Диета при рак на панкреаса: какво се препоръчва?

Храненето е от ключово значение за пациентите с рак на панкреаса, за да подобрят тяхното благосъстояние и толерантност към лечението.
Диета при рак на панкреаса: какво се препоръчва?

Последна актуализация: 29 април, 2024

Диетата играе важна роля при лечението на рак на панкреаса. Често тези пациенти изпитват хранителен дефицит, загуба на тегло и странични ефекти от лечението (дехидратация, гадене, повръщане, наред с други), които влошават качеството им на живот.

Освен това, както разкрива изследването на Frontiers in Oncology , около 50% от случаите на този вид рак са свързани с нездравословна диета, която може да бъде избегната. Ето защо, както за предотвратяване, така и за лечение на болестта, има няколко насоки, насочени към подобряване на храненето.

Значението на здравословната диета, когато имате рак на панкреаса

Панкреасът допринася за разграждането на въглехидратите. Освен това освобождава ензими, които подпомагат храносмилането на протеини и мазнини.

Има няколко причини, поради които диетата изисква специално внимание при пациенти с рак на панкреаса. За да разберем това по-добре, трябва да направим кратък преглед на функциите на този орган. Панкреасът се намира в коремната област, точно зад стомаха, близо до червата, жлъчния мехур и дванадесетопръстника.

Тъй като той участва в храносмилането на храната и в регулирането на нивата на кръвната захар, влошаването на здравето му поради заболявания като рак води до усложнения на хранително ниво. В резултат на това мускулите и мазнините са склонни да се разграждат, което води до загуба на тегло и умора.

В преглед на литературата, докладван в Cancer Management and Research, изследователите установиха, че диета с високо съдържание на захар, мазнини и червени и преработени меса може да увеличи риска от рак на панкреаса.

Междувременно включването на плодове, зеленчуци и други източници на фибри, антиоксиданти и полифеноли може да помогне за предотвратяването и лечението му. Въпреки че диетата трябва да се адаптира към индивидуалните нужди на всеки пациент, има някои съвети, които могат да се прилагат на общо ниво. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

Диета при рак на панкреаса

След като ракът на панкреаса бъде диагностициран, здравният екип работи в сътрудничество с диетолози, за да се опита да сведе до минимум отрицателните ефекти върху хранителния статус, дължащи се на лечението и самото заболяване. Някои препоръки са както следва.

Консумирайте вода и здравословни напитки

Някои от леченията, използвани за рак на панкреаса, могат да доведат до състояние на дехидратация. Поради това е важно да се осигури оптимален дневен прием на вода от поне 3,7 литра за мъже и 2,7 литра за жени.

Освен това се препоръчва да се пият течности един час преди и един час след всяко основно хранене. Напитките с електролити и хранителни вещества са добър избор. Освен това тези, които съдържат кофеин и алкохол, трябва да се избягват, доколкото е възможно.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Острият панкреатит: симптоми, причини и лечение

Яжте на малки порции, ако сте болни от рак на панкреаса

Тъй като панкреасът намалява способността си да участва в храносмилателния процес, е необходимо да се опитаме да сведем до минимум натоварването, което получава с храната. В тази връзка имайте предвид, че малките хранения, приемани няколко пъти на ден (5 или 6), се понасят по-добре от много големите хранения.

Публикация на PearlPoint Nutrition Services отбелязва, че яденето на малки хранения също помага за намаляване на страничните ефекти от лечението на рак, като гадене.

Консумирайте много здравословни източници на протеини

Храните, съдържащи протеини с висока биологична стойност, са от съществено значение за поддържане на здравето на мускулите и теглото. Този макронутриент подпомага възстановяването на увредените клетки и между другото поддържа защитните сили на организма.

Всъщност изследване, споделено в Clinical Nutrition, установи, че подобряването на хранителния прием на протеини помага за подобряване на прогнозата на пациенти с напреднал рак на панкреаса, получаващи химиотерапия.

Някои препоръчани източници включват следното:

Понякога пациентите изпитват трудности при приемането на горните храни. Ако е така, могат да се обмислят течни протеинови добавки, разтворени във вода или в шейкове. Други течни протеини включват костни бульони, пюрирани супи и гръцко кисело мляко.

Изберете лесно смилаеми храни

Лечението на рак на панкреаса често намалява способността ви да подпомагате храносмилателния процес. Оттук и значението на избора на храни, които не са тежки и се усвояват по-лесно.

Червено месо, свинско и сурови зеленчуци не се препоръчват. Също така се препоръчва храната да се нарязва на ситно, да се омекоти и да се вари за по-лесно смилане.

Консумирайте пълнозърнени храни

Пълнозърнените храни играят двойна роля в диетата на пациентите с рак на панкреаса. От една страна, техният принос към диетичните фибри си сътрудничи с процеса на храносмилане. От друга страна, техните сложни въглехидрати помагат за поддържане на добро ниво на енергия.

Препоръчителните продукти са следните:

 • Овесена каша
 • Пълнозърнест хляб
 • Кафяв ориз
 • Пълнозърнеста паста
 • Ечемик
 • Просо

Изберете източници на здравословни мазнини

Докато пържените храни и трансмазнините пречат на храносмилането и увреждат здравето на пациентите с рак на панкреаса, здравословните мазнини са добър източник на енергия, който между другото помага в борбата с възпалението.

Те могат да бъдат открити в следните продукти:

 • Зехтин
 • Масло от рапица
 • Авокадо
 • Ядки и семена
 • Мазни риби

Увеличете приема на антиоксиданти

Антиоксидантите обикновено се намират в големи количества в храни като плодове и зеленчуци. Препоръчително е да ядете поне пет порции на ден за оптимални количества. Плодовете, цитрусовите плодове и зелените листни зеленчуци са отличен избор.

Проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology, установи, че консумацията на плодове и зеленчуци може да предпази от рак на панкреаса.

Избягвайте сладкиши и захари

Както бе споменато по-горе, панкреасът участва в процеса на регулиране на кръвната захар. Тъй като неговата функция е намалена поради рака, сладкишите и захарите не могат да бъдат оптимално усвоени. Това води не само до повишени нива на глюкоза, но и до други метаболитни усложнения.

Тези храни трябва да се избягват. Същото важи и за десерти, безалкохолни напитки, торти или други сладкиши; те не трябва да бъдат част от диетата на пациенти с рак на панкреаса.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: 5 съвета за вашия панкреас

Приемане на панкреатични ензимни добавки

Вашият лекар може да предложи допълване на вашата диета с добавка на панкреатични ензими. Нейната функция е да си сътрудничи с функционалността на този орган, така че да може да продължи да се намесва в храносмилането. Тя дори помага за намаляване на симптомите, свързани с храносмилателни затруднения.

Какво е важно да запомните за храненето при рак на панкреаса?

Правилното хранене е от ключово значение при лечението на рак на панкреаса. Има за цел да намали състоянието на недохранване, да ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло, да увеличи мускулната сила и да намали някои от страничните ефекти на лечението. Също така помага за поддържане на храносмилателната функция на този орган.

Препоръчва се да се даде приоритет на консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини. Освен това е необходимо да се уверите, че хранителните ви навици не са твърде тежки за правилното храносмилане.

Храненето бавно и в по-малки количества обикновено е доста полезно. Същото важи и за пиенето на много вода и поддържането на активност.

Във всеки случай всеки пациент трябва да получи персонализирано хранително лечение от професионалист. Диетологът може да насочи по-точно как трябва да бъдат храненията и кои хранителни вещества трябва да бъдат приоритизирани според нуждите на всеки отделен случай.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dehydration and lack of fluids. (s/f). Cancer.org. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/eating-problems/fluids-and-dehydration.html
 • Dominique S. Michaud y otros , Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study, JNCI: Journal of the National Cancer Institute , volumen 94, número 17, 4 de septiembre de 2002, páginas 1293–1300, https:// doi.org/10.1093/jnci/94.17.1293
 • Hasegawa, Y., Ijichi, H., Saito, K., Ishigaki, K., Takami, M., Sekine, R., Usami, S., Nakai, Y., Koike, K., & Kubota, N. (2021). Protein intake after the initiation of chemotherapy is an independent prognostic factor for overall survival in patients with unresectable pancreatic cancer: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)40(7), 4792–4798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34265503/
 • Ibrahim, M. O., Abuhijleh, H., & Tayyem, R. (2023). What Dietary Patterns and Nutrients are Associated with Pancreatic Cancer? Literature Review. Cancer management and research15, 17–30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9832506/
 • Isaacs L. L. (2022). Pancreatic Proteolytic Enzymes and Cancer: New Support for an Old Theory. Integrative cancer therapies21, 15347354221096077. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083047/
 • Koushik, A., Spiegelman, D., Albanes, D., Anderson, K. E., Bernstein, L., van den Brandt, P. A., Bergkvist, L., English, D. R., Freudenheim, J. L., Fuchs, C. S., Genkinger, J. M., Giles, G. G., Goldbohm, R. A., Horn-Ross, P. L., Männistö, S., McCullough, M. L., Millen, A. E., Miller, A. B., Robien, K., Rohan, T. E., … Smith-Warner, S. A. (2012). Intake of fruits and vegetables and risk of pancreatic cancer in a pooled analysis of 14 cohort studies. American journal of epidemiology176(5), 373–386. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499118/
 • Ma, Y. J., Yu, J., Xiao, J., & Cao, B. W. (2015). The consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids improves clinical outcomes and prognosis in pancreatic cancer patients: a systematic evaluation. Nutrition and cancer67(1), 112–118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25425246/
 • Pancreatic cancer. (2013, septiembre 17). PearlPoint Nutrition Services®; PearlPoint Cancer Support. https://pearlpoint.org/i-have-pancreatic-cancer-what-should-i-eat/
 • Schacht, S. R., Olsen, A., Dragsted, L. O., Overvad, K., Tjønneland, A., & Kyrø, C. (2021). Whole-Grain Intake and Pancreatic Cancer Risk-The Danish, Diet, Cancer and Health Cohort. The Journal of nutrition151(3), 666–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33561273/
 • Zhang, Y., Zhang, T., Yang, W., Chen, H., Geng, X., Li, G., Chen, H., Wang, Y., Li, L., & Sun, B. (2021). Beneficial Diets and Pancreatic Cancer: Molecular Mechanisms and Clinical Practice. Frontiers in oncology11, 630972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193730/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.