Инфарктът: различен ли е при мъжете и жените?

Инфарктът се получава поради липсата на приток на кръв към коронарната артерия, която отговаря за снабдяването на миокарда с кислород.
Инфарктът: различен ли е при мъжете и жените?

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Инфарктът (инфаркт на миокарда) може да се случи по всяко време, въпреки че много хора може да не го осъзнават. Именно инфарктите са основната причина за внезапната смърт и могат да се случат по всяко време.

Какво представлява инфарктът?

Известен още като миокарден инфаркт, инфарктът е сърдечен проблем, характен за сърдечния мускул. На кратко, инфарктът спира нормалната работа на сърцето и води до опасни рискове за здравето, включително и смърт.

Инфарктът се получава когато областта около сърцето не получава достатъчно наситена с кислород кръв поради артериална обструкция.

Когато количеството на кислорода продължава да е недостатъчно, сърдечният мускул не се снабдява с кислород и може да спре да работи завинаги, поради липса на циркулация.

Инфарктът: какво го предизвиква?

Инфарктът: мъж се е хванал за сърцето

Както споменахме по-горе, главната причина за инфаркт е запушване и блокиране на артериите близо до сърцето. Важно е да се спомене, че нормалната функция на този важен орган е изцяло зависима от правилното кръвообращение. Без него, проблемите бързо настъпват- включително и инфаркта.

Както споменахме по-горе, главната причина за инфаркт е блокиране на артериите близо до сърцето. Важно е да се спомене, че нормалната функция на този важен орган е изцяло зависима от правилното кръвообращение. Без него, проблемите бързо настъпват- включително и инфаркта.

Има различни причини за блокиране на артериите, но най-често срещаните са:

 • Прекомерно напрежение върху сърдечния мускул;
 • Съсиреци в артериите;
 • Коронарна тромбоза;
 • Атеросклероза;
 • Високи количества на холестерол;
 • Диабет;
 • Високо кръвно налягане;

Инфарктът: как да го разпознаете?

Когато има инфаркт, той обикновено е придружен от следните симптоми:

 • Изпотяване;
 • Затруднено дишане;
 • Болка в гърдите;
 • Дискомфорт в ръцете и раменете (обикновено в лявата страна).

С какво инфарктът се различава при мъжете и жените?

Инфарктът може да покоси всеки човек в света, но се различава при двата пола. Въпреки че може да звучи безсмислено, има такова понятие като „женски инфаркт“. Той може да възникне при жени от всяка възраст.

С какво инфаркът при жените е по-различен от този при мъжете?

Важно е да се обърне внимание на разликите в симптомите.

Умора без видима причина

Ако се чувствате уморени или изтощени без никаква причина, това може да е свързано с най-различни здравословни проблеми и болести- най-честите са стрес и безпокойство. Този симптом може да бъде свързан със слаба сърдечна функция или кръвообращение.

Когато имате инфаркт, притокът на кръв към сърцето е намален и това предизвиква различни симптоми.

Безпокойство

Лице на млада жена, която е притворила очи в знак за безпокойство

Този симптом не трябва никога да се пренебрегва, особено ако е придружен от пронизваща болка в гърдите.

Трябва да прецените, дали вашето безпокойство или стрес се дължат на инфаркта.

Болка в шията и ръцете

Болката в тези части на тялото може да възникне поради натрупан стрес, умора или лоша стойка. Обаче, жени, които имат сърдечносъдови проблеми също изпитват този симптом.

Ето защо, не трябва да се пренебрегва болката в ръцете или раменете. Може да бъде инфаркт, който се случва постепенно. Мъжете, от друга страна, обикновено изпитват този симптом точно преди инфаркта и е много по-вероятно мъжете първи да изпитат инфаркт.

Дихателни затруднения

Млада жена с дихателни проблеми

Всеки необичаен симптом, свързан с дихателния ви тракт може да е признак за сърдечен проблем, особено при жените. Всъщност, затрудненото дишане е типичен симптом за инфаркт при жените.

Ако имате упорита кашлица, не можете да дишате или изпитвате дразнене в гърлото, без това да е  свързано с вирус или настинка, може да е инфаркт. Тези симптоми са особено обезпокояващи за жените, тъй като те са по-често срещани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Reed, G. W., Rossi, J. E., & Cannon, C. P. (2017). Acute myocardial infarction. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30677-8
 • Dutta, P., Courties, G., Wei, Y., Leuschner, F., Gorbatov, R., Robbins, C. S., … Nahrendorf, M. (2012). Myocardial infarction accelerates atherosclerosis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11260
 • Low, L. S., & Kavinsky, C. J. (2015). Myocardial infarction. In Common Surgical Diseases: An Algorithmic Approach to Problem Solving, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1565-1_19
 • Mehta, L. S., Beckie, T. M., DeVon, H. A., Grines, C. L., Krumholz, H. M., Johnson, M. N., … Wenger, N. K. (2016). Acute Myocardial Infarction in Women : A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000351

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.