Митове за диети, намаляващи холестерола

В тази статия ще разгледаме някои от митовете за диети, намаляващи холестерола. Продължавайте да четете за да научите повече!
Митове за диети, намаляващи холестерола
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

В днешно време, високото ниво на холестерол е преобладаващ проблем за голяма част от хората. Ето защо е доста лесно да възникнат митове за препоръки как да го намалим. В тази статия ще развенчаем някои от най-често срещаните митове за диети, намаляващи холестерола.

Често срещани митове за диети, намаляващи холестерола

За да научите как възникват тези митове, първо е добра идея да знаете какво представлява хиперхолестеролемията и как може да засегне здравето.

Митове за диети, намаляващи холестерола: какво е високо ниво на холестерол?

Хиперхолестеролемията е заболяване, характеризиращо се с високи нива на холестерол. Това може да бъде рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания тъй като улеснява образуването на атероматозна плака.

Притежаването на повишен „лош“ холестерол (LDL) прави по-лесно навлизането на молекулите , които го носят в кръвта, в съдовите стени на артерии. Следователно, те се окисляват, причинявайки възпалителна реакция в тялото.

Обаче, холестеролът е единствения показател за сърдечно-съдов риск. Освен наблюдаването на „добър холестерол“ и „лош холестерол“, медицинските специалисти трябва също да анализират възпалителните показатели и дали тези молекули на холестерола са големи или малки.

Кръвоносен съд с холестерол
Вижте също: Дръжте настрана високия холестерол чрез вашата диета

Митове за диети, намаляващи холестерола: Трябва ли диетата да е бедна на мазнини?

Вероятно вимаги сте слушали за мита, че трябва да спазвате диета, бедна на киселини. Ако холестеролът се носи от липиди, изглежда логично че ако намалите мазнините във вашата диета, ще намалите и вашите нива на холестерол особено наситени мазнини.

Обаче, последните прочувания са развенчали това, защото изглежда, че наситените мазнини увеличават HDL или „добрия‘ холестерол повече от LDL или „лошия“ холестерол. Освен това, специалистите открили, че наситените мазнини не влошават сърдечните заболявания. Често хората заменят наситените мазнини с рафинирани зърна. Обаче, това не е точно. Следователно, вашата диета трябва да бъде здравословна с нормално количество мазнини.

Най-добрите видове мазнини се намират в:

Митове за диети, намаляващи холестерола: Консумирането на холестерол повишва ли холестерола?

Този мит води своите корени от яйцата, тъй като много хора вярват на това, тъй като яйцата са богати на холестерол, яденето на твърде много яйца може да повиши вашите нива на холестерол в кръвта. Обаче, е доказано че това не е вярно. Всъщност, редовното консумиране на яйца в здравословна диета може да повиши „добрия“ холестерол както показва проучването.

Повечето проучвания не намират връзка между приема на холестерол и холестерола в кръвта. Вашето тяло има система за регулиране на холестерола, която настройва синтеза на холестерол за да произведе това, от което има нужда. Колкото повече го включвате във вашата диета, толкова по-малко произвежда и обратното.

Висок холестерол се установява чрез кръвен тест

Трябва ли да консумирате повече зеленчуци и по-малко животински мазнини?

Това ще зависи от вида на мазнината, съдържаща се във всяка храна.

Зеленчукови мазнини, като палмово масло, съдържащи се предимно в сладкишите и свръхобработените храни, намаляват риска за сърдечно-съдовото здраве. Също така, високо рафинираните масла от семена, които съдържат много омега-6, могат да бъдат възпаляващи. Транс мазнините, присъстващи също в свръхобработените храни, са по-вредни от животинските мазнини.

Освен това, трябва ли да избирате маргарин вместо масло? Не е задължително, тъй като маргарина обикновено съдържа този вид хидрогенирана мазнина. Обаче, маслото съдържа наситени мазнини.

За животинските мазнини, трябва да знаете, че мазнините в рибата (полиненаситени) са по-добри от мазнините в месото (наситени), особено ако е обработено.

Диетни препоръки за намаляването на холестерола

  • Първо, вида мазнини, които трябва да консумирате, са от ядки и семена, риба (особено маслена риба) и екстра върджин зехтиново масло. Също така, трябва да намалите вашия прием на мазнини от обработени меса и млечни продукти.
  • Намалете вашата консумация на сладкиши и свръхобработени храни. Това е така защото те съдържат транс или хидрогенирани мазнини, рафинирано брашно, рафинирани масла, и много захар, тъй като те увеличават нивата на холестерол.
  • Накрая, увеличете вашата консумация на разградими фибри. Това е така защото предотвратява чревното поглъщане на холестерол и мазнини. Можете да ги намерите в пълнозърнестите храни, зеленчуци и бобови растения.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hartley A., Haskard D., Khamis R., Oxidized LDL and anti oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – novel insights and future directions in diagnosis and therapy. Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (1): 22-26.
  • Siri Tarino PW., Sun Q., Hu F., Krauss RM., Meta analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2010. 91 (3): 535-546.
  • Mayurasakorn K. ,Srisura W., Sitphahul P., Hongto P., High density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. J Med Assoc Thai, 2008. 91 (3): 400-7.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.