Етерично масло от нероли: употреба, ползи и противопоказания

Етеричното масло от нероли е противовъзпалително, антибактериално и антиоксидантно. Ще се спрем на основните му приложения и противопоказания в тази статия.
Етерично масло от нероли: употреба, ползи и противопоказания
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 19 януари, 2023

Етеричното масло от нероли е продукт, получен чрез парна дестилация на белите, восъчни цветове на горчивия портокал (Citrus aurantium ). Известно е още като “масло от портокалов цвят” и се характеризира с мекия си флорален аромат с цитрусови нотки.

Поради състава и свойствата си, често се използва както в природната медицина, така и в козметиката. По-специално, приписва му се противовъзпалителен, аналгетичен, антимикробен, анксиолитичен и антиоксидантен потенциал. Искате ли да научите повече за неговите ползи и противопоказания? В тази статия ще ви разкажем всичко по темата.

Използването и ползите от етерично масло от нероли

В традиционната медицина етеричното масло от нероли се използва като помощно средство срещу възпаление, болка, симптоми на менопауза и кожни заболявания. Неговите ефекти се дължат до голяма степен на неговите съставки, сред които се открояват следните:

 • Лимонен (27,5%)
 • (E)-неролидол (17,5 %)
 • Алфа-терпинеол (14%)
 • Алфа-терпинил ацетат (11,7 %)
 • (E,E)-фарнезол (8 %)

Продуктът се получава от свежите цветове на горчивия портокал (Citrus aurantium), които трябва внимателно да се берат на ръка. Веднъж откъснати, обработката трябва да се извърши възможно най-скоро, тъй като цветовете са склонни да губят маслото си.

Към днешна дата много от приложенията на това масло все още се основават на анекдотични доказателства. И докато някои научни изследвания подкрепят определени свойства, експертите настояват за необходимостта от повече данни. Поради това употребата му трябва да бъде само допълваща. Нека да разгледаме за какво се използва въпросното масло.

Възпаление и болка

Етеричното масло от нероли се използва локално като помощник за намаляване на възпалението и болката. Смята се, че може да намали симптомите на мускулни наранявания, ставни нарушения и невропатична болка.

Засега обаче има изследвания, направени само върху животни.

В изследване върху плъхове, докладвано в Journal of Natural Medicine става ясно, че това масло е помогнало за намаляване на остри и хронични възпаления. В допълнение, то проявява аналгетични свойства чрез намаляване на централната и периферната чувствителност към болка.

Проучване, споделено в Journal of Agricultural and Food Chemistry, съобщава, че този продукт има потенциал и срещу заболявания, свързани с възпаление, когато се използва като хранителна добавка.

Симптоми на менопаузата

В рандомизирано контролирано проучване, докладвано чрез Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства, е установено, че вдишването на етерично масло от нероли е полезно за жени в периода на менопауза.

Причината? Помага за намаляване на интензивността на симптоми като ниско сексуално желание, високо кръвно налягане и стрес. Според наблюденията, продуктът помага за балансиране на серумните концентрации на кортизол и естроген.

жена, използваща етерично масло от нероли за менопауза
Като част от ароматерапията при менопауза, маслото от нероли може да бъде добро помощно средство за някои симптоми на менопаузата.

Помощ при раждане

Ароматерапията с етерично масло от нероли е показала ползи за раждащите жени . В проучване, споделено в Иранския медицински журнал на Червения полумесец, на група жени, предстоящи да раждат, са дадени марли, напоени с този продукт. Те се носели на врата и се дменяли на всеки 30 минути.

Резултатът от изследването съобщава, че съединенията в маслото спомагат за стимулиране на обонятелната система и са полезни за намаляване на тревожността по време на раждане. Изследователите определят това като “проста, евтина, неинвазивна и ефективна интервенция”.

Симптоми на предменструален синдром

Неслучайно този вид етерично масло е посочен като „съюзник на женското здраве“. Популярната литература описва употребата му в ароматерапията като средство за намаляване на симптомите на ПМС (болка и подуване).

Проучване на млади момичета от колежа съобщава, че вдишването на етерично масло от нероли помага за намаляване на лошото настроението, болката и подуването, причинени от ПМС.

Антиконвулсивен потенциал

В традиционната медицина на някои азиатски страни етеричното масло от нероли се използва като естествен антиконвулсант. Приложението му е свързано с балансиране на електрическата активност на мозъка и намаляване на треперенето.

За момента няма доказателства за тези ефекти върху хората. Въпреки това, изследване на плъхове, споделено в Natural Product Communications, установява, че биологично активните съединения в етеричното масло от цветове на C. aurantium (нероли) проявяват антиконвулсивна активност.

Антимикробна и антиоксидантна активност

Химическият състав на етеричното масло от нероли му придава антимикробни и антиоксидантни качества. Според in vitro изследване, докладвано в Pakistan Journal of Biological Sciences, този продукт показва антимикробна активност срещу 6 вида бактерии, особено Pseudomonas aeruginosa.

Също така е полезен срещу два вида дрожди и три вида гъбички. Наред с други неща, беше установено, че има антиоксидантен потенциал, което предполага ползи срещу увреждане, причинено от оксидативен стрес.

Здраве и красота на кожата

Голямо разнообразие от козметични продукти за грижа за кожата съдържат етерично масло от нероли във формулите си. Поради съдържанието на флавоноиди, витамини, минерали и терпеноиди, локалната му употреба е свързана със защита на кожата и предотвратяване на преждевременно стареене.

Флавоноидите, по-специално, са свързани с фотозащитен ефект. Веднъж усвоени, те спомагат за абсорбирането на ултравиолетовата светлина и предотвратяват стареенето на клетките.

В допълнение, неговите антимикробни и противогъбични качества са свързани с предотвратяването на акне и други кожни инфекции. От своя страна подхранва кожата и насърчава оздравителния процес.

Ползи от етерично масло от нероли
Белите цветове на портокаловото дърво са суровината за масло от нероли.

Безопасност и противопоказания за етерично масло от нероли

В повечето случаи етеричното масло от нероли е безопасно и се понася добре. Често се използва в ароматерапията, за масажи и локални лекарства. Директното му поглъщане не се препоръчва, въпреки че може да бъде индустриално включено в някои продукти като безопасни хранителни добавки.

Въпреки това, от съображения за безопасност, този продукт не трябва да се прилага неразреден. Трябва да се комбинира с носещо масло (кокосово, бадемово, зехтин и др.), за да се избегне дразнене на кожата. Освен това не трябва да влиза в контакт с лигавиците.

Преди да приложите каквото и да е локално средство с етерично масло от нероли, препоръчително е да направите тест с пластир върху области като предмишницата. Ако след няколко часа няма отрицателни реакции, маслото може да се приложи без проблеми.

Трябва да се избягва в следните случаи:

 • Малки деца
 • Открити кожни лезии
 • Всяка кожа, изложена на пряко слънце или солариум

Употреба на етеричното масло от нероли

Етеричното масло от нероли може да бъде закупено в билкови магазини или онлайн. Използва се главно чрез дифузери , спрейове или по време на къпане.

Като успокояващо и релаксиращо масло може да се нанася върху памучен тампон или върху носна кърпичка. След това се вдишва ароматът му.

За засилване на ефекта му може да се комбинира с едно или повече етерични масла, като например от:

 • лайка
 • градински чай
 • тамян
 • здравец
 • джинджифил
 • грейпфрут
 • жасмин
 • хвойна
 • лавандула
 • лимон
 • мандарина
 • смирна
 • портокал
 • палмароза
 • сандалово дърво
 • иланг иланг

За масажи или третиране на кожата е необходимо да се комбинира с носещо масло. Пропорциите обикновено са 5 капки на 20 милилитра носещо масло.

Какво трябва да запомните за маслото от нероли

Етеричното масло от нероли е едно от трите вида масла, които могат да се получат от горчивото портокалово дърво (Citrus aurantium ). По-специално, то се прави чрез парна дестилация на пресните цветове. Резултатът е продукт, богат на антиоксиданти, идеален за грижа за кожата и облекчаване симптомите на някои заболявания.

Засега проучванията, подкрепящи неговата ефикасност, са ограничени и проведени предимно върху животни и в лаборатория. Във всеки случай това е безопасна съставка, която може да се използва като добавка за намаляване на болката, тревожността, акнето и възпалението, наред с други състояния.

Освен това често се среща във формулата на козметични продукти и билкови смеси за намаляване на стреса. Искате ли да го опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
 • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
 • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
 • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
 • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
 • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
 • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
 • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
 • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.