Три вкусни рецепти за веган сирене

Тези рецепти за веган сирена са вкусни и лесно се приготвят с голямо разнообразие от съставки от растителен произход. Те също са с ниско съдържание на калории и са чудесни алтернативи за тези, които имат непоносимост към лактоза.
Три вкусни рецепти за веган сирене

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Поради нарастващата популярност на веганските и вегетариански диети, много хора се интересуват от рецепти за веган сирене. Въпреки, че вкусът не е като на млечното сирене, те са вкусни и добри заместители на традиционния продукт.

Готови ли сте да научите някои домашни рецепти за веган сирене?

За приготвянето на веган сирене у дома има много съставки от растителен произход, които можете да използвате. Освен това, има много различни аромати и текстури.

Докато някои от тях ги има в магазините и супермаркетите, винаги е по-добре вие да контролирате качеството на съставките, като ги направите в домашни условия.

Ще ви разкажем, защо може да искате да ги добавите във вашата диета заедно с три прости рецепти за някои от тези вкусни вегански сирена.

Защо да изберете веган сирене?

Веган сирене: снимка на веган сирене на кубчета в бяла чиния

Веган сиренето е чудесен вариант за хората, които следват веганството.

Има няколко причини, поради които веган сиренето набира популярност сред потребителите:

Първо, защото тези сирена имат по-малко калории и следователно са чудесно допълнение към диетите за сваляне на килограми.

Второ, поради морални причини, много хора не искат да ядат храни от животински произход поради нечовешко отношение към животните в хранителната индустрия. По подобен начин, веганите избират тази диета поради много други причини. (Ако сте любопитни, тогава попитайте най-близкия веган, който познавате!)

По подобен начин, веган сиренето се превръща в алтернатива за хората, които имат непоносимост към лактоза, тъй като тези продукти не съдържат лактоза и следователно не засягат тяхната храносмилателна система. Всъщност, веганското сирене е без холестерол и неговите съставки съдържат много хранителни вещества.

В допълнение, неговите вкус и текстура приличат на традиционното сирене. Това улеснява използването му като заместител в десетки рецепти.

Така че, ако имате желание да ги опитате, тогава разгледайте рецептите за веган сирене, които са изброени отдолу.

Три рецепти за веган сирене

Както вече споменахме, има голямо разнообразие от съставки, които могат да се използват за приготвяне на веган сирене. Това, най-вероятно, е друго предимство пред традиционното млечно сирене.

Следователно, ако искате по-здравословен вариант за вашата закуска, хапване и любими рецепти, използвайте тези рецепти като ръководство.

1. Веганско сирене със слънчогледови семки

Веган сирене: снимка на слънчоглед и слънчогледови семки

Слънчогледовите семена се отличават като силен източник на здравословни мастни киселини. Те подобряват сърдечното здраве и също са източник на някои протеини и антиоксиданти.

За да приготвите този вид сирене, ще ви трябва друга ферментирала зеленчукова напитка. Може да съдържа киноа, овесени ядки или спелта като основа.

Съставки

  • 1 пакет слънчогледови семена, накиснати за една нощ
  • ½ чаша чай комбуча, кокосов кефир, кимчи течност или непастьоризирана бира
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. морска сол
  • прясно смлян черен пипер (за вкус)
  • 2 с.л. хранителна мая
  • ½ чаша изсушени билки като мащерка, розмарин и риган

Приготвяне

  • Първо, накиснете слънчогледовите семена във вода поне за 8 часа.
  • После, смелете семената в блендер и след това смесете с ферментиралата зеленчукова напитка по ваш избор докато не получите кремообразна смес.
  • След това, добавете останалите съставки, с изключение на билките.
  • Продължавайте да бъркате сместа за няколко минути, за да се получи по-хомогенна текстура.
  • После, сложете сместа в чиста тензухена кърпа, от тази, която се използва за приготвяне на зеленчуково мляко и оставете да виси 8-12 часа в кухнята. Уверете се, че сте поставили купичка отдолу за събиране на сместа. (Нов/много чист чорап с плътна плетка е чудесен за тази цел, ако нямате торба от тензух.)
  • След това, извадете сиренето и го оформете във формата, която желаете.
  • Навийте топката от сирене върху билките, за да го покриете равномерно.
  • Сиренето сега е готово за ядене, но неговият вкус ще се подобри, ако го оставите да узрее за малко. За това, оставете го да се изсуши на хладно, сухо и тъмно място за период от 2 седмици. През този период, трябва да обръщате питата от сирене на всеки 12 часа.
  • Сега, вашето сирене е наистина готово.

2. Веган сирене с конопени семена

Снимка на дървена лъжица с конопени семена и на стъклена чинийка с масло от конопени семена

С плътната си текстура, сиренето с конопени семена може да има големи здравословни ползи.

Вегетарианското сирене, приготвено с конопени семена, е чудесен начин за добавяне на някои допълнителни омега 3 мастни киселини във вашата диета.

Това хранително вещество е идеално за повишаване на енергийните нива и подобряване на сърдечно-съдовото ви здраве. Резултатът е много подобен на сиренето пармезан.

Съставки

  • ½ чаша хранителна мая
  • ½ чаша обелени семена от коноп
  • хималайска сол, за вкус
  • 1 с.л. лимонов сок

Приготвяне

  • Първо, добавете маята, обеления коноп и сол в блендер или цедка.
  • После, смесете до получаване на гладка и гъста смес.
  • След това, изсипете сместа в малка купичка и добавете лимоновия сок.
  • Разбъркайте, докато изчезнат всички бучки и се получи еднородна смес.
  • Накрая, сложете приготвеното сирене в хладилник и го използвайте върху салати, зеленчукови кремове, тестени изделия и т.н.

3. Веганско сирене с пресен кокос и кашу

Снимка на пресен кокос и бурканче с кокосово масло

Сиренето с кокосима леко сладък вкус.

Искате ли да направите различен вид веган сирене? Тогава, опитайте леко сладкия вкус на това свежо сирене с кокос и ядки кашу. Това е идеалното допълнение за сандвичи, бисквити и много други храни.

Съставки

  • 1 чаша пулпа от пресен кокос
  • ½ чаша кокосова вода
  • ½ чаша сурови ядки кашу, накиснати за една нощ
  • 2 с.л. хранителна мая
  • морска сол (за вкус)
  • 1 с.л. лимонов сок

Приготвяне

  • Първо, поставете всички съставки в блендер и разбийте до получаване на гладък и гъст крем.
  • После, изсипете сместа в стъклен буркан с капак. Оставете малко от горната част на буркана свободна, за да могат бактериите от сиренето да ферментират.
  • После, покрийте буркана с чиста памучна кърпа и го оставете на хладно, сухо и тъмно място за период от 12 часа, за да ферментира.
  • Накрая, сервирайте със свежи ароматни билки или горски плодове.

Опитвали ли сте досега да добавите веган сирене в диетата си? Както виждате, тези рецепти са много лесни за приготвяне. Изберете тази, която най-много ви харесва и се наслаждавайте на любимите си ястия!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.