Действат ли наистина диетите с гладуване? Ето какво трябва да знаете

Диетите с гладуване са доста противоречиви, тъй като има различни мнения за тях. Мнозина твърдят, че спомагат ефективно отслабването. Въпреки това, те могат да бъдат много опасни за тялото, ако не се извършват правилно.
Действат ли наистина диетите с гладуване? Ето какво трябва да знаете

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 26 август, 2022

Диетите с гладуване са доста противоречиви. В крайна сметка има много различни мнения за тях.

Много хора твърдят, че работят ефективно, за да отслабнат. От друга страна, има хора, които твърдят, че не са ефективни в дългосрочен план и че освен това могат да изложат здравето ни на риск.

Това, което е ясно, е, че този тип диети придобиха голяма популярност през последните години. Диетолозите от цял свят ги използват със своите пациенти с цел подобряване на здравето и намаляване на телесното тегло.

Изправени пред тези различни мнения, днес бихме искали да ви кажем какво представляват диетите с гладуване, както и кои са техните предимства и недостатъци. Наистина ли са толкова ефективни?

Нека да разгледаме темата.

Какво представляват диетите с гладуване?

Диетите с гладуване могат да се провеждат по два различни начина. Единият е да намалите приема на калории до само 500 или 800 калории в два дни от седмицата.

Друг вариант е да ходите 12 до 18 часа на ден, без да ядете. Каквато и да е модалността, тези диети се основават на принципа на ограничаване на калориите. Това води до значителна загуба на тегло, която настъпва бързо.

Те се различават от традиционните диети за отслабване по това, че не включват непрекъснато ограничение в продължение на няколко седмици или месеци. Диетите с гладуване или диетите с периодично гладуване (както също са известни), редуват периоди на пълно ограничение с периоди на свободно хранене.

Как действат диетите с гладуване?

Диетите с гладуване
Има няколко различни варианта на диетите с гладуване.

Ако решите да спазвате диета с гладуване, има три различни начина за това:

  • Първият вариант е да приемете диетичен режим, при който ви е забранено да ядете за период от 12 до 18 часа през деня. През останалото време можете да консумирате количеството и видовете храна, които желаете.
  • Вторият вариант не се основава на ежедневна диета, а на седмична консумация. През два или три дни от седмицата трябва да приемате калории, но не повече от 500 калории (минималният препоръчителен дневен прием е 1500). През останалата част от седмицата обичайната ви диета не трябва да се променя.
  • Третият начин е да прекарате цял ден без да ядете и да консумирате само вода.

Според привържениците на този тип диета, като приложите някой от тези три метода, можете да отслабнете. Всъщност науката е доказала тяхната ефективност, особено в случай на периодично гладуване.

Прочетете и тази статия: 6 начина за отслабване без гладуване

Предполагаемите ползи от диетите с гладуване

Привържениците на диетите с гладуване твърдят, че те носят и други ползи за тялото, освен загубата на тегло.

В тази връзка се казва, че хората, които практикуват тези диети, подобряват нивата на кръвната си захар, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Това е посочено в изследване, публикувано в Nutrients.

И накрая, също така се предполага, че тези диети помагат за предотвратяване на така наречените невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Противоречията на тези диети

Има хора, които твърдят, че въпреки че диетите с гладуване могат да донесат някаква полза, цената им за организма е много висока.

На първо място, диетолозите посочват, че няма смисъл да се подлагате на такава диета, за да отслабнете, ако просто се върнете към предишния си начин на хранене. Второ, диетолозите и ендокринолозите предупреждават, че ограничавайки приема на храна до тези екстремни нива, тялото се лишава от енергията, от която се нуждае, за да функционира.

Здравословни проблеми от рестриктивните диети

Повечето диетолози са съгласни, че един ден гладуване, придружен от прием на вода, може да бъде полезен за детоксикиране на организма. Въпреки това, продължителното гладуване може да доведе до критични здравословни състояния. В много екстремни случаи може дори да доведе до смърт от глад.

От друга страна, диетолозите не препоръчват да подлагате тялото си на дълги гладувания. Това означава всякакъв вид гладуване, което включва спиране на храната за повече от 48 часа. Това е така, защото тялото навлиза в състояние, което засяга мозъчната функция, според проучване, публикувано в Praxis.

И накрая, те също не препоръчват да се подлагаме на прием от по-малко от 1200 калории за няколко дни. Това може да има отрицателно въздействие върху тялото.

Диети с гладуване: Екстремни гладувания

Диета
Важно е да запомните, че гладуването не е полезно за тялото в дългосрочен план.

За мнозина идеята да не ядат е неприемлива, дори и да е за по-малко от ден. За тези хора всяка форма на гладуване изглежда екстремна. Под „екстремно гладуване“ обаче имаме предвид диети, които включват по-големи ограничения от механизмите, които вече обсъдихме.

Колкото и модерна да е диетата, диетолозите са против екстремното гладуване. Има някои диети, при които приемът на вода дори е забранен.

По същия начин удължаването на гладуването за повече от един ден е вредно за тялото. Това е така, дори ако пиете вода, тъй като тялото започва да консумира собствените си протеини. Всъщност има продължителни гладувания, които продължават между една и две седмици и ви позволяват да пиете само течности. Те могат да осигурят на организма малко енергия, но могат да причинят редица сериозни проблеми на храносмилателната система.

Диетите с гладуване може да са полезни, ако са добре планирани и се извършват в умерено

Както можете да видите, все повече и повече практикуващи избират периодичното гладуване, но не и продължителното такова. Въпреки това, балансираната диета, поддържана във времето, ще ви позволи да отслабнете и да запазите резултата само ако ви позволява да поддържате доброто си здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. CLin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Grajower MM., Horne BD., Clinical Management of intermittent fasting in patients with diabetes mellitus. Nutrients, 2019.
  • Stocker R., Reber E., Aeberhard C., Bally L., et al., Fasting- effects on the human body and psyche. Praxis, 2019. 108 (9): 593-597.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.