Как да разпознаем симптомите на треска

Треска е повишаване на телесната температура, което се проявява със симптоми като втрисане, гореща кожа и изпотяване. Научете как да разпознаете симптомите на треска тук.
Как да разпознаем симптомите на треска
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Терминът “треска” се отнася до повишаване на телесната температура над нормалните стойности, така че това състояние има издайнически симптоми. Тези фебрилни температури са както следва:

 • Повече от 37,8 °C (100 °F) през устата
 • Повече от 37,4 ºC (99° F) по аксиларния път
 • Повече от 38,2 °C (100 °F) ректално

При нормални условия има очаквана разлика в температурата, която има тенденция да бъде с 0,6°C по-висока вечер в сравнение със средната стойност в ранните сутрешни часове. В допълнение, тези стойности може да варират в зависимост от ситуации като излагане на слънчева светлина или менструален цикъл.

Защо се появява треска?

Треската се дължи на регулирано повишаване на телесната температура, което се случва в термостата на тялото (разположен в предната част на хипоталамуса). Това увеличение се медиира от фактори, свързани с възпаление (по-специално интерлевкин 1 ).

В резултат на това има издигане на контролната точка, което генерира освобождаване на вещества в кръвта (наречени пирогени ). Те са отговорни за намаляването на топлинните загуби (свиване на кръвоносните съдове и предизвикване на треперене), като по този начин се повишава температурата и се постига новата зададена точка.

Свиването на съдовете води до вариации в кръвообращението. От друга страна, треперенето се дължи на неволно свиване на мускулите.

Ето защо треската е израз на човешкото тяло в лицето на възпалителен процес. В по-голяма степен най-често се дължи на борба с инфекция (вирусна, бактериална, паразитна или гъбична). Въпреки това, може да се дължи и на други процеси като рак или ревматизъм.

В случай на остра треска (продължаваща по-малко от 4 дни), причината най-вероятно е инфекциозна. Неинфекциозната треска обикновено е повтаряща се или хронична.

Треска
Сред симптомите на треска трябва да разпознаем треперенето, което често идва преди телесната ни температура да се повиши.

Етапи

Етапите на треска могат да бъдат идентифицирани клинично и се разделят на следните:

 1. Покачване: То обикновено е рязко и се предшества от треперене. Ако покачването е бавно, ще липсват студените тръпки.
 2. Стадий на горещина или фастигия: Представлява поддържане на телесната температура на ново или повишено ниво, достигащо до 39,5 или 40 °C.
 3. Фаза на спадане или изпотяване: Треската може да завърши внезапно с интензивно изпотяване.

Какви са симптомите на треска?

Симптомите на треска могат да варират от човек на човек. Те могат да бъдат по-трудни за идентифициране при възрастни хора и бебета.

Тези симптоми се дължат главно на прояви, свързани с възпалителния процес, въпреки че повишаването на температурата само по себе си води до общо неразположение, умора, втрисане и изпотяване. Други общи прояви могат да включват следното:

 • Гореща кожа
 • Повишена сърдечна честота или тахикардия поради повишен сърдечен дебит
 • Повишена дихателна честота
 • Усещането за жажда
 • Загуба на апетит
 • Главоболие
 • Конвулсии: при някои деца с генетична предразположеност внезапното повишаване на температурата може да предизвика този вид реакция.

При кърмачета инфекциите обикновено се проявяват много неспецифично, така че наличието на повишена раздразнителност, зачервяване на лицето, летаргия и намален апетит предполагат симптоми на треска.

Препоръки за правилно измерване на температурата

Различните начини за измерване на температурата са орален, ректален, аксиларен и отичен. Живачните термометри са най-разпространеният начин за измерване на температурата, както и настоящите цифрови термометри.

Методът на докосване също е един от най-популярните домашни методи, но е и най-малко точен. Не ни позволява да определим реалната температура, така че не се препоръчва като референтен.

Един и същ термометър може да се използва за мерене на различни места. Въпреки това е необходимо да имате различен термометър за орален и ректален път. За кърмачета има ректални термометри с по-тънък връх, който намалява риска от нараняване. Изключение обаче е измерването на температурата в ушите, което изисква инфрачервен термометър за отчитане на тъпанчето.

Оралният път се препоръчва за възрастни и по-големи деца, тъй като устата трябва да се държи затворена, а термометърът трябва да се държи неподвижно. При деца под три месеца се препоръчва измерване на цифров термометър в подмишницата. На възраст от три месеца до пет години се препоръчва по същия начин или тъпанчев инфрачервен термометър.

Измерване на температура.
При кърмачетата температурата трябва да се измерва с методи, които не се влияят от движението на бебето.

Кога трябва да отидете на лекар при треска?

При по-големи деца и възрастни обикновено не е необходима незабавна медицинска помощ при треска, освен ако няма симптоми на основно заболяване или температурата е по-висока от 40 °C ( 104 °F). Различно е при бебета на три месеца и по-малки, за които винаги е необходима незабавна медицинска помощ.

Като цяло има някои предупредителни признаци, за които трябва да внимавате, за да определите дали е време да отидете на лекар:

 • Промени в психичното състояние.
 • Силно главоболие или схванат врат.
 • Наличие на петехии (точкови кръвоизливи в кожата).
 • Понижаване на кръвното налягане.
 • Затруднено дишане.
 • Температура, която е по-висока от 40 °C (104 °F) или по-ниска от 35 °C (95 °F).
 • Скорошно приложение на имуносупресивни лекарства.

Треската може да се контролира у дома

В допълнение към приемането на антипиретични лекарства без рецепта за намаляване на симптомите на треска, се препоръчва да използвате и физически мерки, които засилват ефекта им. Вместо да се къпете със студена вода, най-добре е да се разхладите с хладка вода, защото тя помага за разсейването на топлината, докато течността се изпарява.

Медицинска оценка не винаги е необходима, тъй като е малко вероятно треската да продължи. Трябва обаче да помним, че треската е симптом на основно заболяване, така че е важно да имате това предвид и да знаете кога е време да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.