Диета за типизиране на метаболизма: наистина ли работи?

Диетата за метаболитно типизиране се основава на способността на човек да разгражда макронутриентите. Работи ли? В следващите редове ще обсъдим темата.
Диета за типизиране на метаболизма: наистина ли работи?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 02 юли, 2023

Всеки човек наследява тип метаболизъм според своята генетика. Това обяснява защо някои диети работят добре за едни, но не и за други. Диетата за метаболитно типизиране се основава на по-висок или по-нисък прием на определени хранителни вещества, според метаболитния отговор на тялото.

Този диетичен модел е разработен от специалистите по изследване на метаболизма Уилям Уолкът и Триш Фейхи. Представен е през 2001 г. като метод, насочен към отслабване. Оттогава има няколко вариации и е спечелил последователи по целия свят. Но работи ли? Тук ви разказваме всичко по темата.

Какво е метаболизъм?

Като начало си струва да си припомним, че метаболизмът е „пътната карта“ на хилядите химични реакции, протичащи в клетките на тялото. Задвижва се от ензими, които използват макронутриентите (протеини, въглехидрати и мазнини), за да поддържат клетките живи и по този начин да изпълняват функциите си. Витамините и минералите работят с тези ензими.

Метаболитните пътища произвеждат и освобождават енергия чрез разграждане на много сложни молекули като нишесте. На свой ред други пътища използват тази енергия за изграждане на съединения, необходими за функционирането на тялото. Въпреки това, ако се произвежда твърде много енергия и не се използва, се получава натрупване на мазнини и наддаване на тегло.

Диета за метаболитно типизиране
Функционирането на метаболизма е от решаващо значение за загубата на тегло. Ако метаболизмът на човек е бавен, мазнините са склонни да се натрупват.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Диетата със супа: защо не е добър вариант за отслабване?

Какво представлява диетата за метаболитно типизиране?

Диетата за метаболитно типизиране се основава на индивидуалните различия в разграждането на макронутриентите, след като бъдат усвоени. В съответствие с това се изготвя персонализиран хранителен план, който взема предвид типа метаболизъм на всеки индивид. Например, това може да бъде диета с високо съдържание на въглехидрати или диета с ниско съдържание на мазнини.

Колкото по-бърз е метаболизмът на човек, толкова по-малко време е необходимо за превръщането на хранителните вещества в енергия. Но ако метаболизмът на човека е бавен, тогава той съхранява хранителни вещества като мазнини, вместо да ги използва. Според книгата на Walcott и Fahey, вариациите в метаболизма се дължат на два наследствени фактора:

1. Функционирането на вегетативната нервна система

Вегетативната нервна система на тялото е разделена на симпатикова и парасимпатикова система. Те се противопоставят една на друга в различни телесни функции. Например, симпатиковата помага на тялото да реагира на стрес, като същевременно стимулира производството на адреналин и изгарянето на енергия.

Парасимпатиковата, от друга страна, контролира елементи на тялото в покой, като почивка и храносмилане. Смята се, че едната система има тенденция да бъде по-доминираща от другата и по този начин метаболитното функциониране на човек има тенденция да варира.

2. Скоростта на клетъчното окисление

Окисляването на храната включва колко бързо или колко бавно човек превръща хранителните вещества в енергия. По този начин тези, които го правят бързо, трябва да ядат хранителни вещества, които се разграждат по-бавно.

Например, поради структурата и вида на връзките в протеините, процесът на тяхното смилане и окисляване е много бавен. Междувременно има хора, които окисляват храната бавно, така че трябва да ядат повече въглехидрати, тъй като се усвояват и окисляват бързо.

Видове диети за типизиране на метаболизма

Съществуват три вида диети според типа метаболизъм на човека. Как се идентифицират? Авторите на книгата оценяват редица характеристики, свързани с доминирането на нервната система и степента на окисление.

Извършват се също захарни, електролитни, бъбречни и чернодробни функционални тестове. За по-пълна диагноза могат да бъдат включени изследвания на кръв и урина.

1. Протеинова диета

Този тип диета е предназначена за тези, които са бързи окислители или парасимпатикови доминиращи. Често това са хора, които изпитват постоянен глад и са склонни да ядат солени и мазни храни. В допълнение, те са склонни да се провалят с нискокалорични диети и са нервни, тревожни и летаргични.

Чрез този диетичен модел се предлага прием на до 40% протеини, 30% въглехидрати и 30% мазнини. Препоръчителните храни включват следните опции:

 • Птиче месо
 • Карантия
 • Говеждо месо
 • Риба и морски дарове
 • Пълномаслено мляко
 • Сметана
 • Яйца
 • Сирене

2. Карбо диета

Въглеродната диета е показана за хора, които са бавни окислители и симпатикови доминанти. Смята се, че тези, които принадлежат към тази група, зависят от кофеина и са склонни да имат слабост към сладките храни. Освен това апетитът им е намален и имат проблеми с контролирането на теглото си.

В този случай се препоръчва прием на около 60% въглехидрати, 20% протеини и 20% мазнини. Консумацията на рафинирани въглехидрати обаче е ограничена. Вместо това някои препоръчителни храни са следните:

 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Бобови растения
 • Пълнозърнени храни
 • Пилешко, пуешко, риба и морски дарове (като източник на протеин)

3. Смесено хранене

Смесената диета е показана при тези, които нямат бърз метаболизъм, но той не е и бавен. Имат склонност към консумация на сладки храни и апетитът им е умерен. В допълнение, те са склонни да бъдат тревожни, нервни и лесно се уморяват.

Най-общо казано, предлага еднаква консумация на сложни въглехидрати, мазнини и протеини. Въпреки това, протеините и мазнините могат да преобладават.

Какво мислят експертите за диетата за метаболитно типизиране?

Създателите и последователите на диетата за метаболитно типизиране претендират за загуба на тегло до 10 килограма за един месец. Въпреки това, няма проучвания в подкрепа на това твърдение. Засега има само анекдотични данни за предполагаемите й ефекти.

Да не говорим, че здравните специалисти са съгласни, че такава бърза загуба на тегло е неустойчива и вредна. Други експерти казват, че когато теглото се губи бързо, метаболизмът също се забавя. Следователно възстановяването на загубеното тегло става за кратко време.

Поради това Министерството на земеделието (USDA) предложи амплитуда в диапазоните на макронутриентите, така че те са както следва:

 • Протеин: 10 до 35%
 • Мазнини: 20 до 35%
 • Въглехидрати: от 45 до 65% за въглехидрати

Според това могат да се забележат значителни разлики с протеиновата диета от плана за метаболитно типизиране. Междувременно въглеродният тип диета е в препоръчаните граници, докато смесеният тип е с по-висок процент протеини и мазнини.

USDA препоръчва и броене на калории за насърчаване на загуба на тегло. Това противоречи на препоръката на д-р Уолкът, който не смята броенето на калории за предимство. Авторът на метаболитното типизиране твърди, че човек няма да е гладен между храненията. Но дали това е напълно вярно?

Трябва също така да се има предвид, че ако има специални здравословни проблеми, важно е първо да се консултирате с лекар, преди да започнете този диетичен модел.

По-специално, пациентите с диабет трябва да бъдат внимателни, тъй като диетата е ключова за контролиране нивата на кръвната захар. В тази връзка екип от учени установи, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати благоприятстват контрола на кръвната захар при диабет тип 1.

Храна с протеини
Има няколко вида диети за метаболитно типизиране. Те се различават по разпределението на макронутриентите.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Натрупайте мускули с тази веганска диета

Ползите от диетата за метаболитно типизиране

Диетата за метаболитно типизиране е персонализиран хранителен план, който взема предвид предпочитанията и нуждите на индивида. Също така ограничава консумацията на онези източници на въглехидрати, които имат висока калорична стойност и почти никакъв прием на витамини и минерали.

В обобщение ползите от нея включват следното:

 • Отслабване
 • Контрол на високите нива на глюкоза (в зависимост от избраната диета)
 • Предотвратяване на хронични заболявания

Недостатъците на диетата за метаболитно типизиране

Въпреки че е диетичен модел, който насърчава здравословния начин на живот, все още липсва научна подкрепа, която да потвърди неговата ефективност и безопасност. Проучване, което сравнява резултатите от въпросника, приложен към тази диета с лабораторни тестове, свързани с метаболизма, не открива никаква връзка.

От друга страна, планът за протеинова диета може да увеличи консумацията на наситени мазнини, свързани с рисковете от сърдечни заболявания и сърдечно-съдови инциденти. Липса на баланс се наблюдава и при карбо и смесените диети. Някои диетични дисбаланси също могат да доведат до диабет тип 2 и затлъстяване.

Така че наистина ли работи тази диета?

Вярно е, че диетата за метаболитно типизиране е една от най-персонализираните диети, когато става въпрос за посочване на консумацията на определени храни според типа метаболизъм. Също така е вярно, че взема предвид някои личностни характеристики, свързани с доминиращата нервна система и това може да повлияе на резултатите от диетата.

Научната литература обаче не предлага големи проучвания, които да показват оптимизирането на този тип диета за отслабване без никакъв риск. Хората с определени здравословни проблеми трябва да се консултират със своя лекар и диетолог, преди да го опитат. Трябва да се направят повече изследвания в това отношение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.