Последиците от дехидратацията

Освен че утолява жаждата, водата пречиства тялото, смазва мускулите и поддържа мозъка бистър.
Последиците от дехидратацията

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Водата е жизненоважна течност за живота, необходима на организма за извършването на различни химични процеси. Тя е от основно значение за усвояването на хранителните вещества и премахването на остатъчните вещества, наред с други процеси. Въпреки че е толкова важна, повечето хора не консумират достатъчно вода. След време това води до редица сериозни здравословни проблеми, причинени от дехидратацията.

Вярно е, че тялото има способността да се самопочиства. Липсата на вода може да усложни тази задача и в същото време да повиши нивата на токсините. В резултат на това се увеличават възпаленията, има риск от хронични болести и се появяват редица симптоми, които влияят на качеството на живот.

Препоръчва се пиенето средно на поне 2 литра вода на ден. Това включва натурален плодов сок, плодове, супи и т.н.

Консумирането на по-малко вода от препоръчителната доза може да предизвика дехидратация и някои реакции, които имат външно и вътрешно изражение. 

Наясно сме, че много хора не знаят за това. По-долу ще споделим подробно последиците от дехидратацията.

Обърнете внимание!

Проблеми с храносмилането

Проблеми в стомашно-чревния тракт са първите реакции на дехидратацията.

Проблеми в стомашно-чревния тракт са първите реакции на дехидратацията.

Деветдесет и осем процента от лигавицата на стомаха се състои от вода и когато има липса на вода, киселината може да засегне лигавицата и да предизвика нарушено храносмилане, запек и киселини в стомаха.

Болки в ставите

Изчислено е, че 80% от състава на хрущяла, който предпазва ставите, се състои от вода. Поради това, когато не консумирате необходимото количество вода, ставите са пряко изложени на риск.

Ако сте дехидратирани, има повече от 60% шанс да страдате от артрит и други възпалителни състояния.

Дехидратацията може да повлияе също на дисковете на гръбначния стълб и да даде път на състояние, известно като дискова херния.

Сухота в устата и кожата

Дехидратацията предизвиква сухота вустата и кожата

Когато става дума за естетика, дехидратацията е състояние, което има и външно изражение. Деликатният слой на кожата, която покрива устата, става сух и може да се нацепи, когато не получава достатъчно влага.

В същото време кожата променя нормалното си производство на мазнини и в резултат на това устните изглеждат тъмни и сухи.

Въпреки че има продукти за овлажняване на устните, е важно да сте хидратирани отвътре, за да се предотврати сухотата.

Ниски нива на енергия

Деветдесет процента от кръвната плазма се състои от вода. При ниски нива на тази течност сърцето изпитва затруднения при изпомпването на кръвта и разпространението на кислород към всяка клетка на тялото.  

Поради това енергийните нива се понижават и човек не може да постигне добро физическо и психическо състояние.

Проблеми с бъбреците

Дехидратицията е много опасна за бъбреците.

Като се има предвид, че бъбреците са органите, които са отговорни за филтрирането на отпадъците и производството на урина, те са много важна част от вашето здраве, която зависи от водата.

Лица, които са дехидратирани, имат високи нива на токсини в кръвта си. Те също така са склонни да страдат от задържане на течности и подуване на корема.

Дехидратацията увеличава риска от инфекция в уринарния тракт, а също и риска от образуване на камъни в бъбреците.

Затруднения с кръвообръщението

Кръвообръщението се забавя, когато има недостиг на вода в системата. След няколко дни кръвта може да се натрупа и да причини разширени вени.

Контролирането на тази ситуация е много важно, тъй като след известно време тя може да повиши риска от високо кръвно налягане, сърдечен удар и инсулт.

Прочетете и това: Високо кръвно налягане? Неща, които не бива да правите

Намалена мускулна маса

Дехидратацията предизвиква намаляване на мускулната маса

Мускулите се нуждаят от вода, за да могат адекватно да усвояват хранителните вещества и да останат силни.

Дехидратираното тяло може да загуби значително количество мускулна маса. В същото време мускулите стават отпуснати и съществува риск от увреждането им.

Когато правите силови тренировки, е жизненоважно да увеличите ежедневната консумация на вода.

Това ще поддържа адекватни нива на електролитите, ще компенсира загубата на течности и ще се избегне последващото подуване на корема.

Повишаване на депресията

Недостатъчната консумация на вода директно засяга емоционалното здраве. Недостигът на течност в мозъчната тъкан, повишава нивата на кортизол, а също и стреса. Това може да доведе до сериозни епизоди на депресия.

Дехидратацията предизвиква усещането за глад

Липсата на течности в организма повишава усещането за глад

Липсата на течности в организма повишава усещането за глад. Така че в по-голямата част от времето това ви кара да консумирате повече калории от необходимите.

През деня можете изпитвате нужда непрекъснато да ходите до хладилника и да избирате храни, които съдържат течности.

Проблемът възниква, когато тези храни се усвояват бавно и причиняват значително покачване на теглото.

При липсата на вода храните се разграждат бавно, което може да доведе до значително покачване на теглото.

Колко вода трябва да се консумира ежедневно? След като вече знаете някои от ефектите на дехидратацията, увеличете консумацията на вода, за да поддържате своето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.