Естествена загуба на тегло с вода от овесени ядки: факт или измислица?

Възможно ли е естествено отслабване с вода от овесени ядки? Ще ви разкажем всичко за това в тази статия. Продължавайте да четете, за да научите повече!
Естествена загуба на тегло с вода от овесени ядки: факт или измислица?
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Вярно ли е, че можем да отслабнем с вода от овесени ядки? Малко храни са толкова здравословни като овесените ядки. Всъщност проучванията върху тази зърнена култура показват, че тя действа като вид метаболитен регулатор. Освен това може да помогне в грижата за сърцето и червата, да не говорим, че е добър съюзник на отслабването. Ето защо не е изненадващо, че мнозина решават редовно да включват поне чаша вода от овесени ядки в диетата си.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) казва, че овесът е една от най-здравословните храни, които можем да намерим. Овесените ядки са източник на енергия и жизненост, които трябва да включваме ежедневно в диетата си по различни начини.

Освен това, за подхранване и засищане на апетита, тези известни пълнозърнести овесени ядки, известни още като “кралицата на зърнените храни”, са много препоръчителни, защото могат да подпомогнат загубата на тегло. Как?

Разберете в следващите редове.

Предимствата на водата от овесени ядки

Купа овесени ядки на ден осигурява безброй ползи за здравето.

1. Може да намали холестерола и да ни помогне да се грижим за здравето на сърцето си

Проучване на Университета в Кентъки потвърждава предишни изследователски заключения, че яденето на овесена каша може да помогне за понижаване на лошия холестерол и общите стойности на холестерола, един от основните рискови маркери за сърдечно-съдови заболявания.

Достатъчно е да изпиете чаша вода с овесени ядки на празен стомах. Маслата, богати на омега шест и линолова киселина, съставляват така наречените добри мазнини и са отговорни за намаляването на холестерола.

2. Отслабването с вода от овесени ядки е възможно, защото е с ниско съдържание на калории

Според данни на Министерството на земеделието на Съединените щати, овесената каша има много малко калории (389 kcal/100 грама) и е засищаща храна. Съдържа здравословни мазнини, фибри, витамини, минерали и микроелементи. Без съмнение това е една от днешните суперхрани!

Имайки това предвид, пиенето на вода от овесена каша може да бъде идеален начин да намалите консумацията на безалкохолни и промишлени напитки, които осигуряват само захар и празни калории.

3. Допринася за контрола на кръвната захар

Овесените ядки са храна, която често се препоръчва на хора с диабет. Това е така, защото експертите твърдят, че разтворимите им фибри ще подобрят усвояването на нишестето и ще помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, избягвайки пиковете, които са толкова опасни за тези, които имат диабет.

4. Може да помогне за подобряване на храносмилането

Овесената вода може да помогне за намаляване на жлъчните киселини, като по този начин улеснява чревния транзит и предотвратява запек.

Освен това въглехидратите й се усвояват бавно, което осигурява усещане за ситост, идеално за отслабване, без нужда от храна между храненията или консумацията на голямо количество храна.

Отслабване с вода от овесени ядки: Как става това?

Консумацията на овесена каша може да помогне за отслабване, когато е част от правилна диета и режим с упражнения. Сама по себе си няма да премахне цялото излишно тегло, нито ще направи чудеса. Ето защо експертите винаги препоръчват съчетаването на добрата диета с упражнения и други здравословни навици на живот.

Въпреки това, водата с овесени ядки може да ви помогне да отслабнете, когато се консумира като заместител на готовите напитки (като бутилирани сокове, чайове, ароматизирани води, безалкохолни напитки и др.). Поради основната си съставка, тя може да помогне за осигуряване на чувство за ситост, което може да помогне за смекчаване на тревожността при хранене и контролиране на закуските между храненията и преяждането по време на хранене.

Освен това има известен диуретичен ефект и следователно предотвратява натрупването на течности в тялото. Така че това не е мит: водата от овесени ядки ─ без захар или друг вид подсладител ─ може да подпомогне загубата на тегло, когато е включена в правилната стратегия.

Как трябва да консумираме вода от овесени ядки, за да насърчим загубата на тегло?

Овес: източник на разтворими фибри.
Отслабването с вода от овесени ядки е възможно, стига да е част от здравословна диета и рутина.

Отслабване с вода от овесени ядки: Колко често трябва да я консумираме?

Пийте чаша вода от овесени ядки редовно като част от балансирана диета, за предпочитане преди закуска. Това ще ви държи сити през по-голямата част от сутринта и ще ви даде енергията и фибрите, от които се нуждаете, за да започнете деня си.

Можете също да опитате да изпиете още една чаша на закуска, но избягвайте добавянето на захари или подсладители.

Как трябва да я консумираме?

 1. Вземете чаша от тази зърнена култура, пръчка канела и два литра вода.
 2. В блендер сложете и разбъркайте ядките с чаша вода, докато получите гладка смес.
 3. След това можете да добавите останалата вода, канелата и една чаена лъжичка мед. Ако видите, че все още има следи от овесени ядки, можете да прецедите водата.
 4. След това поставете водата в хладилника, за да имате за целия ден.

Започнете закуската с чаша вода. Също така водата е идеална за пиене преди хранене, тъй като ще ви помогне да се чувствате сити и нахранени.

Примерно дневно меню за насърчаване на загубата на тегло с вода от овесени ядки

 • Закуска: Изпийте чаша вода от овесена каша, хапнете една ябълка и малко ядки.
 • Обяд : Изпийте чаша вода с овесена каша като напитка. Салата от спанак с аспержи и орехи и печени пуешки гърди е чудесен вариант за обяд.
 • Лека закуска: Зелен чай с плодова салата.
 • Вечеря: Изпийте още една чаша вода с овесена каша. Запечените резени патладжан и цвекло с пресен лимонов сок е страхотна рецепта. За десерт можете да хапнете печена ябълка с канела.

Както виждате, най-важното е да започнете деня с чаша овесена вода и да я включите като напитка към ястията си. Въпреки това, запомнете, че трябва да поддържате баланс и да не прекалявате. Ако имате някакви въпроси, най-добре е да се консултирате с вашия доверен диетолог или семеен лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Digital Publishing Institute; 2015 Dec 10 [cited 2017 Sep4];7(12):10369–87. Available from: http://www.mdpi.com/2072-6643/7/12/5536.
 • Food Data Central. Oats. U. S. Department of Agriculture. Enero 2019.
 • Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, et al. The Metabolic Effects of Oats Intake inPatients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients[Internet]. Multidisciplinary
 • Mirmoghtadaie, L., Kadivar, M., & Shahedi, M. (2009). Effects of succinylation and deamidation on functional properties of oat protein isolate. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.025
 • Mol, A. (2013). Mind your plate! The ontonorms of Dutch dieting. Social Studies of Science. https://doi.org/10.1177/0306312712456948
 • Nadal, K. L. (2017). Health at Every Size. In The SAGE Encyclopedia of Psychology and Gender. https://doi.org/10.4135/9781483384269.n275
 • Universidad de Kentucky. (2008). Oatmeal’s Health Claims Reaffirmed, Study Suggests. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080108102225.htm
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats andopportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol.2013;52(2):662–75.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.