9 навика, които водят до наддаване на тегло

Стресът и тревожността са смъртни врагове на диетата за отслабване
9 навика, които водят до наддаване на тегло

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Тревожност и стрес могат да провокират желание да ядем повече, и то сладкиши или бързи храни вместо здравословни такива. Това води до наддаване на тегло.

Когато става въпрос за загуба на тегло и изгаряне на излишните мазнини, не говорим само за диети и прием на калории. Някои хора спазват здравословна диета, но не отслабват. Изглежда, сякаш нищо не им помага. Важно е да осъзнаете, че отслабването включва фактори извън храната. Хората имат редица навици, които повлияват на техния успех в борбата с килограмите. Ако не бъдат контролирани, тези навици могат дори да доведат дори до увеличаване на тегло.Постигането на здравословно тегло не е проста задача и изисква много ангажираност по отношение на два фактора – прием на храна и ежедневни навици. Ако не сте наясно кои навици могат да доведат до увеличаване на теглото, независимо от здравословното хранене, то продължете да четете тази статия, за да разберете.

Хранене точно преди лягане

Желанието да се яде вечер преди лягане обикновено не е породено от истински глад, а по-скоро по навик. Ако сте от хората, които обичат да си хапват сладко или нещо друго с високо съдържание на калории, трябва да разберете, че това няма да ви помогне да отслабнете. Вместо да се угаждате преди лягане, започнете да си фиксирате определени часове за хранене през целия ден. Ако имате нужда от закуска между основните хранения, яжте плодове.

Лош сън

Навици, които водят до наддаване на тегло: лош сън

Ако сте будни до късно или спите зле, вероятно губите представа за това, което ядете. Проучванията показват, че липсата на сън води до хормонален дисбаланс. Това пречи да се чувстваме сити от храните, с които се храним, т.е. – хората с лош сън са склонни да ядат повече.

Ядене поради разсейване

Яденето, докато гледате телевизия, говорите по телефона, седите на компютъра или други подобни дейности, е голяма грешка. Според изследване, проведено от Американския журнал за клинично хранене, хората, които ядат, докато се занимават с нещо друго, консумират до 50% повече калории. Освен това е доказано, че тези, които ядат поради разсеяност, се чувстват по-недоволни от храненето и е вероятно да изпитат необходимост да се хранят отново по-късно.

Стрес и тревожност

Навици, които водят до наддаване на тегло: стрес

Тези два фактора са смъртни врагове на диетата за отслабване и цялостното качество на живот. И двата са свързани с нещо, известно като “стресово хранене”. То ви кара да искате да ядете повече и – по-конкретно – да ядете повече нездравословна храна и/или сладкиши. За да се преборите с това, важно е да се опитвате да намалите до минимум стреса и тревожността. Разбира се, не можете напълно да ги избегнете, но когато те провокират неконтролируемо желание за ядене, опитайте се да пиете вода или чай и да ядете плодове вместо сладки.

Хранене набързо

Прибързаното хранене е често срещан навик днес. Малко хора осъзнават, че дъвченето на храната внимателно и бавно е не само по-безопасно, но също така помага при храносмилането. Препоръчва се да се храните поне 20 минути, без да се разсейвате с нищо друго, и да дъвчете храната много внимателно.

Заседнал начин на живот

Навици, които водят до наддаване на тегло: заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот е една от най-честите причини за затлъстяване в наши дни. Хората, които не са физически активни също ядат повече, трупат повече мазнини и така кръгът се затваря. Много е важно да бъдете активни, не само ако искате да отслабнете, но и за да се предпазите от сериозни заболявания в дългосрочен план.

Пропуснатата закуска води до наддаване на тегло

Дали е така, защото не разполагате с време сутрин, или смятате, че това може да ви помогне да отслабнете, но имайте предвид, че пропускането на закуската е един много лош навик. Може да не вярвате, но е възможно липсата на закуска действително да доведе до увеличаване на теглото. Оказва се, че първото хранене всъщност активира обмяната на веществата и денят ви започва с изгаряне на калории. Една добра закуска съчетава сложни въглехидрати с протеини и здравословни мазнини.

Консумация на излишно количество сол

Навици, които водят до наддаване на тегло: твърде много сол

Прекаляването със солта не се препоръчва както по отношение на контрола на теглото, така и за здравословното състояние като цяло. Солта във високи количества води до задържане на течност и може да повлияе на кръвното налягане. Важно е да се яде храна, която е с ниско съдържание на натрий, или да замените солта с други подправки, ако искате да добавите аромат и вкус на храната.

Липса на достатъчно течности

Когато не пиете достатъчно течности, бъбречната функция се забавя и това позволява на токсините да се натрупат в организма. Специалистите препоръчват да пиете поне 2 литра вода на ден, за да бъдете хидратирани, предотвратите задържане на течности и отстраните хранителните вещества, от които тялото не се нуждае. Можете да пиете всякакви натурални сокове или чай. Консумирането на сладки и безалкохолни напитки обаче може да допринесе за увеличаване на теглото поради високите им концентрации на захари и други съединения. Така че ги изключете от менюто си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.