Вкусна рецепта за китайски ориз

Китайският ориз е едно от най-популярните и апетитни ястия от ориенталската кухня. Ето как можете да си го приготвите сами!
Вкусна рецепта за китайски ориз

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате да се използвате някои останали в хладилника ви зеленчуци? Харесвате ли солените и нетрадиционни ястия? Ако е така, вижте следната рецепта за вкусен китайски ориз.

Китайският ориз е едно от най-популярните и апетитни ястия от ориенталската кухня.

Той произхожда от китайски емигранти, отишли да работят в Сан Франциско в края на 19-ти век. Те са измислили тази рецепта, за да използват повторно остатъците от месо и зеленчуци и да извлекат максимума от тях, като ги смесят с ориз.

Това китайско ястие се е превърнало в част от кухнята на много страни, които са го възприели като свое, така че някои местни съставки са включени в приготвянето му.

Класическа кухня

Китайски ориз, или известен още като пържен ориз, се е превърнал в домашно ястие, неразделна част от ежедневното готвене на много домакинства. Това се случва главно, защото е лесен за приготвяне и излиза много евтино, тъй като можете да се използвате остатъците от зеленчуци в хладилника от предишни дни.

Съставките, използвани в тази рецепта, са разнообразни. Основата е ориз като можете да добавите само зеленчуци или зеленчуци плюс месо, пиле или скариди. Обикновено се добавят и яйца.

Китайският ориз може да бъде сервиран като предястие или като основно ястие. И двете опции се приемат отлично от повечето хора, така че е идеалната храна за споделяне.

ориз

Основата: ориз, зеленчуци, яйца и месо

За да приготвите вкусен пържен ориз, първото нещо, от което се нуждаете, е сварен бял ориз. В идеалния случай трябва да е ориз, който е бил предварително приготвен. Може дори да е от предишния ден; още по-добре, защото ще е охладен.

В допълнение към ориза, трябва да изберете зеленчуците и месото, които искате да включите в рецептата. Най-често се използват лук, моркови, грах и кълнове от боб. Ако в хладилника има остатъци от предишния ден, като тиквички или зелен фасул, те също са добре дошли.

Що се отнася до месото, пилешкото, говеждото или свинското месо обикновено са чудесни варианти. Можете да добавите и наденица. В “по-изискания” вариант на ястието много често се използват скариди, за да се постигне по-интересен вкус.

Китайският ориз се приготвя по много различни техники. Най-добре е да приготвите бъркани яйца в отделен тиган и да ги  смесите с ястието накрая.

Сос от джинджифил и соя

Съставката, която не можете да пропуснете при приготвянето на тази вкусна рецепта за китайски ориз е джинджифила. Наред със соевия сос е задължително да му придадете този характерен ориенталски вкус, който джинджифилът ще придаде.

 

соя

 

Ако е възможно, много по-добре е да използвате пресен джинджифил и да го сотирате преди останалите съставки, така че те да поемат аромата му. Трябва обаче да бъдете много внимателни, защото джинджифилът загаря много бързо.

Тайните на приготвянето на китайския ориз

За да направите това ястие правилно е много важно всички съставки да са готови, сварени и нарязани. Готвенето трябва да е бързо и на максимална степен на котлона. Идеалният метод е да приготвите китайския ориз в уок тиган, но ако нямате можете да го направите и в обикновен, но по-дълбок тиган.

От съществено значение е да използвате някакъв вид мазнина, за да сотирате всяка от съставките. В ресторантите често се използва свинска мас, за да придадат повече вкус. Ако обаче искате да направите по-здравословен ориза, по-добре е да използвате зехтин или растително масло.

Трябва да загреете тигана максимално, да сложите мазнината и да сотирате всяка съставка поотделно за максимум от 3 до 4 минути. Не трябва да готвите зеленчуците твърде много, за да не са прекалено меки.

Вкусна рецепта за китайски ориз със скариди

Лесна рецепта за китайски ориз

Съставки

 • 2 бъркани яйца (50 г)
 • 1 шепа бобени кълнове (30 г)
 • пресен джинджифил ситно нарязан
 • 2 или 3 ситно нарязани лука (60 г)
 • 1 стрък ситно нарязана целина (20 г)
 • зелени чушки на малки квадратчета (30 г)
 • 1 чаша пресни скариди без черупките (150 г)
 • 2 чаши предварително сварен бял ориз (400 г)
 • 1/2 чаша замразени или студени зеленчуци: моркови, царевица и грах
 • Растително масло, сол, черен пипер, соев сос (на вкус)

Начин на приготвяне

 1. В много горещ уок тиган сложете малко мазнина. Сотирайте джинджифила за кратко и го оставете настрана.
 2. Задушете скаридите за две минути (или докато променят цвета си) и ги оставете настрана.
 3. Запечатайте всички зеленчуци за 4 минути.
 4. Добавете соевия сос, джинджифила и ориза. Разбъркайте.
 5. Добавете скаридите и бърканите яйца.
 6. Бъркайте постоянно, докато всичко се смеси добре и сервирайте.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.