За децата с лош апетит: 7 ефективни натурални средства

Първо, важно е да се уверите, че липсата на апетит при вашето дете не е породена от някакъв медицински проблем. Консултирайте се с лекар, за да изчистите всякакви съмнения.
За децата с лош апетит: 7 ефективни натурални средства
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 18 август, 2019

Децата с лош апетит може да са причина за постоянна тревога. Родителите често не знаят какво да направят, за да се справят с този проблем. Това също може да бъде причина за стрес при децата, тъй като ги заставя да ядат повече, отколкото искат. За децата с лош апетит, решението е да се използват натурални средства за повишаване на апетита.

В тази статия ще ви представим 7 ефективни натурални средства, така че децата да започнат да ядат всичко, от което се нуждаят, без да ги принуждавате.

За децата с лош апетит: разберете кои са причините

В детството, много деца минават през периоди, когато не са много гладни. В някои случаи, детето минава през такъв период, който не е дълъг. Обаче, понякога може да е по-дълъг и да е свързан със загуба на тегло, което много притеснява родителите.

Някои причини, поради които едно дете може да няма апетит:

 • Непоносимост към храна: В някои случаи, ако детето няма апетит само към определени храни, това може да означава, че има непоносимост към тях.

Така например, такива храни може да са мляко, брашно, изсушени плодове. Трябва да имате предвид, че детето би могло да има някакъв храносмилателен проблем.

 • Анемия: Недостигът на желязо може да бъде причина за липсата на апетит у вашето дете. В този случай, трябва да осигурите на детето си балансирана и подходяща диета.

Можете също да добавите храни богати на желязо.

 • Чревни паразити:  Паразитите са често срещани при децата, тъй като те много често си слагат ръцете в устата. Обаче, симптомите им могат да преминат незабелязано или да бъдат сбъркани с други здравословни проблеми.

Другите симптоми включват раздразнителност, разширени зеници или сърбежи на носа/ануса.

 • Емоционални проблеми: Не изключвайте емоционалните проблеми като причина. Например, проблемите в семейството или какъвто и да е проблем в детската среда може да се отрази на апетита на детето.
 • Други заболявания: Ако апетита на вашето дете не се възстанови или ако е прекалено голям, свържете се с лекар, така че да той да проведе необходимите изследвания. По този начин, можете да изключите еввентуално заболяване, като причина.

Преди да дадете на детето си каквото и да било лекарство, имайте предвид, че някои от тях имат вредни странични ефекти. Поради тази причина, се препоръчва първо да опитате натуралните средства, придружени от балансирана диета и режим на хранене.

За децата с лош апетит: натурални средства за лечение

1. Пчелен прашец за децата с лош апетит

За децата с лош апетит: бурканче с пчелен прашец

Пчелният прашец е суперхрана, която може да реши някои здравословни проблеми при едно дете, като например анемията.

За да има ползи от него, трябва да се приема на гранули, преди хранене. Количеството трябва да бъде съобразено с възрастта на детето.

2. За децата с лош апетит: хранителна мая

Хранителната мая е богата на витамини, минерали и аминокиселини и е отлично средство за повишаване на апетита. Нещо повече, това е идеалната хранителна добавка, която подобрява здравословното физическо и психическо развитие.

3. За децата с лош апатит: бял равнец

За децата с лош апетит: чай от бял равнец

Равнецът е лечебно растение, което повишава апетита и помага за храносмилането.

Също се използва за предпазване и отстраняване на чревните паразити, които могат да са причина за загубата на апетит.

4. Люцерна

Люцерната е силно алкализираща и здравословна храна, която е идеална за предотвратяването на различни здравословни проблеми.

 • Освен, че стимулира апетита, помага за справянето с киселините в стомаха и предотвратява образуването на стомашни язви.

5. Оригинални ястия

За децата с лош апетит: чиния с нахут

Опитайте се да приготвяте ястия, които да изглеждат привлекателно и апетитно на външен вид. Така, вашето дете ще опита нещо ново. Можете да направите различни форми или да приготвите арт ястия.

Ако детето не иска да яде бобови храни, риба или зеленчуци, опитайте се да приготвите пълнеж или пюре от тези храни.

Един добър начин да накарате детето да яде бобови храни е като приготвите ястие с брашно от нахут.

6. За децата с лош апетит е добре да помагат в кухнята

Децата трябва да помагат в кухнята, според възрастта и възможностите им.

Това ще увеличи апетита им и децата ще поискат да ядат това, което сами са приготвили.

7. Спорт

Спорт за цялото семейство

Един от основните проблеми днес е, че децата все по-малко спортуват и водят заседнал начин на живот.

Причините за това са новите технологии, забързаният живот в градовете и работещите твърде много родители. Важно е децата да играят и да участват ежедневно в различни физически дейности.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Asociación Española de Pediatría. Mi niño no come. Junio 2021.
 • Calzada-León R, Altamirano-Bustamante N, Ruíz-Reyes Mª L. Reguladores neuroendocrinos y gastrointestinales del apetito y la saciedad. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Diciembre  2008. 65 (5):
 • Carnell, Susan et al. Parent feeding behavior and child appetite: associations depend on feeding style. International journal of eating disorders. 2014. vol. 47 (7): 705-9.
 • Galle, J. What to do when a child won’t eat: feeding disorders and developmental disabilities. Center for Autism & Related Disorders. [Online]
 • Tapia A, Masson L. Detección de síntomas depresivos en pacientes con sobrepeso y obesidad. Revista Chilena de Nutrición. Agosto 2006. 33 (2): 162-169.
 • Citation: POWELL, F. … et al., 2011. Appetite regulation in early childhood: the impact of parenting behaviours and child temperament. IN: Mitchell, S.R. (ed.) Appetite: Regulation, Role in Disease and Control. Hauppauge NY: Nova Science Publishers, pp. 1 – 28.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.