Ползите от витамин B6

Липсата на витамин B6 може да предизвика здравословни проблеми като аномия и кожни проблеми. Защо този витамин е толкова важен? Какви са предимствата от него? В тази статия ще ви разкажем всичко за това!
Ползите от витамин B6
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Витамин В6 принадлежи към групата на разтворими във вода витамини. Следователно, това е витамин, който се разтваря във вода и не може да бъде складиран в тялото. Тялото отделя излишен B6 чрез урината и трябва да го консумирате редовно във вашата диета. Научете всичко за ползите от витамин В6 за организма.

Можете да го намерите естествено в месото и рибата. Освен това, нишестените храни като картофи и определени плодове, също го съдържат. Обаче, това е витамин, който е включен в диетичните добавки под формата на пиридоксин.

Липсата на този витамин предизвиква анемия, сърбящи обриви, напуквания в ъглите на устата и подуване на езика. Освен това, неговия дефицит може да е свързан с депресия, объркване и лошо функциониране на имунната система.

Ползите от витамин В6: подобряване на телесните функции

Витаминни добавки

Витамин B6 играе важна роля в предотвратяването на заболявания. Също така е важен за предпазване на умственото здраве.

Достатъчно доказателства подкрепят факта, че консумацията на този витамин, в препоръчаните дози, предизвиква положителни ефекти на тялото. Отдолу ще говорим за най-важните предимства:

 • B витамините могат да понижат риска от сърдечно заболяване като намаляват нивата на хомоцистеин. Обаче, запасяването с този витамин не намалява риска от заболяване ако диетичния прием е правилен, според скорошни проучвания.
 • От друга страна, хората с ниски нива на B6 могат да имат повишен риск от определени видове рак свързани с храносмилателния тракт. Пример за това е колоректалния рак, както твърди проучване публикувано в Световния журнал по Гастроентерология.
 • Също така, е показано, че хора с нормални нива на B6 имат по-добри спомени.  Обаче, добавките не изглеждат ефективни за подобряване на когнитивната функция при пациенти с деменция.
 • Освен това, специалистите спекулират, че има евентуално влияние на витамин B6 в предменструалния синдром. Някои статии твърдят, че запасвяването с този витамин може да намали симптомите на предменструален синдром, като намалява смените на настроението, раздразнителност и липса на концентрация.
 • Консумирането на този витамин под лекарски надзор е препоръчително за намаляване на гаденето и повръщането по време на ранен етап от бременността.

Ползите от витамин В6 и опасностите от предозиране

Като цяло, не е вероятно че предозиране с витамин B6 може да доведе до натравяне. Тъй като е разградимо във вода и отделяно в урината, е трудно да достигне високо концентрации. Обаче, неконтролираното запасвяване може да доведе до тази ситуация.

Това е сериозен здравословен проблем, който може да увреди нервната система, правейки контролирането на движенията на тялото трудни. Освен това, може да предизвика и кожни реакции, свръхчувствителност към слънчева светлина, гадене и бодежи в сърцето. Следователно, е много важно да приемате тази добавка под надзора на медицински специалист.  

Ползите от витамин В6 и взаимодействие с лекарства

Добавките, които съдържат този витамин, могат да взаимодействат със следните лекарства:

 • Някои антибиотици като циклосерин, които са използвани за лекуването на туберкулоза. Това взаимодействие може да влоши припадъците и да увреди нервните клетки.
 • Лекарства създадени за лекуване на епилепсия могат да намалят нивата на този витамин.
 • Поглъщането на теофилин за лечението на астма може също да намали нивата на B6 и да предизвика припадъци.

Нужди на организма от витамин В6

Храни, които съдържат витамин В6

Можете да получите витамин B6, от който вашето тяло се нуждае от силна, балансирана диета. Обаче, в някои случаи, е препоръчително да прибегнете до запасяване.

Като оставим настрана препоръките на СЗО за прием на витамин B6 в нормални ситуации, може да възникне прекомерно търсене в някои случаи. Например, това може да възникне при хората, спазващи диети с високо ниво на протеин, тъй като този витамин играе ролята в разграждането на протеин. Освен това, може да бъде важно да го консумиране в по-големи количества в ситуации, където страдате от неконтролирана крива на глюкозата. Накрая, е важно да наблюдавате приема на този микронутриент в случай на анемия.

Обаче, струва си да се отбележи, че скорошните проучвания за този витамин поставят под въпрос неговата антиоксидантна роля и неговата връзка със сложните заболявания. Към момента, специалистите вярват, че недостига и излишъка на този витамин могат да имат отрицателни последствия. Въпреки това, са необходими по-задълбочени проучвания за да се потвърди това.

Заключение

Витамин B6 има различни функции в тялото. При нормални условия можете да получите количеството, от което се нуждаете, чрез вашата диета. Обаче, може да има случаи, при които запасяването е необходимо за да коригирате дефицит или да предотвратите заболяване.

Въпреки това, е важно да не се злоупотребява с мултивитамините. Освен това, трябва да се консултирате с вашия лекар или диетолог преди да го консумирате. В случай че изпитвате странични ефекти, като гадене, специалистите препоръчват да прекратите приема на продукта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Stover PJ, Field MS. Vitamin B-6. Adv Nutr. 2015;6(1):132–133. Published 2015 Jan 15. doi:10.3945/an.113.005207
 • Sato K., Why is vitamin B6 effective in alleviating the symptoms of autism? Med Hypotheses, 2018. 115: 103-106.
 • Bird RP., The emerging role of vitamin B6 in inflammation and carcinogénesis. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 151-194.
 • Zhang XH, Ma J, Smith-Warner SA, Lee JE, Giovannucci E. Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1005–1010. doi:10.3748/wjg.v19.i7.1005

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.