Антиоксидантен, противораков домашен доматен сос

Знаете ли, че нещо толкова простичко като доматения сок притежава антиоксидантно и противораково действие? Точно така: можете да осигурите на организма си така необходимата му енергия и да го предпазите от коварния рак с тази страхотна рецепта.
Антиоксидантен, противораков домашен доматен сос

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Знаете ли, че нещо толкова простичко като доматен сос може да притежава антиоксидантно и противораково действие?

В тази статия ще ви разкажем как да си приготвите вкусен, пълен с активни съставки доматен сос. А този лечебен еликсир можете да добавите към безброй любими рецепти.

Така ще се възползвате от невероятното лечебно действие на всяка една от съставките му.

Антиоксидантен и противораков доматен сос?

Описанието на този вкусен сос звучи невероятно: притежава антиоксидантно и противораково действие. Вярвате или не, за приготвянето му са необходими само 4 съставки, които осигуряват лечебните му свойства.

Домати

домашен доматен сос
Доматите са изключително известен по цял свят зеленчук. Но не всеки познава всичките им изключителни качества. Те се борят срещу стареенето и рака.

Ликопенът в доматите ограничава развитието на раковите клетки и балансира защитата на организма.

Количеството на ликопена се увеличава значително в приготвения по този начин доматен сос.

Препоръчваме ви да си закупите органични домати за приготвянето на този доматен сос. Те не съдържат пестициди и други вредни химически вещества.

Чесън

Тази използвана от древността лечебна храна крие редица изненадващи ползи за здравето. Особено, ако чесъна е консумиран в сурово състояние. Освен това по невероятен начин подчертава вкуса на ястията.

Сред изключителните му качества откриваме следните:

  • Подобрява кръвообращението и така спомага здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Чесънът детоксикира организма ви.
  • Защитава ви срещу действието на свободните радикали.
  • Чесънът укрепва имунната ви система.
  • Предотвратява появата на невродегенеративни болести и рак.

В тази рецепта чесъна се подлага на лека термична обработка. Така се запазват ценните му качества. Същевременно ароматът му не е толкова силен, освен това леко обработен чесъна се усвоява по-лесно от храносмилателната система.

Червен пипер

червения пипер обогатява този доматен сос
Червените пиперки имат антиоксидантно и противораково действие, дължащо се отново на ликопена. Освен това те съдържат голямо количество витамин B-комплекс и витамин C.

Този зеленчук предотвратява по невероятен начин появата на рак на простата.

Както и червените пиперки, лютият червен пипер също притежава противораково действие. Той има пикантно, пречистващо действие.

Куркума

Куркумата е една от най-впечатляващите подправки. Тя има противовъзпалително, аналгетично, антиоксидантно и противораково действие.

Тези й качества я правят безценен помощник в кухнята. Може да се добавя към всичките ви любими ястия (бульони, месни ястия, зеленчуци, паста, ориз и т.н.) и сладкиши (като бисквити, торти, пудинги, кремове и др.).

Освен това куркумата е натурален оцветител и е по-евтина от шафрана.  Може да се използва настъргана или на прах.

Ако я комбинирате с черен пипер повишавате силата и усвояването на качествата й. 

Нека да видим как се приготвя тази здравословна рецепта.

Домашен доматен сос

Домашен доматен сос
Съставки

  • 6 узрели домата (по възможност органични)
  • 1 червен пипер
  • 4 скилидки чесън
  • различни подправки според вкуса ви (куркума, черен пипер, лют червен пипер, др.)
  • щипка морска сол
  • щипка кафява захар
  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин

Приготвяне

  • Първо намачкайте чесъна.
  • Нарежете червения пипер на малки парченца и го сотирайте в тиган за пържене.
  • Измийте и обелете доматите.
  • Смелете доматите в кухненска машинка за мелене или ги пасирайте. Можете да ги нарежете, ако искате в соса ви да има по-големи парченца домати.
  • Изсипете сотирания червен пипер и доматите в голяма тенджера. Поставете съда на слаб огън.
  • Добавете подправките, морската сол и кафявата захар.
  • Оставете сместа да покъкри 45 минути.
  • Преди да свалите тенджерата от огъня добавете намачкания чесън.
  • Можете да пасирате соса, ако не искате да има по-големи парчета пипер или да го оставите така.
  • Опитайте соса на вкус. Ако има нужда, добавете още малко морска сол.
  • Ако искате да направите соса според предпочитанията си, можете да добавите други зеленчуци (лук, зелен пипер, тиквички, патладжан и др.) и подправки и ароматни билки (риган, дафинов лист, босилек, кимион, къри и т.н.)
  • Накрая оставете соса да изстине и можете да му се насладите като добавка към редица ястия. Като ориз, паста, зеленчуци, плънки.

Начин на съхранение

  • За съхранението на соса използвайте херметически затварящи се стъклени бурканчета.
  • А можете да го съхранявате и в хладилник в продължение на една седмица.
  • А ако решите да приготвите повече сос, отколкото ви е необходим, можете да го съхранявате във фризер в продължение на месеци.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Burton-Freeman, B., & Reimers, K. (2011). Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827610387488
  • Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
  • Arimboor, R., Natarajan, R. B., Menon, K. R., Chandrasekhar, L. P., & Moorkoth, V. (2015). Red pepper (Capsicum annuum) carotenoids as a source of natural food colors: analysis and stability—a review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1260-7
  • Bengmark, S., Mesa, M. D., & Gil Hernández, A. (2009). Plant-derived health – The effects of turmeric and curcuminoids. Nutricion Hospitalaria.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.