Кисти на панкреаса: причини, симптоми и лечение

Кистите на панкреаса са рядко състояние и са асимптоматични. Те се диагностицират случайно в много случаи.
Кисти на панкреаса: причини, симптоми и лечение
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 30 септември, 2022

Панкреасът е жлеза, разположена зад стомаха, чиято основна функция е да синтезира хормони, свързани с метаболизма на глюкозата. Той също така освобождава ензими, участващи в храносмилането. Може да бъде засегнат от различни патологии, които променят функцията му, като кисти на панкреаса.

Панкреасната киста е затворена кухина, пълна с течност, която е покрита с епителни клетки. Те могат да бъдат разположени навсякъде в панкреаса и могат да бъдат съставени от различни видове тъкани. Освен това е важно да се отбележи, че могат да бъдат разположени или върху самия панкреас, или вътре в органа.

За щастие повечето са доброкачествени и не съдържат ракови клетки. Малък процент обаче стават злокачествени.

Видове кисти на панкреаса

Кистите на панкреаса могат да бъдат разделени на две основни групи: псевдокисти и кисти сами по себе си. Основната разлика между двете е, че първите не са покрити с епителни клетки. Вместо това имат слой от фиброзна тъкан около тях.

Псевдокистите на панкреаса са най-честите тумори в панкреаса, появяващи се в до 90% от случаите, според някои статистики. Останалите 10% се разпределят между различните видове кисти на панкреаса:

 • Серозен цистаденом: Това е доброкачествен тумор и рискът от рак е много нисък. Въпреки това, той има способността да се увеличава по размер, да притиска други органи и да предизвиква коремна болка.
 • Муцинозен цистаденом: Това е киста, която се появява много често в опашния край на панкреаса. Има способността да стане злокачествен, така че трябва да се проследява по подходящ начин.
 • Папиларен кистичен тумор: известен още като тумор на Франц, това е неоплазма, която обикновено засяга млади жени и има малка вероятност да стане рак. Обикновено се намира в опашната част на панкреаса.
 • Интрадуктална папиларна муцинозна неоплазма: Този тумор се намира в главния панкреатичен канал, като в много случаи го запушва. Неоплазмата може да бъде предракова или ракова.
Панкреас.
Панкреасът е ендокринна и екзокринна жлеза. Тоест произвежда вещества, които отиват в кръвта и храносмилателния тракт.

Научете повече тук: 5 съвета за вашия панкреас

Симптоми

Повечето кисти на панкреаса са асимптоматични, така че откриването им обикновено става случайно. Симптомите, които се появяват са неспецифични и обикновено се дължат на притискане на други органи. В това отношение някои свързани признаци са следните:

От своя страна, интрадукталната папиларна муцинозна неоплазма също може да генерира симптоми, подобни на тези на хроничен или остър панкреатит. В допълнение, други симптоми могат да се появят с напредването на заболяването като загуба на тегло, диспепсия и анорексия. Някои хора дори развиват захарен диабет.

Какво може да ги причини?

Кистите на панкреаса обикновено е са породени от конкретна причина. Псевдокистите могат да бъдат свързани с панкреатит или друг възпалителен процес на жлезата. Това е така, защото храносмилателните ензими, като амилазата, се активират и дразнят панкреаса.

От друга страна, туморите могат да бъдат свързани и с по-редки генетични патологии, като поликистоза на бъбреците или болест на von Hippel-Lindau. Всъщност проучванията показват, че 47% от хората с последното са имали кисти на панкреаса.

Диагноза

В много случаи диагнозата кисти на панкреаса се поставя случайно. Като цяло е обичайно да се открие промяната, когато се извършват образни изследвания, докато се търсят други патологии.

След като кистата бъде открита, специалистът трябва да препоръча други тестове за изследване. В допълнение, те ще му позволят да определи най-доброто терапевтично поведение.

Някои от най-полезните изследвания са следните:

 • Магнитен резонанс
 • Компютърна томография
 • Коремна ехография
 • Ендоскопски ултразвук
 • Магнитно-резонансна холангиопанкреатография
 • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP)

Ядрено-магнитният резонанс е един от образните тестове, който предлага най-много информация, тъй като открива малки кисти и промени, които предполагат злокачествено заболяване. Ендоскопският ултразвук и ERCP са полезни за разграничаване на злокачествени от доброкачествени тумори, тъй като позволяват на лекарите да вземат проби за биопсия.

ЯМР изследване
С ЯМР е възможно да се локализират малки кисти на панкреаса на труднодостъпни места.

Лечение на кисти на панкреаса

Лечението на кистата на панкреаса ще зависи от нейния размер, симптомите, които причинява, и възможността за злокачествено заболяване. Повечето псевдокисти изчезват сами, така че подходът е медицинско проследяване.

Дренажът може да е необходим, когато кистата е много голяма или причинява симптоми, които притесняват пациента. Дренирането на кисти на панкреаса може да се извърши ендоскопски, лапароскопски или през повърхността на кожата.

Хирургичната резекция на тумора винаги ще бъде предпочитаният вариант в случай на големи кисти или такива с ясен риск от злокачествено заболяване. Всички клетки на кистата трябва да бъдат отстранени по време на операцията, за да се избегне рецидив.

В случай на злокачествени тумори химиотерапията също може да бъде полезна.

Патология с благоприятна прогноза

Прогнозата при кисти и псевдокисти на панкреаса в повечето случаи е положителна. Нека си припомним, че това са патологии, които са доброкачествени и изчезват сами. Освен това усложненията, като руптура на киста и портална хипертония, са много редки.

Ако сте диагностицирани с киста на панкреаса, първото нещо, което трябва да направите, е да запазите спокойствие. Състоянието е много лесно за лечение и обикновено не е животозастрашаващо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Iglesias J, Domínguez J. Quistes de páncreas. Rev. esp. enferm. dig. 2009;101(6):438-438.
 • Charlesworth M, Verbeke CS, Falk GA, Walsh M et al. Pancreatic lesions in von Hippel-Lindau disease? A systematic review and meta-synthesis of the literature. J Gastrointest Surg. 2012;16(7):1422-8.
 • Farrell JJ. Pancreatic Cysts and Guidelines. Dig Dis Sci. 2017 Jul;62(7):1827-1839.
 • Moyer MT, Maranki JL, DeWitt JM. EUS-Guided Pancreatic Cyst Ablation: a Clinical and Technical Review. Curr Gastroenterol Rep. 2019 Apr 23;21(5):19.
 • Megibow AJ, Baker ME, Gore RM, Taylor A. The incidental pancreatic cyst. Radiol Clin North Am. 2011 Mar;49(2):349-59.
 • Ayoub F, Davis AM, Chapman CG. Pancreatic Cysts-An Overview and Summary of Society Guidelines, 2021. JAMA. 2021 Jan 26;325(4):391-392.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.