Видове свинско месо и как да го приготвите

Ще ви разкажем за различните видове свинско месо, които можете да намерите и как да извлечете максимума от тях на кулинарно ниво, като се възползвате от хранителните им вещества.
Видове свинско месо и как да го приготвите
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 01 декември, 2022

Свинското месо е продукт с много основни хранителни вещества, поради което включването му в диетата ни може да бъде полезно за нашето здраве. Въпреки това, за да извлечете максимума от този вид месо на кулинарно ниво, е от решаващо значение да познавате  различните видове свинско месо, както и как да ги приготвите правилно. Не всички се използват за едни и същи ястия.

Преди да започнем, трябва да се отбележи, че консумацията на прясно червено месо не е вредна за нашето здраве, противно на това, в което много хора вярват. Всичко е въпрос на умереност и избягване на обработени версии. В случая с преработеното месо обикновено има определени добавки, като консерванти, които могат да увредят тялото в средносрочен план. При пресните разфасовки обаче този риск не съществува.

Основните видове свинско месо

Открийте кои са основнитевидове свинско месо и техните указания на кулинарно ниво. По този начин ще знаете как да извлечете максимума от тях!

  • Свинска плешка: Това е горната част на бута и плешките, която е много подходяща за готвене на яхния и за кайма. В случай, че се запази част от костите, може да се използва и за приготвяне на печено.
  • Свинско филе: Тази обезкостена част обикновено се представя под формата на филета. Обикновено се приготвя на скара. Филе, пържоли или джолан се открояват като основните варианти на тази част от месото.
  • Свински ребра: Обикновено ребрата се пекат на скара. Определена част от мазнините подобряват сочността на крайното ястие. Вървят чудесно и с лека марината.
  • Шунка: Това е постно свинско месо. Препоръчително е да го приготвите с костта, за да е сочно. В противен случай ще бъде много сухо. Приготвянето със сос също е добър вариант.
  • Сланина: Поради съдържанието на липиди, е подходяща за печене. Беконът има силен вкус и може да се включва в много различни рецепти, за да се подобрят неговите органолептични характеристики.
  • Chamorro: Това е част от предните крака. Обикновено се приготвя на фурна, тъй като е доста сочно месо.
  • Свински крака: Това са свинските крака и обикновено се варят или задушават. Могат да се приготвят и във винегрет.
Свинско месо за скара
Отделните разфасовки свинско месо трябва да се приготвят по различни начини, за да се извлече възможно най-добрата полза от тях.

Ползите от свинското месо

Включването на свинско месо в контекста на разнообразната и балансирана диета генерира редица ползи за здравето. Като цяло е важно да няма дефицит на основни хранителни вещества в тялото, тъй като в противен случай някои важни физиологични механизми могат да бъдат изложени на риск.

На първо място трябва да се подчертае протеиновият принос на тази храна. Според проучване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism, най-малко 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло са необходими на заседналите хора, за да поддържат чиста маса през годините. При спортистите тези изисквания могат лесно да се удвоят поради износване на тъканите.

От друга страна, доброто свинско месо може да съдържа значителна част от мастните киселини от серията омега-3. Разбира се, става въпрос за прасета, хранени с жълъди и отглеждани на свободна паша. В този случай липидният профил претърпява положителни промени. Всъщност е доказано, че тези мазнини могат да държат под контрол възпалителните механизми на човешкото тяло.

И накрая, трябва да се обърне внимание и на наличието на основни микроелементи в свинското месо. Преди всичко се откроява съдържанието на желязо. Този елемент е ключов в превенцията на анемията, както се посочва в проучване, публикувано в European Journal of Hematology. Това ще осигури правилното снабдяване на тъканите с кислород и ще помогне за предотвратяване на ситуации на умора и умора.

Свинско месо
Месото от свободно отглеждани прасета осигурява по-добра хранителна стойност.

Въпреки това, за да се постигне добра степен на усвояване на желязото на чревно ниво, е препоръчително този микронутриент да се приема с доза витамин С. Поради тази причина комбинацията от свинско месо и чушки е особено полезна за нашето здраве.

Пригответе свинско месо като се възползвате от различните му разфасовки

Както видяхте в тази статия, свинското месо е здравословна храна, от която могат да се извлекат различни парчета. В зависимост от вида, който изберете, ще трябва да адаптирате начина на приготвяне, за да извлечете максимума от него.

По-малко мазните парчета ще бъдат добре изпечени на скара, докато тези с по-високо съдържание на липиди са оптимални за печене или за приготвяне на яхнии, тъй като ще бъдат крехки и сочни.

И накрая, винаги помнете, че за да поддържате добро здравословно състояние, е важно да осигурите разнообразие в начина си на хранене. Много добра идея е да редувате консумацията на различни видове месо, освен да осигурите наличието на риба в диетата си. Морските продукти съдържат по-висок процент омега-3, както и основни микроелементи, които ще помогнат за предотвратяване на различни заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Elstrott, B., Khan, L., Olson, S., Raghunathan, V., DeLoughery, T., & Shatzel, J. J. (2020). The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. European journal of haematology104(3), 153–161. https://doi.org/10.1111/ejh.13345

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.