Хляб и зехтин: перфектната комбинация

· 18.05.2017
Знаехте ли, че ако започнете деня си с филийка хляб и зехтин ще осигурите на тялото си разнообразие от хранителни вещества и дори ще се справите със запека? Вижте ползите от тази супер закуска и научете някои страхотни рецепти!

Хляб и зехтин – любимата закуска на мнозина. Тя е основна част от храненето по Средиземноморието и с течение на времето покорява целия свят, защото се харесва на всички!

Добре…но дали наистина е здравословна? Не води ли до напълняване? Не е ли лоша идея да се храним така всеки ден?

Отговорът на тези въпроси е много лесен. Можете спокойно да похапвате хляб и зехтин, защото са здравословни и подобряват физическото и умственото ви състояние.

Ето ви пет причини да добавите филийка пълнозърнест хляб със супена лъжица зехтин към закуската си, ако все още не сте го направили.

Хляб със зехтин: 5 причини да присъстват на масата ви всеки ден

Ако нямате много време сутрин, не се тревожете: една филийка със зехтин, плод и кафе и сте готови.

Прочетете и: Отслабване с хляб

Ако огладнеете по обяд или искате да се поглезите с нещо здравословно след като се върнете у дома след работа, също можете да опитате тази страхотна комбинация.

Въпреки всичко запомнете няколко простички правила:

  • Винаги купувайте екстра върджин зехтин
  • Избягвайте белия хляб и този направен от бяло брашно
  • Винаги търсете по-здравословни продукти като ръжения хляб или хляба с овесени ядки, семки, пълнозърнено брашно

Това не означава, че трябва да консумирате хляб със зехтин на всяко ядене. Уверете се, че се храните здравословно и балансирано: една или две филийки на ден са достатъчни.

Сега ще ви обясним защо този начин на хранене е полезен за вас.

1.Това е пълноценна храна, от която не пълнеете

Освен, че е вкусен, хлябът със зехтин ви осигурява основни за здравето ви хранителни вещества.

С една филийка приемате въглехидрати и витамини B1, B2, B6 и B9 плюс желязо, магнезий, цинк и калий… Без наситени мазнини!

2.Полезен е за здравето на сърцето ви

Мононенаситените и полиненаситените мастни киселини в екстра върджин зехтина са здравословни мазнини, които ще ви помогнат в борбата срещу така наречения “лош” холестерол или LDL.

Едно от най-големите предимства на комбинирането на хляб със зехтин е осигуряването на витамин E. Той ще ви помогне в борбата с атеросклерозата и ще регулира кръвното ви налягане.

3.Спомага храносмилането и се бори срещу запека

Влошеното храносмилане, газовете, киселините и дори запека могат да бъдат избегнати, ако хапвате по малко хляб със зехтин всеки ден.

Така ще намалите киселинността в организма си и ще оптимизирате функционирането на чревния тракт. Тази вкусна комбинация има леко слабително действие и е добре да я включите към първото си хранене за деня.

4.Бори се срещу депресията

Зехтинът съдържа полифеноли. Този особен вид мононенаситени мазнини има противовъзпалително действие и увеличава нивото на ендорфините.

Ще ви накара да се почувствате добре, защото организмът ви ще е в перфектно състояние, с оптимално работещо сърце и намалено клетъчно окисление.

Ако искате да започнете деня си с енергия и да се чувствате страхотно, изберете и си пригответе филийка хляб със зехтин. Вкусно е!

Прочетете и: 10 крадци на енергия

5.Хлябът със зехтин детоксикира черния ви дроб

Ако сте от този вид хора, които не обичат да започват деня си с чаша вода с лимонов сок, можете да предпочетете хляба със зехтин.

Това ще ви помогне да детоксикирате черния си дроб и жлъчката. Тази отлична комбинация от антиоксиданти и витамин E подпомага дейността на черния дроб и подобрява способността му да се самопречиства.

Ако страдате от затлъстяване на черния дроб, яжте филийка хляб със зехтин всеки ден.

Здравословни начини за консумиране на хляб със зехтин

Има различни начини за консумиране на тази здравословна и вкусна комбинация. Добавете други съставки, които ще засилят полезното й действие.

Нека да погледнем няколко лесни варианта:

Вариант 1

  • Препечете филийка ръжен или овесен хляб.
  • Намачкайте една скилидка чесън и я намажете върху хляба. След това добавете зехтина.

Вариант 2

  • Вземете един цял хляб.
  • Направете няколко разреза по горната му част, но не ги отрязвайте до долу.
  • Добавете малко зехтин, чесън и магданоз.
  • Препечете за няколко минути.

Вариант 3

  • Препечете една филийка хляб.
  • Добавете половин домат и малко зехтин.
  • Прибавете щипка сол.

Вариант 4

  • Вземете една филийка хляб.
  • Добавете малко зехтин.
  • Натрошете малко ядки и ги разпръснете върху филийката.
  • Добавете малко бял пипер.
  • Препечете я за кратко.

Вариант 5

  • Препечете една филийка хляб.
  • Добавете малко риган, намачкан домат и зехтин.

Накрая запомнете, че не е добре да добавяте много сол към който и да е от тези варианти.

Да ви е сладко!