Как затлъстяването влияе на мозъка

Затлъстяването е свързано с повишена чревна пропускливост и с повишен приток на токсични съединения в мозъка.
Как затлъстяването влияе на мозъка
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 24 октомври, 2022

Затлъстяването променя нормалното функциониране на тялото ни. В допълнение към увеличаването на риска от развитие на заболявания в средносрочен и дългосрочен план, това може да повлияе и на когнитивните резултати. Поради тази причина е важно да отслабнете, ако страдате от затлъстяване. Това ще помогне значително да подобрите качеството си на живот. По-долу ще ви покажем как затлъстяването влияе на мозъка.

Затлъстяването засяга мозъка

Затлъстяването може да намали работата на мозъка и да ускори стареенето на мозъка. Това се случва в резултат на окислителни и възпалителни процеси. Това се казва в статия, публикувана в списание The Proceedings of the Nutrition Society. Освен това, това състояние на затлъстяване може да увеличи риска от деменция при по-възрастните индивиди.

От друга страна, наднорменото тегло е свързано с влошаване на метаболитните здравни маркери. Тази ситуация може да увеличи чувството на умора, което не се случва само в мускулите, но може да обхване и когнитивната функция.

В резултат на това затлъстяването е състояние, което може да засегне част от основните системи и процеси в тялото. Страданието от това заболяване пречи на тялото да функционира правилно.

Връзката между Алцхаймер и затлъстяването

Затлъстяването може да ускори когнитивното влошаване и от години се свързва със засилване на процесите на деменция. Но в допълнение, статия, публикувана в International Journal of Molecular Sciences, свързва състоянието на наднормено тегло и затлъстяване с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Предложеният модел е повишаване на пропускливостта на чревната и кръвно-мозъчната бариера. От тук има увеличение на бета-амилоидните съединения, които се синтезират и навлизат в централната нервна система. Това е свързано с риска от страдание от този вид невродегенеративно заболяване.

За да се намали въздействието на тази ситуация, добавките с пробиотици могат да бъдат полезни. Тези бактерии колонизират стените на чревния транзит и намаляват създаването на токсични отпадъчни продукти и пропускливостта на чревната стена.

Неврони

Диетични насоки за отслабване

За да се предотврати затлъстяването, е необходимо да се спазват редица диетични стратегии. Целта е да се подобри качеството на храната и да се увеличи скоростта на отслабване. Както периодичното гладуване, така и ограничаването на въглехидратите са много ефективни в клиничните условия.

Освен това има редица добавки или вещества, които могат да подпомогнат процеса на отслабване. Честата консумация на чай или кафе и добавянето на подправки към ястията са стратегии, които отчитат високо ниво на ефикасност.

Въпреки че някои видове затлъстяване са свързани с определени генетични фактори, в повечето случаи причините са екологични. Хората, страдащи от това заболяване, обикновено имат нездравословен начин на живот, което води до натрупване на мазнини в мастната тъкан.

Поради тази причина промените в диетата и прилагането на рутинни упражнения обикновено водят до задоволителни резултати.

Пълна жена.

Затлъстяването е рисков фактор за когнитивно увреждане

Както казахме, затлъстяването е заболяване, което може да засегне няколко органа в тялото ни. Един от тях е мозъкът. Наднорменото тегло може да причини намаляване на когнитивните способности, както и по-висока честота на невродегенеративни патологии.

За да се предотврати този тип ситуация, е важно да се намали телесното тегло. Тази цел може да бъде постигната чрез подобряване на хранителните навици на индивида и повишаване на нивото на физическа активност. Оттук нататък редица стратегии могат да помогнат за постигането на тази цел.

Трябва да се борим със затлъстяването, за да предотвратим появата на патологии, свързани със стареенето.

Консумацията на храни с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства може да забави развитието на този вид заболяване. Пробиотичните добавки също могат да намалят честотата на когнитивните проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dye L., Bernard Boyle N., Champ C., Lawton C., The relationship between obesity and cognitive heatlh and decline. Proc Nutr Soc, 2017. 76 (4): 443-454.
  • Jones NS., Rebeck GW., The synergistic effects of APOE genotype and obesity on alzheimer’s disease risk. Int J Mol Sci, 2018.
  • Martínez, I. V., Román, J. L., Gonzálvez, A. M., & García, J. V. (2005). Obesidad y síndrome metabólico en pacientes con esquizofrenia. Revista Psiquiatría Biológica [revista en internet]12(2), 39-45.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.