Холестеролът: 7 начина за неговия контрол

Холестеролът е вид мазнина, необходима за всички животински видове, включително и за човека. В зависимост от нивата, холестеролът може да има положителни или отрицателни ефекти в човешкия организъм. В тази статия ще ви обясним как да намалите нивата на лошия холестерол и да повишите нивата на добрия холестерол.
Холестеролът: 7 начина за неговия контрол
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Холестеролът е вид мастна молекула, необходима на всички животински видове, включително и на човека. Тази молекула е част от структурата на всички клетки и клетъчните мембрани. Мастната молекула на холестерола е важна, защото осигурява хомогенността вътре и извън клетката. Също така е от ключово значение за клетъчното делене и възпроизвеждане.

Освен това, холестеролът действа като основна молекула за образуването на стероидни хормони, произвеждани от ендокринните жлези. Примери за това са кортизон и половите хормони като тестостерон и естроген.

Холестеролът: усвояване в организма

В действителност, всички клетки в организма притежават метаболитен механизъм, необходим за синтеза на холестерола. Въпреки това, организмът предпочита да го получи чрез по-малко взискателни средства, като например, чрез храненето на човека.

Въпреки това, човешкото тяло не може да разруши тези молекули. Всъщност, холестеролът може да се  елиминира единствено чрез жлъчката и черния дроб.

Жлъчните киселини разтварят мазнините, които се съдържат в храната, така че тялото ни да ги усвоява по-добре.

От друга страна, има определени случаи, при които холестеролът може да причини здравословни проблеми, обикновено когато нивата му надхвърлят тези нива, които се считат за нормални.

Тъй като холестеролът преминава през кръвта, излишният холестерол се отлага върху стените на артериите и с течение на времето те могат частично или дори напълно да се запушат. Поради тази причина, ако се запушат артериите, които доставят кръв в сърцето, ще настъпи инфаркт, който може да доведе до смърт.

В заключение, мастните молекули могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху човешкия организъм.

Холестеролът: добър и лош?

Холестеролът: добър и лош

Както бе споменато по-горе, молекулата холестерол е само един вид.

Холестеролът се съдържа само в храни от животински произход, например: телешко месо, свинско, пилешко, риба, агнешко месо, миди, раци и др. Количеството на холестерола зависи от вида на храната или вида на месото.

Въпреки това, класификацията на холестерола на добър и лош холестерол зависи от неговото местоположение и плътността на частиците.

Холестеролът е мазнина, а мазнините са обвити в протеини и липиди, за да циркулират чрез кръвта. Холестеролът, протеините и триглицеридите образуват съединения, наречени липопротеини, и по този начин преминават в кръвта.

Всъщност, липопротеините могат да бъдат класифицирани в зависимост от количеството на тези вещества:

  • Липопротеини с много ниска плътност (VLDL), т.е. с по-високи нива на мазнините и триглицеридите.
  • Липопротеини с ниска плътност (LDL), богати на мазнини, които пренасят три четвърти от количеството на холестерола в кръвта.
  • Липопротеини с висока плътност (HDL), богати на протеини и холестерол.

Холестеролът: лош холестерол (LDL)

Тези частици, известни като LDL, пренасят най-голямото количество от холестерола в кръвта, от черния дроб до всички тъкани на тялото. Когато има излишък на холестерол, той се отлага в артериите и може да причини здравословни проблеми. Това състояние може да доведе до сърдечен удар. Поради тази причина, този вид липопротеини се счита за лош холестерол.

Добър холестерол (HDL)

Холестеролът: научен изследовател сочи към добър холестерол

Липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят холестерола в черния дроб, за да го отстранят от организма. С други думи, те благоприятстват за елиминирането на тези молекули от артериалната стена. Повишените нива са полезни, тъй като ни предпазват от болестта. Поради тази причина, този вид холестерол се счита за добър холестерол.

Холестеролът: симптоми за високи нива

Въпреки, че организмът ни сигнализира, като защитен механизъм срещу здравословните проблеми, високият холестерол не предизвиква симптоми, а действа безшумно. Всъщност, може да имате много високи нива на холестерола и да нямате никакви симптоми.

Въпреки това, когато проблемите с високите нива на холестерола са в късните си стадии, може да има симптоми на артериално заболяване, сърдечен удар, церебрална тромбоза, ангина пекторис, затруднено придвижване и дори говорене.

Холестеролът: как да намалим нивата на лошия холестерол и да повишим добрия

Както видяхме, нашият организъм не може да функционира правилно без холестерол. Въпреки това, повишените нива на лош холестерол (LDL) могат да бъдат смъртоносни, с течение на времето.

Поради тази причина, ще споделим с вас 7 начина за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на нивата на добрия холестерол (HDL).

1. Променете начина си на живот

холестеролът: тиган със зеленчуци на масата, един домат, чушка и магданоз

Можете да избегнете свързаните с холестерола рискове, ако имате здравословен начин на живот, например: здравословна диета с ниско съдържание на наситени мазнини, физическа активност, поддържане на нормално тегло, не пушите и др.

2. Включете в диетата си ненаситени мазнини

Тези здравословни мазнини се съдържат в храни като зехтин, ядки, семена, риба (риба лефер, сардини, сьомга) и в някои бобови растения.

3. Яжте растителни продукти

Храни от растителен произход като плодове, зеленчуци или бобови растения са с изключително ниско съдържание на мазнини или съдържат ненаситени мазнини и следователно нямат холестерол. В допълнение, зеленчуците съдържат важните за организма вещества стероли, които намаляват  нивата на мастните молекули в кръвта.

В действителност доказано е, че диета, богата на зеленчуци, води до по-добър и здравословен живот.

4. Поддържайте здравословно тегло

Холестеролът: кантар и женски крака на него

Важно е да се поддържа здравословно тегло, тъй като затлъстяването води до повишаване на нивата на холестерола в организма.

Ако напълнеете, много вероятно е нивото на холестерола да се увеличи.

5. Правете често упражнения

Заседналият начин на живот може да предизвика повишаване на нивата на холестерола. Въпреки това, редовната физическа активност може да помогне за понижаване на лошия холестерол и за повишаване на добрия.

6. Намалете консумацията на алкохол

Известно е, че прекомерната употреба на алкохол може да увреди сърцето и да засегне черния дроб. Черният дроб, както е отбелязано в началото на тази статия, активно участва в елиминирането на холестерола. Следователно, консумацията на алкохол трябва да се намали и да бъде умерена.

7. Ограничете наситените мазнини

храни с наситени мазнини-пържени картофи, месо, шишчета

Храни като яйца, млечни продукти, масло, колбаси или месо са необходими в балансираната диета. Въпреки това е необходимо да се следи тяхната консумация и да се избягват тези храни, които съдържат трансмастни киселини, тъй като те увеличават нивата на мастните молекули. По този начин, избягвайте също високо калорични храни, с голямо съдържание на сол или захар.

От друга страна, храни, богати на наситени мазнини, холестерол или сол, не се препоръчват изобщо. Това са  сладкиши, пържени храни, шоколадови бонбони и безалкохолни напитки.

Както виждате, холестеролът е от първостепенно значение за човешкия организъм и е важен за поддържането на здравословния баланс. И така, готови ли сте да водите здравословен начин на живот?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Huff T, Jialal I. Physiology, Cholesterol. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
  • Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
  • Janse Van Rensburg, W. J. (2019). Lifestyle Change Alone Sufficient to Lower Cholesterol in Male Patient With Moderately Elevated Cholesterol: A Case Report. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827618806841
  • Adebawo O, Salau B, Ezima E, et al. Fruits and vegetables moderate lipid cardiovascular risk factor in hypertensive patients. Lipids Health Dis. 2006;5:14. Published 2006 Jun 5. doi:10.1186/1476-511X-5-14
  • Schaefer, E. J., Lichtenstein, A. H., Lamon Fava, S., Mcnamara, J. R., Schaefer, M. M., Rasmussen, H., & Ordovas, J. M. (1995). Body Weight and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Changes After Consumption of a Low-Fat Ad Libitum Diet. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1995.03530180044028
  • Wang Y, Xu D. Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 2017;16(1):132. Published 2017 Jul 5. doi:10.1186/s12944-017-0515-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.