8 заболявания свързани с високите температури

Високите температури могат да бъдат причина за безпокойство. Въпреки това е възможно да вземем някои мерки, за да предотвратим въздействието им върху нас. Прочетете следващите редове, за да научите повече по темата.
8 заболявания свързани с високите температури
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 15 март, 2024

Има различни заболявания, свързани с високите температури, които могат да бъдат предизвикани през лятото. Особено когато има горещи вълни.

Възможно е да изпитате различни симптоми, като например следните:

 • Прекомерно изпотяване.
 • Дехидратация.
 • Крампи.
 • Чувство на изтощение.
 • Замаяност.
 • Тахикардия.
 • Припадъци.

Поради това трябва да се вземат предпазни мерки, когато термометърът наближи или надвиши 40° по Целзий. Ако се появят горепосочените симптоми, трябва да се предприемат незабавни действия, за да се избегнат усложнения.

Симптоми, причинени от високите температури

Независимо дали сте в северното или южното полукълбо, с настъпването на лятото температурата започва да се покачва. Някои години обаче са по-горещи от други, поради различни климатични явления като Ел Ниньо.

Нормално е тялото да се охлажда чрез изпотяване. Понякога обаче тялото не е в състояние да се отърве от топлинното претоварване с достатъчно бърза скорост и равновесието се губи.

След това телесната температура се повишава до нива, които могат да станат опасни, което води до различни симптоми:

 • Замаяност
 • Тахикардия
 • Делириум и объркване.
 • Жажда, трудна за утоляване.
 • Чувство на умора и слабост.
 • Кожни обриви и зачервявания.
 • Олигурия (намалено производство на урина ).
 • Внезапни покачвания и спадове на кръвното налягане.
 • Анхидроза или хиперхидроза (съответно намалено или прекомерно отделяне на пот).
изменението на климата
Климатичните промени, през които преминава нашата ера, са белязани от горещи сезони, които са мощни и опасни за човешкото здраве.

Причини и рискови фактори

С покачването на градусите, отбелязани от термометъра, се увеличава възможността да имате проблеми с топлината. От 35°C нататък може да се усети дискомфорт.

От своя страна тя се увеличава, когато сте изложени на топлина за дълго време. Например, когато работите или тренирате на открито, или ако не използвате никакъв инструмент, който помага за разсейване или намаляване на температурата.

От друга страна, някои хора са по-чувствителни. Сред рисковите фактори, които предразполагат към страдание от състояния, свързани с високи температури, се споменават следните:

 • Прием на алкохол.
 • Хора със затлъстяване
 • Ниска или неадекватна хидратация.
 • Хора, свикнали със студен климат.
 • Много малки деца и възрастни хора.
 • Пациенти с хипертония и сърдечно-съдови заболявания.
 • Консумация на някои лекарства (бета-блокери, диуретици, антидепресанти).

Заболявания, свързани с високите температури

Някои от симптомите, споменати по-горе, може да са общи за различни състояния, свързани с високи температури. Всеки обаче има своята особеност. Да видим.

1. Топлинен удар

Термините топлинен удар и топлинно изтощение често се използват взаимозаменяемо. Въпреки това, има експерти, които установяват разлики между двете, като посочват, че топлинният удар обикновено е предшественик на топлинен удар и че не предизвиква когнитивни промени.

От друга страна, също така се посочва, че топлинният удар би бил резултат от продължително излагане на слънце, така че да се характеризира с чувствителност на кожата и увреждане. Въпреки дехидратацията, са налице и общо неразположение, главоболие, гадене, тахикардия и раздразнителност.

2. Топлинен удар

Топлинният удар е едно от най-рисковите състояния, свързани с високи температури. Това се случва, когато тялото превиши бариерата от 40° C или 104° F.

Отбелязва се, че има два основни типа топлинен удар:

 • С усилие: това е резултат от продължителна физическа активност в много гореща и влажна среда. Развива се за кратък период от време. Например в състезание по маратон.
 • Без усилие: възниква, когато повишаването на температурата на околната среда е съчетано с други условия, като възраст или основни здравословни проблеми. Развива се в продължение на няколко дни.

Като цяло симптомите на топлинен удар включват дехидратация, умора, чувство на объркване, тахикардия и световъртеж. Ако се остави без надзор, могат да настъпят конвулсии, припадък и дори кома и смърт.

3. Заболявания, свързани с високите температури: Дехидратация

За да се бори с високите температури, тялото отделя пот. И ако положението се запази, ще има повече изпотяване. Когато това не се компенсира с адекватно заместване на течности, настъпва дехидратация.

Всичко това води до други краткосрочни и дългосрочни усложнения, като сухи и напукани устни, дезориентация и объркване, тахикардия, запек, проблеми с бъбреците и други.

4. Топлинно изтощение

След известно време, изложен на топлина, човек може да изпита чувство на умора, което се изразява в затруднение при извършване на каквато и да е дейност, усещайки, че и най-малкото движение изисква голямо усилие.

5. Заболявания свързани с високите температури: Крампи

С изпотяването тялото губи и соли и минерали, необходими за нормалното му функциониране. Това включва хлор, натрий, калий и магнезий, които играят важна роля в мускулната функция

Поради това могат да се появят мускулни спазми и крампи в ръцете и краката, както и в други части на тялото; дори и в корема. Това е нещо, което също често се случва след интензивни физически упражнения.

6. Кожни състояния

Обривът е състояние на кожата, което изглежда като червени подутини или малки мехури. Най-често се среща в гънките (подмишниците, слабините).

Обикновено се причинява от вещество, което дразни кожата, както и от прекомерно изпотяване и запушени пори. Често се среща при деца, особено когато средата е топла и влажна.

Причинява възпаление, дразнене, сърбеж, парене, сухота и лющене. В допълнение към дискомфорта, който генерира, може да има усложнения, дължащи се на инфекции.

7. Стомашно-чревни заболявания

Стомашно-чревните заболявания са по-чести в горещото време. От една страна, храната се разгражда по-бързо, увеличавайки бактериите в нея.

По същия начин мухите и другите насекоми са склонни да се размножават повече при горещо време. Особено на места, където няма адекватни санитарни условия.

8. Бъбречни проблеми

При загуба на течности честотата на уриниране намалява. Това може да доведе до различни последствия, като например повишени нива на пикочна киселина.

Според преглед по темата е установено, че горещите вълни увеличават риска от бъбречна недостатъчност, като най-засегнати са децата, възрастните хора, хората с увреждания и пациентите с различни хронични заболявания.

заболявания, свързани с високите температури
Възрастните хора са по-податливи на въздействието на горещите вълни, така че трябва да вземат изключителни предпазни мерки.

Последици и възможни усложнения

Когато тялото прегрее, кръвоносните съдове се разширяват, принуждавайки сърцето да бие по-бързо и с по-голяма мощност. Това от своя страна засяга мускулите и функционирането на жизненоважни органи, включително мозъка.

Усложненията, свързани с повишената температура, включват следното:

 • Хипервентилация.
 • Остър респираторен дистрес.
 • Бъбречна и чернодробна недостатъчност.
 • Метаболитна дисфункция.
 • Хиповолемичен шок.

Освен това има някои патологии, които могат да се влошат от топлината, като кожни заболявания (акне, розацея), респираторни заболявания (ХОББ, астма),захарен диабет и лупус.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Как да разпознаем симптомите на треска

Предотвратяване на състояния, свързани с високите температури

Ако се вземат необходимите мерки, тези условия, свързани с висока температура, могат да бъдат избегнати или предотвратени. В тази връзка трябва да се вземат предвид няколко препоръки.

Трябва да сме внимателни към прогнозата за времето, да приемаме достатъчно течности и да избягваме излагането на слънце в пиковите часове. Идеално е да се покриете с шапка или шапка, когато излизате на открито; междувременно стойте в хладна и проветрива среда.

Вземането на душ, ако ви е много горещо, е оптимално. Намаляването на упражненията и неносенето на твърде топли дрехи също помага.

Що се отнася до храненето, не яжте храна на улицата, дезинфекцирайте добре плодовете и зеленчуците и избягвайте големи, много горещи или мазни ястия.

Намалете приема на алкохол или кофеин.

У дома използвайте необходимите устройства за охлаждане, като вентилатори и климатици. Използвайте фурната възможно най-малко.

Кога да отида на лекар?

Трябва да се потърси медицинска помощ, ако температурата е много висока и са налице някои от горните симптоми. Докато пристигне персоналът за първа помощ, можете да помогнете за понижаване на температурата на човека, като приложите компреси с лед или ледени компреси върху области като подмишниците, слабините и врата.

Ако е възможно, изкъпете или поне напръскайте човека с вода. Също така помогнете за премахване на дрехите. Друга важна мярка е хидратацията с изотонични напитки.

Незабавната медицинска помощ е от съществено значение, когато настъпи топлинен удар. Ако може да се лекува навреме, няма нужда да се страхувате от усложнения. Когато имате членове на семейството, които живеят сами, трябва да поддържате постоянен контакт с тях, за да знаете как се справят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fleta Zaragozano J, González García G, Muñoz Jalle E, Faci Alcalde E, Aurensanz Clemente E. Golpe de calor. Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria. 2013; 43(2): 53-59.
 • Kovats R. El Niño and human health. Bulletin of the World Health Organization. 2000; 78 (9): 1127-1135.
 • Lorenzo, A, Liano F. High temperatures and nephrology: The climate change problem. Nefrología (Madr.). 2017; 37(5): 492-500.
 • Peña R, Valdés M, Nazzal C. Efecto de las temperaturas extremas en la incidencia de enfermedades cardiovasculares: revisión bibliográfica 2016-2022. Rev Chil Cardiol. 2022;  41(1): 51-64.
 • Piñeiro Sande N, Martínez Melgar J, Alemparte Pardavilla E, Rodríguez García J. Golpe de Calor. Revisión. Emergencias. 2004; 16: 116-125.
 • Villamil Cajoto I, Díaz Peromingo J, Villacian Vicedo G, Sánchez Leira J, et al. Impacto de la ola de calor de 2003 en el Hospital de Riveira (A Coruña). An. Med. Interna (Madrid). 2005;  22(1): 15-20.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.