Дръжте настрана високия холестерол чрез вашата диета

Да се научите да се храните здравословно е ключово, за да държите високите нива на холестерола настрана. Знаете ли, че има диетична формула за това? Научете повече в тази статия!
Дръжте настрана високия холестерол чрез вашата диета
Daniel Baldó Vela

Написано и проверено от Медицинска сестра Daniel Baldó Vela.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Дръжте настрана високия холестерол чрез вашата диета. Холестеролът е важна част от нашите телесни клетки. Всъщност, холестеролът е в действителност много важен за много физиологични процеси. За съжаление, холестеролът става вреден когато се произвежда в излишък.

Знаете ли, че има диетична формула, която можете да спазвате за да поддържате вашите нива стабилни?

Хиперхолестеролемия, или високо ниво на холестерол, удвоява вашия риск от инфаркт или мозъчен удар. Освен това, най-често предлаганата стратегия е да намалите вашата консумация на храни, богати на холестерол. Обаче, имайки предвид, че 90% от вашия холестерол в кръвта не произлиза от храната, която ядете, а от самото тяло, това е някак ненужно и противоречиво действие понякога.

Всъщност, учените от американската асоциация по кардиология са открили, че 80% от хората, които са с висок риск от сърдечносъдова хиперхолестеролемия не държат нивата си под контрол.

Така че, какво трябва да ядете за да държите високите нива на холестерол настрана? Тайната тук е да имате предвид ендогенната синтеза.

Дръжте настрана високия холестерол чрез вашата диета

Дръжте настрана високия холестерол, като не го потискате

Да, прочетохте го правилно. Този метод е предимно за правенето на обратното на това, за което сте си мислили. Нашето тяло регулира холестерола чрез негативните механизми. Следователно, колкото повече холестерол има, толкова по-малко се произвежда. Обаче, можете да спрете ендогенното производство като увеличите холестерола във вашата диета.

Всъщност, поредица от процеси се активира за да се увеличи неговото производство когато е ниско. Обаче, трябва да сте внимателни когато избирате храна с високи нива на холестерол, защото някои от тях са вредни поради други причини. Заради това, яйцата са добра алтернатива.

Дръжте настрана високия холестерол: Яжте храни богати на омега 3 и омега 9

Дръжте настрана високия холестерол: риба и рибни продукти

Яденето на храни, богати на омега 3 и омега 9, може да помогне за контролирането на вашите високи нива на холестерол.

Омега-3 и омега-9 мастни киселини забавят производството на холестерол. В добавка, последното също намалява синтеза на протеини, които го пренасят до артериите и помага за елиминирането на съществуващи плочици холестерол. Относно Омега 9, можете лесно да се сдобиете с него чрез различни видове съставки като например зехтиново олио.

Обаче, омега 3 се оксилява с топлина и е много трудно да я придобиете само от диетата. Така че, единственият начин за гарантиране на адекватен принос е чрез приема на добавки. Уверете се, че избирате тези, които гарантират подходящо поглъщане и имат ниско съдържание на замърсители.

Намалете консумацията на въглехидрати с висок гликемичен индекс (GI)

Инсулинът може да активира механизми, които подпомагат синтеза на холестерол. Следователно е важно да се избегне консумацията на видовете храна, които увеличават неговото производство.

Тези са, фундаментално, така наречените гликемични въглехидрати.

Яжте храни, които могат да увеличат липопротеините с висока плътност

Авокадо, нарязано на две половини

Консумацията на храни, които повишават липопротеините с висока плътност, предотвратява  натрупването на холестерол в артериите.

Протеините с висока плътност (HDL) не са вид холестерол (има само един холестерол), но действат като колело за неговото движение. Те се появяват в кръвните изследвания като “HDL холестерол“ и цялостно са познати като “добър холестерол“.

Функцията на HDL е важна за пазене на вашите нива на холестерол настрана. Като цяло, е отговорна за пренасянето на тези протеини до области, които ги използват или елиминират. Освен това, повишаването на вашата консумация на храни, способни да повишат нивата на HDL, е важна мярка.

Консумирайте пробиотици за да държите високите нива на холестерол настрана

Lactobacillus Reuteri е доказано ефективно лечение за хиперхолестероломия. Подпомага премахването на жлъчни соли чрез червото. Когато това се случва, тялото увеличава употребата на холестерол за образуването на нови соли и следователно намалява нивата на холестерол в кръвта.

За да бъдат ефективни, пробиотиците трябва да съдържат поне 10 × 6 CFU (колонообразуващи единици), да са от човешки произход и да пристигнат и останат активни в червото.

Като цяло, вместо да избягвате холестерола във вашата диета, трябва да започнете с ендогенна синтеза. За да направите така, трябва да намалите вашата консумация на храни, които го активират. Също така, трябва да повишите вашия прием на хранителните вещества, които могат да повишат неговия транспорт до области способни да използват холестерол или да го премахнат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Soliman GA., Dietary colesterol and the lack of evidence in cardiovascular disease. Nutrients, 2018.
  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
  • Wu Y., Zhang Q., Ruan Z., Effect of probioti lactobacillus on lipid profile: a systematic review and meta analysis of randomized, controlled trials. PLoS One, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.