Какво е мозъчна аневризма? Научете за състоянието на Емилия Кларк по време на Игри на тронове

Две аневризми бяха открити в мозъка на Емилия Кларк в рамките на период от две години. Навременната медицинска помощ спасява актьорската й кариера и живота й.
Какво е мозъчна аневризма? Научете за състоянието на Емилия Кларк по време на Игри на тронове

Последна актуализация: 17 август, 2022

Емилия Кларк, звезда от GOT (Игра на тронове), наскоро каза пред медиите, че мозъчна аневризма е застрашавала живота й, когато е приключила снимките на първия сезон на сериала. Опасното й състояние обаче не свършва дотук, тъй като известно време по-късно нова аневризма ще й донесе още проблеми.

Днес британската звезда смята себе си за късметлийка. Тя е преживяла инсулта в резултат на първата й аневризма и е възстановила напълно когнитивните си функции. Това не е нещо, на което могат да разчитат всички хора, страдащи от същата патология.

Аз съм от много, много, много малкото малцинство от хора, които могат да преживеят това. – Емилия Кларк

Как са открили първата мозъчна аневризма на Емилия Кларк?

Кларк наскоро каза, че първата й среща с опасната мозъчна аневризма е била през февруари 2011 г. Тя, както много други хора със същото състояние, не е знаела, че има тази цереброваскуларна малформация.

По това време тя е на 24 години. След като приключва снимките на първия сезон на GOT, актрисата почувства много силна болка в черепа си, докато изпълнява упражнението коремен планк с личния си треньор.

Тя успява да стане и да се отправи към банята, където повръща. Всъщност тя повръща на фонтан, което е вид повръщане, което се случва без предварително гадене и е характерно за процеси, които засягат определени области на мозъка.

При получаване на спешна помощ лекарите откриват субарахноидален кръвоизлив, който е бил генериран от аневризмата. Тази диагноза води до почти тричасова операция за спиране на кървенето в черепа.

Прочетете и тази статия: Може ли мозъкът да почувства болка?

Каква е връзката между една мозъчна аневризма и субарахноидален кръвоизлив?

Мозъчната аневризма на Емилия Кларк може да е съществувала още от раждането й. Представлява балониране или разширяване на хода на кръвоносен съд – в този случай в мозъка.

Съдовата стена е по-слаба в областта на аневризмата. Същата дилатация води до изтъняване, което е податливо на разкъсване.

Когато мозъчната аневризма се спука, както се случи с Емилия Кларк, ситуацията е животозастрашаваща. Настъпва хеморагичен инсулт с реална възможност за причиняване на смърт за няколко секунди.

Кръвта, която излиза от спуканата аневризма, се намира в различни анатомични области на мозъка. Твърди се, че има субарахноидален кръвоизлив, когато течността се съхранява под менингеалния слой, наречен арахноид.

По-конкретно, можем да кажем, че Емилия Кларк е получила хеморагичен инсулт поради спукана мозъчна аневризма.

Главоболие поради мозъчна аневризма
Главоболието при тези събития е интензивно и надхвърля всички форми на често срещано главоболие, с които човек може да е запознат.

Как се лекуват аневризми?

За съжаление, много аневризми се откриват за първи път, когато вече са се разкъсали. Често свързаните симптоми са тези, които ръководят диагнозата, която се потвърждава със специализирана образна диагностика, като компютърна томография.

Те обаче могат да бъдат открити и понякога, преди да причинят спешно състояние. Това е положението при пациенти, които се изследват за някои симптоми и, между другото, образното изследване предупреждава за наличието на дилатация.

Може да е абдоминален ултразвук поради болка, което води до откриване на аневризма на аортата. Или може да е MRI на мозъка, поискан поради травма, който разкрива, че има аневризма в артерия на мозъка.

Когато бъде открит случай, не е лесно да се вземе медицинско решение, което определя какви стъпки да се предприемат. Неврохирурзите събират много фактори, за да установят дали е по-добре дилатацията да се наблюдава периодично или да се пристъпи към операция.

Ако се вземе решение за операция на мозъчна аневризма, която не е разкъсана, има две възможности:

  1. Ендоваскуларна емболизация: Използва се катетър за запечатване на зоната на аневризмата, така че през нея да не преминава повече кръв и рискът от разкъсване в бъдеще се намалява.
  2. Поставяне на отклонител на потока: Това е устройство, подобно на стент, което отклонява кръвния поток, така че той вече да не преминава през аневризмата.

Лечение на руптура на аневризма

Ситуацията е различна, ако мозъчната аневризма се спука, както се случва с Емилия Кларк. В този случай е необходим бърз хирургичен подход, за да се опитаме да спасим живота на пациента.

Като цяло в момента има две налични опции:

  1. Изрязване: При отворена операция неврохирургът поставя метална скоба, която затваря притока на кръв към аневризмата.
  2. Катетеризация: Без да отваря черепа, хирургът поставя катетър към аневризмата и там избира да постави устройство, което отклонява потока или прекъсва циркулацията.
Операция на мозъчна аневризма
Хирургическата интервенция е неизбежна при спукани аневризми и не търпи отлагане.

Ситуацията с втория мозъчен аневризъм на Емилия Кларк

По-късно британската актриса беше информирана, че има втора аневризма в мозъка й, докато беше хоспитализирана за лечение на първата. Тъй като това беше малка дилатация, тя беше инструктирана само да я проверява периодично.

През 2013 г., като част от тези периодични проверки, беше потвърдено, че втората аневризма е нараснала твърде много. Затова се наложи да бъде оперирана.

Първоначално операцията се провали и Кларк се събуди от упойка със силно главоболие. След това тя се подложи на отворена операция през черепната кост.

Излязох от операцията с дренаж от главата. Части от черепа ми бяха заменени с титан. – Емилия Кларк

Възстановяването бе бавно. Двете последователни операции бяха сложни.

Проблеми със зрението, афазия и непрекъснато главоболие я съпътстват няколко месеца. Това са последствия от мозъчното увреждане, което е претърпяла. При някои пациенти с подобна клинична картина тези последствия могат да бъдат трайни:

Тиха болест

Аневризма е тихо състояние…докато не избухне. Когато се спука, усложненията са тежки, а състоянието е животозастрашаващо.

Емилия Кларк имаше късмета да получи навременна специализирана грижа. Въпреки че премина през последствия, които застрашаваха актьорската й кариера, тя се възстанови и продължава да играе роли в киното, телевизията и театъра.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernández-Miranda, Pablo Menéndez, et al. “Malformaciones vasculares cerebrales:¿ cuál es el papel de cada prueba de imagen?.” Seram 1.1 (2021).
  • Bravo, Galo Fabian Yunga, et al. “Actuación clínica en la hemorragia subaracnoidea.” Recimundo 4.1 (Esp) (2020): 256-267.
  • Adams, Harold P. “Endovascular treatment of ruptured intracranial aneurysms.” Current Neurology and Neuroscience Reports 4.1 (2004): 9-12.
  • Ngoepe, Malebogo N., et al. “Thrombosis in cerebral aneurysms and the computational modeling thereof: a review.” Frontiers in Physiology 9 (2018): 306.
  • Ansari, Ahmed, et al. “Review of avoidance of complications in cerebral aneurysm surgery: The Fujita experience.” Asian Journal of Neurosurgery 14.3 (2019): 686.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.