Как да разпознаем симптомите на треска

Треска е повишаване на телесната температура, което се проявява със симптоми като втрисане, гореща кожа и изпотяване. Научете как да разпознаете симптомите на треска тук.
Как да разпознаем симптомите на треска
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Терминът “треска” се отнася до повишаване на телесната температура над нормалните стойности, така че това състояние има издайнически симптоми. Тези фебрилни температури са както следва:

 • Повече от 37,8 °C (100 °F) през устата
 • Повече от 37,4 ºC (99° F) по аксиларния път
 • Повече от 38,2 °C (100 °F) ректално

При нормални условия има очаквана разлика в температурата, която има тенденция да бъде с 0,6°C по-висока вечер в сравнение със средната стойност в ранните сутрешни часове. В допълнение, тези стойности може да варират в зависимост от ситуации като излагане на слънчева светлина или менструален цикъл.

Защо се появява треска?

Треската се дължи на регулирано повишаване на телесната температура, което се случва в термостата на тялото (разположен в предната част на хипоталамуса). Това увеличение се медиира от фактори, свързани с възпаление (по-специално интерлевкин 1 ).

В резултат на това има издигане на контролната точка, което генерира освобождаване на вещества в кръвта (наречени пирогени ). Те са отговорни за намаляването на топлинните загуби (свиване на кръвоносните съдове и предизвикване на треперене), като по този начин се повишава температурата и се постига новата зададена точка.

Свиването на съдовете води до вариации в кръвообращението. От друга страна, треперенето се дължи на неволно свиване на мускулите.

Ето защо треската е израз на човешкото тяло в лицето на възпалителен процес. В по-голяма степен най-често се дължи на борба с инфекция (вирусна, бактериална, паразитна или гъбична). Въпреки това, може да се дължи и на други процеси като рак или ревматизъм.

В случай на остра треска (продължаваща по-малко от 4 дни), причината най-вероятно е инфекциозна. Неинфекциозната треска обикновено е повтаряща се или хронична.

Треска

Етапи

Етапите на треска могат да бъдат идентифицирани клинично и се разделят на следните:

 1. Покачване: То обикновено е рязко и се предшества от треперене. Ако покачването е бавно, ще липсват студените тръпки.
 2. Стадий на горещина или фастигия: Представлява поддържане на телесната температура на ново или повишено ниво, достигащо до 39,5 или 40 °C.
 3. Фаза на спадане или изпотяване: Треската може да завърши внезапно с интензивно изпотяване.

Какви са симптомите на треска?

Симптомите на треска могат да варират от човек на човек. Те могат да бъдат по-трудни за идентифициране при възрастни хора и бебета.

Тези симптоми се дължат главно на прояви, свързани с възпалителния процес, въпреки че повишаването на температурата само по себе си води до общо неразположение, умора, втрисане и изпотяване. Други общи прояви могат да включват следното:

 • Гореща кожа
 • Повишена сърдечна честота или тахикардия поради повишен сърдечен дебит
 • Повишена дихателна честота
 • Усещането за жажда
 • Загуба на апетит
 • Главоболие
 • Конвулсии: при някои деца с генетична предразположеност внезапното повишаване на температурата може да предизвика този вид реакция.

При кърмачета инфекциите обикновено се проявяват много неспецифично, така че наличието на повишена раздразнителност, зачервяване на лицето, летаргия и намален апетит предполагат симптоми на треска.

Препоръки за правилно измерване на температурата

Различните начини за измерване на температурата са орален, ректален, аксиларен и отичен. Живачните термометри са най-разпространеният начин за измерване на температурата, както и настоящите цифрови термометри.

Методът на докосване също е един от най-популярните домашни методи, но е и най-малко точен. Не ни позволява да определим реалната температура, така че не се препоръчва като референтен.

Един и същ термометър може да се използва за мерене на различни места. Въпреки това е необходимо да имате различен термометър за орален и ректален път. За кърмачета има ректални термометри с по-тънък връх, който намалява риска от нараняване. Изключение обаче е измерването на температурата в ушите, което изисква инфрачервен термометър за отчитане на тъпанчето.

Оралният път се препоръчва за възрастни и по-големи деца, тъй като устата трябва да се държи затворена, а термометърът трябва да се държи неподвижно. При деца под три месеца се препоръчва измерване на цифров термометър в подмишницата. На възраст от три месеца до пет години се препоръчва по същия начин или тъпанчев инфрачервен термометър.

Измерване на температура.

Кога трябва да отидете на лекар при треска?

При по-големи деца и възрастни обикновено не е необходима незабавна медицинска помощ при треска, освен ако няма симптоми на основно заболяване или температурата е по-висока от 40 °C ( 104 °F). Различно е при бебета на три месеца и по-малки, за които винаги е необходима незабавна медицинска помощ.

Като цяло има някои предупредителни признаци, за които трябва да внимавате, за да определите дали е време да отидете на лекар:

 • Промени в психичното състояние.
 • Силно главоболие или схванат врат.
 • Наличие на петехии (точкови кръвоизливи в кожата).
 • Понижаване на кръвното налягане.
 • Затруднено дишане.
 • Температура, която е по-висока от 40 °C (104 °F) или по-ниска от 35 °C (95 °F).
 • Скорошно приложение на имуносупресивни лекарства.

Треската може да се контролира у дома

В допълнение към приемането на антипиретични лекарства без рецепта за намаляване на симптомите на треска, се препоръчва да използвате и физически мерки, които засилват ефекта им. Вместо да се къпете със студена вода, най-добре е да се разхладите с хладка вода, защото тя помага за разсейването на топлината, докато течността се изпарява.

Медицинска оценка не винаги е необходима, тъй като е малко вероятно треската да продължи. Трябва обаче да помним, че треската е симптом на основно заболяване, така че е важно да имате това предвид и да знаете кога е време да се консултирате с лекар.

Може да ви заинтересува ...
Домашни средства срещу треската
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Домашни средства срещу треската

Треската е състоянието, което кара хората да бъдат нащрек, особено когато се проявява при малки деца. Треската е по-често срещана при децата.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.