Какво трябва и какво не трябва да се прави при съхраняването на лекарства

Правилното съхраняване на лекарствата е задължително, за да се поддържат в оптимални условия на безопасност и ефективност до изтичане на срока на годност. Ето някои неща, които трябва да имате предвид.
Какво трябва и какво не трябва да се прави при съхраняването на лекарства
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

 

Съхраняването на лекарства е от съществено значение, за да запазят своята ефективност, така че не можете просто да ги държите навсякъде. Всъщност най-подходящото място за тях е хладното и сухо такова.

Както можете да видите, трябва да спазвате определени правила за съхраняването на лекарства, за да запазят условията си на безопасност и ефективност до деня, в който изтече срокът им на годност.

Фактори при съхраняването на лекарства

Различни фактори могат да повлияят на стабилността на лекарството, сред които:

Температура

Това е едно от нещата, които влияят най-много на срока на годност на едно лекарство. Ето защо е важно да ги съхранявате на хладни и сухи места. Уверете се, че температурата на тези места е стабилна и няма резки промени.

Хапчета
Важно е да се поддържа стабилна температура за правилното съхранение на лекарството.

Лекарствената форма и съхраняването на лекарства

Трябва да имате предвид лекарствената форма, когато съхранявате лекарства. Течните форми обикновено са по-нестабилни от таблетките или капсулите. Освен това техните свойства се променят по-лесно от тези, които са в твърдо състояние.

Многодозови лекарства

Това са тези, които трябва да отваряте всеки път, когато трябва да ги вземете — сиропи, капки за очи и т.н. Актът на отварянето им няколко пъти може да промени тяхната стабилност и да представлява риск за здравето.

Затова имайте предвид, че ефикасността на многодозовите лекарства не се определя от срока на годност, а от момента, в който ги отворите за първи път. Срокът им на годност след отваряне обикновено е посочен на листовката и често е по-кратък от срока на годност.

Запишете на опаковката датата, на която сте отворили лекарството, за да знаете колко време ще издържи и по този начин да избегнете възможни грешки. Разбира се, можете да избегнете проблеми, като просто изхвърлите всички остатъци веднага след като завършите лечението.

Съвети за съхраняването на лекарства

Обикновено можете да съхранявате повечето лекарства при стайна температура, въпреки че има някои, които изискват специални условия за съхранение. Някои препоръки за тяхното опазване са:

 • Съхранявайте ги на хладно и сухо място – такова, където няма резки промени в температурата
 • Не ги поставяйте близо до електрически уреди
 • Запазете оригиналната опаковка
 • Използвайте по-малки дозатори за хапчета
 • Не ги съхранявайте в банята или кухнята, тъй като на тези места обикновено има повече влажност и температурни промени
 • Дръжте ги далече от деца
Жена чете листовка.
Съхраняването на лекарството на хладно и сухо място е от съществено значение за правилното му съхранение. Освен това трябва да имате предвид срока на годност и срока на годност след отваряне.

Други препоръки за съхраняването на лекарства

Сега знаете, че трябва да изберете най-подходящото място за съхранение на лекарства. Освен това потърсете начин да поддържате оптималните условия на хладилно съхранение на лекарства, когато пътувате.

Освен това срокът на годност е важен фактор за гарантиране на ефикасността им. Ето защо винаги трябва да прочетете листовката, преди да започнете да използвате каквото и да е лекарство. Все пак не бъркайте срока на годност със срока на годност след отваряне – последният започва да тече веднага след отваряне на опаковката.

Пазете опаковката и листовката

Както казахме по-горе, прочетете опаковката и листовката на всяко лекарство, което използвате, за да разберете най-добрия начин за съхранението му. Отново обърнете внимание на срока на годност и дали трябва да предприемете някакви специални мерки, когато го изхвърляте. Може да не знаете това, но винаги можете да занесете всяко лекарство с изтекъл срок на годност или вече ненужно лекарство в пункта за събиране на вашата местна аптека.

Промяна на външния вид

Не приемайте никакви лекарства след срока, посочен на опаковката му, или ако забележите промяна в качеството му. Това е така, защото помътняването, както и промяната на цвета, показват, че медикаментът вече не е стабилен.

Заключение

И накрая, външният вид на лекарствата ще се промени, ако не ги съхранявате правилно. Ако се съмнявате в нещо, не използвайте въпросното лекарство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
 • Bucaramanga, U. A. de. (2009). Recepcion y almacenamiento de medicamentos y dispositivos medicos. Modulo Administracion de Servicios Farmaceuticos.
 • Allegra, J. R., Brennan, J., Lanier, V., Lavery, R., & MacKenzie, B. (1999). Storage temperatures of out-of-hospital medications. Academic Emergency Medicine, 6(11), 1098–1103. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.1999.tb00110.x
 • Ebrahim AJ, Teni FS, Yimenu DK. Unused and Expired Medications: Are They a Threat? A Facility-Based Cross-Sectional Study. J Prim Care Community Health. 2019;10:2150132719847857. doi:10.1177/2150132719847857
 • Makki M, Hassali MA, Awaisu A, Hashmi F. The Prevalence of Unused Medications in Homes. Pharmacy (Basel). 2019;7(2):61. Published 2019 Jun 13. doi:10.3390/pharmacy7020061

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.