Възможно ли е да се живее без щитовидна жлеза?

Хормоните на щитовидната жлеза участват в регулирането на телесната температура, сърдечната честота и много други аспекти. Животът без щитовидна жлеза е възможен, но като се имат предвид всички включени органи и системи, са необходими мерки за запазване функциите на тялото.
Възможно ли е да се живее без щитовидна жлеза?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 22 май, 2023

Щитовидната жлеза е една от най-важните жлези в тялото. Тя се намира в основата на шията и е отговорна за регулирането на много аспекти от нашия метаболизъм. Ето защо е интересен въпросът дали е възможно да се живее без щитовидна жлеза.

Тази жлеза изпълнява функцията си, като произвежда хормони, които действат върху почти всяка тъкан в тялото. Например, тези хормони могат да увеличат сърдечната честота, изпотяването или дори използването на хранителни вещества.

Заболяванията на щитовидната жлеза са доста чести. Всеки е чувал за заболявания като хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, възли на щитовидната жлеза или дори рак на щитовидната жлеза. Въпреки това, малко хора знаят реалността на тези патологии или как се лекуват.

В много случаи е необходимо органът да бъде отстранен чрез операция, наречена тиреоидектомия . Това означава, че човек ще трябва да живее без щитовидна жлеза. В тази статия обясняваме защо се извършва тази операция и дали е възможно да се води нормален живот след операцията.

Защо трябва да се отстрани щитовидната жлеза?

Възможно ли е да се живее без щитовидна жлеза?

Както вече споменахме, тази жлеза е отговорна за регулирането на голяма част от метаболитните реакции, които се случват в тялото. Например телесната температура, развитието на нервната система или растежа на костите.

Това означава, че хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение от бременността нататък, така че бебето да се развива правилно. През останалата част от живота ни те все още са необходими за оцеляването.

Въпреки това, много патологии засягат тази жлеза и изискват нейното отстраняване. Тази операция се нарича тиреоидектомия и се използва за лечение на заболявания като:

  • Възли на щитовидната жлеза: Това са малки бучки, които растат в жлезата в резултат на необичайна пролиферация на клетки. Повечето от тях са доброкачествени, но други са трудни за идентифициране. Поради това в много случаи щитовидната жлеза се отстранява поради риск те да бъдат ракови.
  • Гуша: Състои се от уголемяване на жлезата. Това уголемяване е неудобно и неестетично, тъй като може да причини затруднения при преглъщане или дишане.
  • Някои случаи на хипертиреоидизъм: Тези, при които медицинското лечение не е достатъчно за контролиране на симптомите.
  • Рак на щитовидната жлеза: Както току-що обяснихме, повечето случаи, в които е взето решение за отстраняване на щитовидната жлеза, са когато това се дължи на риск от раков процес.

Трябва да се отбележи, че в някои случаи може да се извърши частична тиреоидектомия. В тези случаи се отстранява само част от жлезата. Другата част може да продължи да функционира и да произвежда хормони.

гуша
Гушата може да е индикация за тиреоидектомия.

Как се живее без щитовидна жлеза?

Истината е, че не можете да живеете без щитовидна жлеза без допълнителна помощ. За тази цел изкуствено се използват тиреоидни хормони. Тези хормони са необходими за живота и учените са разработили лекарства, които ги съдържат в синтетична форма.

Това лабораторно вещество замества всички функции на естествените хормони. Най-честата форма на приложение е да се приема една таблетка веднъж дневно, обикновено сутрин. Благодарение на тези лекарства е възможно да живеем без щитовидна жлеза и по напълно нормален начин.

Необходимо е обаче да се следи концентрацията на тези хормони, като това става чрез кръвни изследвания.

От друга страна, важно е да знаете, че някои лекарства или продукти могат да променят усвояването на синтетичните хормони. Следователно, когато става въпрос за живот без щитовидна жлеза, е необходимо да сме наясно с някои аспекти. Оралните контрацептиви и антиепилептичните лекарства променят дозата, която трябва да бъде предписана.

По същия начин добавките с желязо и калций и някои храни може да не се усвояват правилно. Всички тези съображения се обясняват от лекарите при определяне на лечението.

Жена с проблеми с щитовидната жлеза.

Живот без щитовидна жлеза

Въпреки че при определени заболявания на щитовидната жлеза тази жлеза се отстранява, истината е, че без щитовидна жлеза не може да се живее, освен ако не се установи заместително хормонално лечение. Това лечение с изкуствени хормони трябва да се следва правилно и да се наблюдава. Следователно ще са необходими периодични медицински прегледи.

Окончателното решение за отстраняване на щитовидната жлеза се взема съвместно между пациента и лекуващия лекар. Рисковете и ползите за всеки отделен случай се оценяват, за да се пристъпи към операция. Винаги е последното средство, въпреки че понякога е единственият вариант.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.