6 малко известни ефекта на тревожността върху тялото

Знаете ли, че тревожността може да причини болка в челюстта? В днешната статия ще разгледаме някои от по-малко известните ефекти на тревожността.
6 малко известни ефекта на тревожността върху тялото

Последна актуализация: 19 април, 2022

Освен главоболие, треперене на тялото и потни ръце, знаете ли кои са другите по-малко известни ефекти на тревожността? Това са ефекти, които не се забелязват толкова лесно с просто око, но се проявяват с безпокойство и причиняват дискомфорт.

В днешната статия ще разкрием какви са те и други интересни факти, които ще ви помогнат да разберете по-добре колко е важно да потърсите професионална помощ и да направите първата стъпка, за да се научите да управлявате по-добре емоциите.

Неизвестните ефекти на тревожността върху тялото

Тревожността може да има различни ефекти върху тялото. Някои се забелязват по-лесно с просто око, отколкото други, но всички несъмнено са еднакво досадни за тези, които ги изпитват.

Нека ги разгледаме.

1. Разширени зеници

разширени зеници при тревожност
Разширените зеници показват състояние на бдителност в тялото. Следователно този симптом може да се появи и когато изпитваме безпокойство.

Разширяването на зениците може да се дължи (наред с други причини) на състояние на бдителност, поддържано с течение на времето. Следователно, то е включено сред неизвестните ефекти на тревожността. Разширяването на зениците, което не е свързано с ниска чувствителност към светлина, е симптом на основен проблем, който трябва да бъде открит и лекуван.

Когато тревожността е много висока, е обичайно да изпитате този необичаен симптом, който може да причини замаяност, виждане на странни светлини или намаляване на качеството на зрението.

Необходимо е да се разбере, че целта на тревожността е да ни предпази от риск или заплаха. Следователно една от физиологичните реакции на вегетативната нервна система е разширяването на зеницата. Това явление има конкретна цел: да можем да имаме по-ясна и по-обширна визия за това, което ни заобикаля, за да можем да избягаме.

Също така, скалата за тревожност на Хамилтън (1959), която е насочена към измерване на степента на това състояние, посочва разширяването на зениците като един от 15-те индикатора за тревожност.

Прочетете и тази статия: Спрете тревожността и депресията

2. Затруднено преглъщане

Друг малко известен ефект на тревожността е затрудненото преглъщане при ядене, пиене или дори преглъщане на слюнка. Това състояние е известно като „истеричен болусили „буца в гърлото“.

Всъщност, Aguirre Álvarez, Martínez Lemus и Núñez Orozco (2005) проведоха проучване, в което това състояние е подробно описано и включено в соматоформните разстройства.

Този симптом от своя страна е свързан с дисфагия и е ясна соматизация на тревожността. Той е свързан с жлезите, които са отговорни за производството на слюнка. Основната цел на тялото с този симптом е да запази всички течности, за да се грижи за мускулите, защото те трябва да ни помогнат да избягаме.

3. По-малко известни ефекти на тревожността: Главоболие

Ефекти от тревожността - главоболие
Друг от малко известните ефекти на тревожността е силното главоболие, което затруднява концентрацията.

Безпокойството ще накара всички вени и артерии на тялото да се свият с много конкретна цел: да предложат повече кръв на мускулите.

Следователно циркулацията е по-интензивна и благоприятства вазоконстрикцията, което води до класическо главоболие. Този тип главоболие обикновено се среща по-често в ранните часове на деня и вечер.

Следователно, друг от малко известните ефекти на тревожността е силното главоболие, което затруднява извършването на различни дейности и дори концентрацията.

Можете да научите повече за тревожността тук: Подходящи храни при тревожност

4. Болка в челюстта

Има определени области на тялото, където тревожността и стресът са склонни да се натрупват в по-голяма степен. Тук говорим за врата, раменете и гърба и челюстта.

Ако забележите, че болката в челюстта ви е по-интензивна сутрин и дори стига до ушите ви, най-вероятно страдате от бруксизъм. Това означава, че стискате и скърцате със зъби от стрес и тревожност през нощта.

В този случай е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като въпреки че зъбната шина може да помогне в тези случаи, най-добрият вариант е да работите върху лечението на източниците на тревожност, за да ги управлявате правилно.

5. Уриниране по-често от обикновено

Един от неизвестните ефекти на тревожността е свързан с колко пъти можем да отидем да уринираме за кратък период от време.

В този смисъл е възможно всички да сме го изпитвали в даден момент: когато се сблъскаме с тревожна ситуация, като изпит или интервю за работа, отиваме до тоалетната, за да уринираме няколко пъти.

  • Това е често срещан факт, но в същото време и любопитен. Когато страдаме от тревожност, бъбреците обикновено произвеждат по-малко урина. Причината? Да пестим течности, за да ги предложим на мускулите.
  • От своя страна, поради основната необходимост да премахнем ненужните тежести, за да избягаме по-бързо, мозъкът ни нарежда да отидем до тоалетната, за да премахнем урината, което ни кара да ходим толкова много пъти.

6. Усещане за „нереалност“, един от малко познатите ефекти на тревожността

Един от неизвестните ефекти на тревожността е замайването и усещането за „нереалност“.

Това може да звучи странно, но тези, които са претърпели период на тревожност или много силен стрес, ще знаят за какво говорим. Това се случва, когато изведнъж имате ясно усещане, че това, което ви заобикаля, не е реално. Все едно да гледаш света отвън и да не се чувстваш част от него.

Защо е това? Е, първо трябва да кажем, че ако това явление се среща често, трябва да го обсъдим с лекар или психолог. Често се причинява от следната верига от събития:

  • Силната тревожност засяга белите дробове.
  • Затова сме склонни да дишаме много бързо. Когато натрупваме твърде много кислород, обичайно е да изпитваме две неща: първото е хипервентилация, а второто – известно усещане за нереалност.
  • Следователно мозъкът не обработва правилно тази ситуация и е обичайно да забележите това неудобно усещане.

Какво да правите, когато постоянно страдате от тревожност?

Когато тревожността е постоянен елемент в живота ви, е необходимо да търсите решения. За да направите това, говорете с някой, на когото имате доверие, и помолете за помощ. По този начин можете да започнете да се учите да управлявате по-добре емоциите и мислите си и най-важното да усвоите стратегии за справяне, за да можете да живеете и да се наслаждавате на живота си.

Не забравяйте, че освен че оказва влияние на психологическо ниво, тревожността може да окаже влияние върху физическото здраве, в различни аспекти, които не винаги сме наясно. Поради тази причина е важно да потърсите помощ, за да разрешите проблема и да си осигурите вашето благополучие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.