Острият панкреатит: симптоми, причини и лечение

Острият панкреатит може да бъде лекуван и овладян в повечето случаи. Но, когато се появят усложнения или заболяването е много тежко, ситуацията става много по-опасна. Затова е изключително важно да потърсите лекарска помощ.
Острият панкреатит: симптоми, причини и лечение

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Острият панкреатит представлява внезапно възпаление на панкреаса. След като кризата отмине, обичайно функционирането на жлезата се възстановява напълно. Този тип проблеми се наблюдават по-често при хората на възраст 50-70 години.

Всеки човек в добро здраве може да получи остър панкреатит. Най-често се наблюдава при хора, които имат здравословни проблеми предразполагащи появата на това заболяване. Основният фактор е наличието на камъни в жлъчката (минерални натрупвания в жлъчния мехур). Друг фактор, който може да предизвика появата на остър панкреатит е консумацията на алкохол в по-големи количества или редовно. Неправилният начин на хранене също може да доведе до това заболяване.

Какво представлява острият панкреатит?

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът е жлеза разположена в горната част на корема, зад стомаха. Образува ензими, спомагащи процеса на храносмилане и хормони регулиращи усвояването на захарта или глюкозата.

Има два вида панкреатит:

  • Острият панкреатит се появява внезапно и трае няколко дена.
  • Хроничният панкреатит може да продължи повече от шест месеца.

Острият панкреатит може да бъде тежък, умерен и лек. Тази класификация зависи от въздействието, което оказва върху другите функции на организма и усложненията, до които води. Когато става въпрос за лек или умерен панкреатит, обикновено няма фатални последици. Но, ако заболяването е тежко, рискът от фатален изход е по-висок.

Причини

Основните причини за острия панкреатит са следните:

  • Камъни в жлъчката: Този фактор стои в основата на приблизително 40% от всички случаи. Въпреки че не е ясно как точно се случва това, но камъните в жлъчката запушват канала на панкреаса, водейки до активизирането на ензимен процес в жлезата. Това води до разрушаването на тъканта на органа.
  • Консумацията на алкохол: Този фактор се наблюдава при около 30% от случаите. Системната консумация на алкохол, дори в умерени количества, води до появата на хроничен панкреатит след няколко години. Други здравословни проблеми предизвикват развитието му.
  • Други фактори: Бе открита генна мутация на катионния трипсиногенов ген, причиняващ остър панкреатит в 80% от носещите го. Освен това е усложнение, което се наблюдава в 5-10% от случаите на хората, на които е извършена ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография – ЕРХПГ.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за вашия панкреас

Симптоми на острия панкреатит

Типичният симптом на острия панкреатит е силната болка в стомаха. Наблюдава се в повече от 95% от случаите. Болката варира по интензитет от умерена до силна, а усещането наподобява разрязване с нож по гърба. Единственият начин за облекчаване на болката е стоенето неподвижно. Болката се появява внезапно.

При 80-90% от хората с този проблем се наблюдават и гадене и повръщане. Първоначално те повръщат храна, а след това жлъчка или вода. Често хората се оплакват от напрежение в стомаха и висока температура.

В някои случаи се появяват и други симптоми като дихателни проблеми, бъбречна или сърдечна недостатъчност, ниско кръвно налягане и психически проблеми. В случаите на лек панкреатит болката е много по-слаба, а останалите симптоми могат да останат незабелязани.

Лечение

Обикновено този проблем се лекува в болнични условия. Болният не трябва да се храни поне един – два дена. Когато възпалението отшуми, болният преминава на течна диета и след това започва плавно да консумира по-меки храни. Предписват се болкоуспокояващи средства и се вливат течности по венозен път за избягване на обезводняване.

След първоначалното лечение, пациентът преминава през друго лечение в зависимост от специфичния случай. Може да се наложи извършването на процедура за отпушване на каналите на жлезата, операция на жлъчката, на панкреаса или лечение на алкохолизъм.

Важно е след възстановяването на болния от кризата, да започне спазването на диета с ниско съдържание на мазнини и да приема много течности. Изключително важно е консумацията на алкохол  и пушенето на цигари да бъдат спрени.

Прогнозата зависи от тежестта на кризата. Възстановяването е по-сложно, ако болният е на възраст над 60 години, има други здравословни проблеми, наднормено тегло, има симптоми на хиповолемия (намаляване на общия обем на кръвта в тялото), синдром на системен възпалителен отговор (SRIS), плеврален излив  или показва промени в психическото си състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sánchez, A. C., & Aranda, J. A. G. (2012). Pancreatitis aguda. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 69(1), 3-10.
  • Salvador Moreno, E., & Ramírez Paesano, C. (2016). Pancreatitis aguda. DOLOR. https://doi.org/10.1016/j.med.2016.03.018
  • Carneiro, M. C., Antônio, V. E., Siqueira-Batista, R., De Albuquerque, A. K. A. C., Gomes, A. P., Santos, S. S., & Nacif, M. S. (2008). Pancreatite aguda. Revista Brasileira de Medicina. https://doi.org/10.11606/issn.1679-9836.v49i2p93-119

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.