Хроничните заболявания: Какво трябва да знаем

Хроничните заболявания са сериозен проблем за общественото здраве в днешно време. Застаряващото население е една от основните причини. В днешната статия ще обясним каква е сегашната ситуация и как можете да предотвратите тези заболвания.
Хроничните заболявания: Какво трябва да знаем

Последна актуализация: 28 януари, 2021

Хроничните заболявания са болести, които засягат тялото за сравнително дълъг период от време. Те включват симптоми, които надвишават дължината от шест месеца.

Като цяло, хроничните заболявания се развиват бавно. Следователно, те са способни да увредят различните системи и органи на тялото. Също така е често срещано за хроничното заболяване да бъде свързано с друго. Всъщност, това е случая с артериалната хипертония, тъй като често съжителства с диабета. Освен това, хипотиреодизма е често свързан с различни хормонални състояния.

Изчисляванията показват, че хроничните заболявания водят до 75% от смъртните случаи по света. Сърдечни проблеми, рак, диабет и дихателни заболявания се отчитат за повече от 60% от смъртните случаи. Като цяло, една трета от хората над шестдесет години умират от хронични заболявания. Обаче, не е задължително този проблем да засяга само възрастните. Всъщност се разпространява далеч отвъд тази възрастова група.

Относно диабета, неговата връзка със затлъстяването е обезпокояваща. Диабетът става все по-често срещан с разпространението на хора със затлъстяване по света. Изчисляванията показват, че броят на диабетиците ще се удвои в повечето страни след десет години.

Хроничните заболявания: Най-често срещаните

Има много често срещани хронични заболявания и те причиняват най-много смъртни случаи. Обаче, четирите най-срещани заболявания в тази група са:

 • Рак във всичките му форми. Това заболяване представлява значителна част от сериозните здравословни проблеми, които засягат общото население.
 • Остър миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност и удар са примери за хронични сърдечни заболявания, които не само водят до смърт, а и често причиняват увреждания. Различните степани на увреждане, възникващи от тези заболявания, засягат цели семейства.
 • COPD (хронична запушваща белодробна болест) включва астма, хроничен бронхит, ефизема и ателактаза. Пушенето е най-често срещания рисков фактор, свързан с тях.
 • Накрая, диабетът е труден за игнориране, както в малката си форма- диабет тип 1- и в своята зряла форма-диабет тип 2. Това е така, защото за съжаление, се покачва.

Хроничните заболявания: Проблемът с бедността

Има широко разпространено твърдение, че хроничните заболявания са проблем само в страните от първия свят, но това е мит. Това е така защото статистиките разкриват, че всъщност бедните страни са най-засегнати от хронични заболявания. Като цяло, около 80% от смъртните случаи, възникващи от гореспоменатите заболявания, се случват в страните от третия свят и само 20% в по-богатите страни.

Също така, половината от тези смъртни случаи възникват при хора над 70-годишна възраст. Освен това, хората умират на по-млада възраст и хората в бедните страни често се разболяват и умират доста преди да дойде тяхното време.

Мръсни ръце

Хроничните заболявания са по-често срещани в бедните страни отколкото в богатите.

Рискови фактори за хроничните заболявания

Хроничните заболявания се предхождат от много рискови фактори. Те често възникват поради уникалните характеристики на средата или човека, което ги прави по-уязвими към заболявания. Тези рискови фактори са- за по-голямата част- добре познати и здравните организации предприемат много действия за да се опитат да ги държат настрана. Всъщност, ще има до 80% по-малко случаи на сърдечни заболявания и 40% по-малко случаи на рак ако можехме да контролираме рисковите фактори.

Сред най-често срещаните фактори намираме:

 • Алкохол. Консумацията на алкохол води до около три милиона смъртни случая на година по света. Алкохолът причинява рак на черния дроб, цироза, травма и много други злополуки.
 • Излишно тегло и затлъстяване. Тези заболявания също водят до около три милион смъртни случая на година. Като цяло, те възникват поради лоша диета и заседнал начин на живот. Човек със затлъстяване има много по-висок риск от развиване на увреждащо дългосрочно заболяване.
 • Тютюн. Пушенето засяга хората, които правят така, както и хората около тях. Според изчисляванията, двойно количество хора умират от пушене отколкото от заболявания свързани с алкохола- около шест милиона смъртни случая на година.
 • Диета. Излишното тегло и затлъстяването не са единствените последствия от една лоша диета. Недостатъчното хранене може да означава, че диетата съдържа прекомерно количество сол, канцерогенни елементи и недостатъчно фибри. Много от тези диети стоят зад артериалната хипертония и синдрома на раздразнителното черво.
 • Заседнал начин на живот. Физическото бездействие води до затлъстяване и допринася за развитието на хронични заболявания.
Мъж гледа телевизия

Заседналият начин на живот е един от най-често срещаните рискови фактори на нашето време.

Контролирането на рисковите фактори е във вашите ръце

Както виждате, всички тези фактори могат значително да повишат рисковете от развиване на хронично заболяване. Обаче, за щастие, тяхното контролиране зависи е изцяло във вашите ръце. Като придобивате здравословни навици и премахвате рисковите фактори, можете да намалите риска от развиването на хронично заболяване и помагат света да е по-здравословно място.  


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Espinosa Brito AD. Recomendaciones educativas para la prevención y el control de las enfermedades cardiovasculares. Finlay. 2011;1(1):31-8.
 • Ezzati M, Riboli E. Can noncommunicable diseases be prevented? Lessons from studies of populations and individuals. Science 2012;337:1482-7.
 • Durán, Adriana, et al. “Enfermedad crónica en adultos mayores.” Universitas Médica 51.1 (2010): 16-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.