Всички ползи и рискове от статините

Статините намаляват концентрацията на холестерол в кръвта и предотвратяват сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че се считат за безопасни, те могат да имат определени странични ефекти.
Всички ползи и рискове от статините
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 23 ноември, 2022

Статините са полезни за понижаване на холестерола и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Най-вече остър миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Те са показани при пациенти с холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL) в кръвта, по-висок или равен на 115 mg/dL или общ холестерол, по-голям или равен на 200 mg/dL, с висок риск от сърдечно-съдови заболявания или като лечение на установено сърдечно-съдово заболяване. Въпреки че се считат за ефективни и безопасни, те свързани с нежелани реакции в ограничен брой случаи.

Как действат статините?

Статините инхибират критичната стъпка в синтеза на холестерол в черния дроб: превръщане в мевалонат. Холестеролът е липид, произвеждан в черния дроб, който има множество функции в тялото, като прекурсор на хормони и компонент на клетъчните мембрани.

Чрез блокиране на неговия синтез трябва да се използва циркулиращият холестерол в кръвта, което намалява концентрацията в кръвта. В допълнение, мевалонатният път влияе върху ендотелната функция, възпалителния отговор и коагулацията. По този начин се счита, че ефектите на статините надхвърлят понижаването на холестерола в кръвта.

Статините включват следното:

 • Аторвастатин.
 • Флувастатин.
 • Ловастатин.
 • Питавастатин.
 • Правастатин.
 • Розувастатин.
 • Симвастатин.

Високите нива на холестерол са свързани с образуването на атеромни плаки (атеросклероза) в кръвоносните съдове. Това състояние блокира притока на кръв, намалявайки доставянето на кислород до тъканите.

Ползи от статините

Както изяснихме, науката е установила, че статините имат ефект отвъд циркулиращия холестерол. Поради това те се считат за много повече от лекарства за понижаване на липидите.

Намаляване на холестерола

Минималните ефективни дози на различните статини постигат 20-50% намаление на концентрацията на LDL холестерол. Те се използват след инсулт или инфаркт на миокарда, за да се намали рискът от нов епизод. Също така, когато има високи нива на холестерол в кръвта, свързани с повишен риск от мозъчно-съдова болест (първична профилактика).

статини срещу холестерол
Лошият холестерол или LDL е този, който има тенденция да се отлага по стените на артериите. По този начин блокира притока на кръв.

Плейотропни ефекти

Процесът на атеросклероза включва не само високи концентрации на холестерол, но и ендотелна дисфункция, постоянно възпаление и образуване на съсиреци. Статините инхибират образуването на мевалонатни продукти, които модулират различните механизми на атеросклерозата.

Ползи от статините – подобрена ендотелна функция

Ендотелната дисфункция е един от основните фактори, свързани с атеросклерозата, и се влошава от множество ситуации:

 • Диабет.
 • Затлъстяване.
 • Пушенето.
 • Висок холестерол.
 • Високо кръвно налягане.

Статините насърчават разширяването на кръвоносните съдове, както и повишават азотния оксид. Така те се превръщат в защитен фактор.

Противовъзпалителни ефекти

Статините намаляват производството на провъзпалителни фактори, като С-реактивен протеин и някои интерлевкини. Ефектът намалява адхезията на молекули, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Кардиопротективна функция

Статините стабилизират съществуващите атеромни плаки, предотвратявайки увеличаването на обема им чрез включване на повече холестерол. Окисляването на веществото е намалено и рискът от инциденти поради натрупана плака е намален.

Антитромботичен ефект

При атеросклероза, след като има ендотелна дисфункция и възпаление, се образуват тромби и възпрепятстват кръвния поток. Статините повлияват производството на тромби чрез намаляване на експресията на тромбоцитния агрегационен фактор, намаляване на синтеза на тромбин и експресията на неговия рецептор върху повърхността на тромбоцитите.

В допълнение, активността на различни прокоагулантни фактори (фибриноген и фактори V, VII и XIII) се намалява с лечението.

Рискове от статините

Въпреки че се считат за безопасни, при до 0,5-1% от пациентите проявяват нежелани реакции. Най-честите са мускулни увреждания и неврологични заболявания.

Чернодробни проблеми

Обикновено статините водят само до повишаване на нивото на чернодробните ензими (трансаминази), което показва възпаление на черния дроб. Могат също да се появят свързани симптоми като умора или слабост, загуба на апетит, болка в горната част на корема, тъмна урина и жълтеникави кожа или очи.

Тези случаи са свързани с хора с предишно чернодробно заболяване, което понякога остава незабелязано по време на предписването за лекарството. Поради тази причина се препоръчва да се извършва контрол на трансаминазите преди и по време на терапията.

Рискове от статините – мускулно увреждане

Мускулното увреждане от статините се проявява с болка, слабост и спазми. Може да се касае за лек дискомфорт или за достатъчно тежък такъв, за да затрудни ежедневните дейности.

Рядко мускулното увреждане може да бъде тежко и да причини рабдомиолиза. Тази ситуация се проявява със силна мускулна болка, увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност. Състоянието е свързано с предшестващи рискови фактори или комбинация с определени лекарства.

Диабет

Статините се свързват с повишени нива на кръвната захар (кръвна глюкоза), което може да доведе до развитие на захарен диабет тип 2. Рискът е малък, но Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разпореди изписването на предупреждение върху етикетите.

Този неблагоприятен ефект се свързва с хора, които преди това са имали по-високи от нормалните нива на кръвната захар. Ето защо употребата на лекарството изисква често наблюдение.

Неврологични състояния

От неврологична гледна точка, статините могат да причинят загуба на паметта, объркване или безсъние. Това са симптоми, които се обръщат след спиране на лекарството.

загуба на памет и употреба на статини
Въпреки че би имало неврологични ефекти от приема на статини, те изчезват, когато лекарството бъде спряно.

Трябва да се имат предвид предимствата и недостатъците на статините

При високи нива на холестерол в кръвта трябва да се направи баланс между ползите и рисковете от статините. Понякога промените в диетата и навиците в начина на живот са ефективни за понижаване на нивата на липидите.

Статините понижават концентрацията на холестерол в кръвта, намалявайки риска от високо кръвно налягане, мозъчно-съдови заболявания, инфаркт на миокарда и други състояния. От друга страна, нежеланите им ефекти са редки (по-малко от 1%) и повечето хора ги понасят добре.

Препоръчително е, при наличие на неблагоприятни ефекти, дозата да не се намалява без предварителна консултация с лекар. Наличието на нежелани реакции към статините е свързано с предишни рискови фактори като ниска мускулна маса, хипотиреоидизъм, дефицит на витамин D, консумация на алкохол, азолни противогъбични средства или трициклични антидепресанти. Елиминирането или намаляването на рисковите фактори може да помогне за намаляване на неблагоприятните ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.