото работно време, натискът за постигане на целите, страхът от съкращения на работа и необходимостта да печелите повече пари са само част от факторите, които могат да доведат до стрес на работното място. Синдромът на прегарящия работник, известен също като прегаряне, е потенциален риск за лица, диагностицирани с хипертония. СЗО го е включила в МКБ-11.

7 начина да намалите стреса, за да контролирате високото кръвно налягане

Контролирането на стреса е изключително важно.
Намирането на начин за справяне със стреса зависи от всеки човек, така че идентифицирането на основната причина е фундаментално.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Посттравматичен стрес и неговото влияние върху организма

Вече научихте защо стресът причинява високо кръвно налягане и как тези епизоди могат да бъдат контрапродуктивни за пациенти с хипертония. Не можем да кажем сбогом, без първо да разгледаме поредица от практически съвети. За намаляване на честотата му в ежедневния ви живот.

Отново повтаряме, че няма доказателства, че стресът причинява високо кръвно налягане (заболяването). Но това е един от многото фактори, които влияят на процеса (заедно с генетичното предразположение, теглото, навиците като тютюнопушене и т.н.). В духа на воденето на по-здравословен начин на живот и приемайки предложенията на Harvard Health Publishing, ви каним да практикувате следното:

 • Подобрете организацията на времето си: за да не оставяте важни или трудни неща за последно, управлявайте свободното си време пропорционално и избягвайте натрупването на задачи, които ще доведат до увеличаване на стреса ви.
 • Почивайте си достатъчно: средно се препоръчва да спите осем часа на ден без прекъсвания, без съня да се разпределят в цикли. Сънят ще помогне на ума и тялото ви да си възвърнат енергията, необходима за справяне с ежедневните отговорности.

И още

 • Разширете социалните си връзки: така че да не прекарвате сами свободното си време, а в компанията на приятели, семейство или колеги. Да ходите на кино, да спортувате заедно или да посещавате срещи е много важно за психичното ви здраве. Както и укрепването на социалните ви взаимоотношения.
 • Практикувайте техники като йога, медитация или дихателни упражнения. Включете ги в рутинните си методи, които ви дават спокойствие, така че да можете да ги използвате като спасение, когато стресът ви дебне.
 • Разрешете стресиращи проблеми: най-добрият отговор на проблемите, които ви причиняват стрес, е да се изправите срещу тях, а не да бягате от тях. Ще откриете, че почти винаги можете да ги разрешите без големи пречки, тъй като много пъти смятаме даден проблем за по-сложен, отколкото е в действителност.
 • Погрижете се за себе си: във всеки смисъл, тъй като стресът често е следствие от пренебрегването на самите нас. Прилагайте здравословна диета, спортувайте, отделете място в дневния си ред за неща, които харесвате. Награждавайте се и не се оставяйте да бъдете погълнати само от работа или отговорности.
 • Потърсете помощ: ако въпреки че правите всичко по-горе, не можете да управлявате стреса си, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Както вече посочихме, тази реакция причинява физиологични промени. Които засягат вашето здраве, така че никога не трябва да подценявате нейните ефекти в средносрочен и дългосрочен план.

Също така ви призоваваме да се консултирате с кардиолог. За да оцените възможните ефекти, които стресът е имал или има върху вашето сърдечно-съдово здраве. Спирането на пушенето, поддържането на здравословно тегло и намаляването на приема на натрий са други основни съвети за контролиране на хипертонията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. Stress and hypertension. WMJ: official publication of the State Medical Society of Wisconsin. 1998; 97(11), 34-38.
 • Rosenthal, T., & Alter, A. Occupational stress and hypertension. Journal of the American Society of Hypertension. 2012; 6(1): 2-22.
 • Spruill, T. M. (2010). Chronic psychosocial stress and hypertension. Current hypertension reports. 2010; 12(1): 10-16.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.