Сублингвална таблетка нитроглицерин: за какво се използва?

Сублингвалната таблетка нитроглицерин е лекарство, използвано в кардиологията, особено при състояния, свързани с коронарните артерии. Тук ще ви разкажем всичко за употребата му.
Сублингвална таблетка нитроглицерин: за какво се използва?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 21 ноември, 2022

Сублингвалната таблетка нитроглицерин е една от най-често използваните форми на приложение на това лекарство. Нитроглицеринът е вазодилататорно вещество, което означава, че стимулира кръвоносните съдове да се разширяват.

Това помага да се увеличи притока на кръв, който може да е бил нарушен по различни причини. Факт е, че това лекарство е от голямо значение при някои сърдечно-съдови заболявания. Например, той е изключително полезен при лечението на ангина пекторис. В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за веществото и какви са основните му приложения.

Какво представлява сублингвалната таблетка нитроглицерин?

Сублингвалната таблетка нитроглицерин е форма, под която се прилага нитроглицеринът. Това е вещество, което кара кръвоносните съдове да се разширяват. Това е така, защото действа чрез отпускане на гладката мускулатура, която е част от съдовете.

Когато се прилага нитроглицерин, връщането на кръв към сърцето намалява, тъй като вените не изтласкват кръвта толкова силно. Така по-малко кръв достига до сърдечните камери. Следователно трябва да упражнява по-малко сила, за да изпомпва.

В допълнение, увеличаването на калибъра на артериите също намалява кръвното налягане. В коронарните артерии (които са отговорни за пренасянето на наситена с кислород кръв към миокарда) той действа по подобен начин. Това помага на сърдечния мускул да получава необходимия кислород, за да бие правилно.

Сублингвалната таблетка нитроглицерин позволява бързото му усвояване. Когато се постави под езика, който е силно васкуларизирана област, лекарството преминава директно в кръвта и упражнява своето действие.

сублингвална таблетка нитроглицерин за сърдечни проблеми
Лекарството отпуска сърдечната дейност, като намалява натоварването на кръвния поток, което подобрява ефективността на сърдечния ритъм.

За какво се използва?

Както бе споменато по-горе, сублингвалната таблетка нитроглицерин се използва за лечение на някои сърдечно-съдови заболявания. Както е обяснено в “Ръководството за клинична практика на Испанското дружество по кардиология”, той се прилага рутинно на лице с гръдна болка, с подозрения за миокардна исхемия.

Най-често сублингвалните таблетки нитроглицерин се използват за лечението на ангина пекторис. Това е вид гръдна болка, която е много подобна на тази, която се появява при инфаркт на миокарда.

Говорим за стенокардия, когато притока на кръв към сърцето е намален. В повечето случаи това се дължи, както обясняват специалистите от Mayo Clinic, на стесняване на коронарните артерии поради атеросклероза.

Когато това се случи, има усещане за стягане в гърдите. Ангината става очевидна в ситуации, при които нуждата от кислород се увеличава – например по време на физическо натоварване или остър стрес. Всъщност при много хора сублингвалната таблетка нитроглицерин се използва като превенция на самата стенокардия.

Тъй като тригерите за такъв епизод обикновено се идентифицират, те могат да се използват преди определени ситуации. В случай, че някой е имал стенокардия по време на тренировка, той може да вземе това лекарство, за да предотврати появата й следващия път.

Други показания за сублингвални таблетки нитроглицерин

Както е обяснено в информационната листовка на Центъра за информация за лекарствата, сублингвалният нитроглицерин може да бъде част от лечението на застойна сърдечна недостатъчност. Това е състояние, което възниква, когато сърцето не може да изпомпва кръвта ефективно.

Това, което се случва, е, че кръвта се връща в други части на тялото, като белите дробове. Ето защо миокардът трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта. Нитроглицеринът значително подобрява този проблем.

Статия, публикувана в Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular, коментира, че сублингвалната таблетка нитроглицерин е полезна и за извършване на ергометричен тест, наречен стрес тест. Този тест се състои от извършване на физически упражнения на бягаща пътека или стационарен велосипед. Този тест разкрива определени сърдечни или сърдечно-съдови проблеми. Лекарството помага да се предскаже дали кръвоносните съдове са засегнати.

Как се прилага сублингвалната таблетка нитроглицерин

Сублингвалната таблетка нитроглицерин се поставя под езика. Тази област е силно васкуларизирана и следователно лекарството се абсорбира бързо и преминава в кръвта, упражнявайки своето действие.

Важно е да се подчертае, че тези таблетки не трябва да се дъвчат или поглъщат. Те трябва да се оставят да се разтворят в слюнката. Понякога има усещане за изтръпване или парене в устата, но това е нормално.

Администрирането варира в зависимост от целта. В случаите, когато се използва за профилактика на стенокардия, се препоръчва да се приема 5 до 10 минути преди отключващата активност. Проблемът е, че много хора развиват някакъв вид толерантност към нитроглицерина.

Следователно както дозите, така и интервалите трябва винаги да се предписват от лекар. Освен това е важно, ако ефектът от сублингвалната таблетка нитроглицерин постоянно намалява, да се консултирате със специалист.

Ако се появи стенокарден пристъп, важно е да вземете доза в този момент (когато лекарството вече е предписано). Ако след 5 минути болката или дискомфортът не изчезнат, трябва да се приеме втора доза. Ако не се подобри дори с тази втора доза, трябва да отидете в спешното отделение.

Съображения за сублингвалните таблетки нитроглицерин

Сублингвалната таблетка нитроглицерин е лекарство, което може да има различни странични ефекти. Освен това не трябва да се използва от определени лица.

Лекарството предизвиква значителна вазодилатация. То не действа върху конкретен кръвоносен съд, ефектът му се разпростира върху почти цялото тяло. Ето защо могат да се появят реакции като чувство на замаяност или слабост. В някои случаи има главоболие и дори гадене и повръщане. Поради вазодилатацията кожата може да се затопли и зачерви.

Понякога се наблюдават замъглено зрение, припадък и тахикардия. По същия начин дишането може да е по-бързо от нормалното и повърхностно, така че да не се получава достатъчно кислород, което намалява очаквания ефект.

Кой не трябва да приема нитроглицерин?

Сублингвалните таблетки нитроглицерин не могат да се използват при всички хора. Например, те са противопоказани при деца. Това лекарство не се препоръчва за употреба при деца под 18 години.

По същия начин не се препоръчва за употреба при жени, които кърмят бебетата си. Според Испанската агенция по лекарствата не е известно дали това вещество може да премине в млякото и да се абсорбира от кърмачето.

Хората с много ниско кръвно налягане или тежка анемия също не трябва да го приемат. Ако в даден момент се е появила алергична реакция или непоносимост, важно е да я избягвате.

Взаимодействие с лекарства и вещества

Сублингвалната таблетка нитроглицерин е склонна да взаимодейства с определени лекарства и вещества като алкохол. Алкохолът понижава кръвното налягане, както и нитроглицеринът. Затова не бива да се комбинират.

Някои антидепресанти, като амитриптилин, могат да променят абсорбцията на нитроглицерин. Сред техните ефекти е появата на сухота в устата. Тъй като няма достатъчно слюнка, тя не се разтваря и не се абсорбира правилно.

Друго много важно взаимодействие е със силденафил. Това лекарство е известно като Viagra® и се използва при еректилна дисфункция. Както при алкохола, може да доведе до твърде ниско кръвно налягане.

човек с инфаркт
Тези, които страдат от ангина пекторис, могат да бъдат посъветвани да приемат нитроглицерин, за да предотвратят пристъпите.

Сублингвалното лечение с нитроглицерин е деликатно

Сублингвалната таблетка нитроглицерин трябва да се приема само според препоръките на лекар. При прием на по-висока доза може да се появят главоболие, проблеми със зрението и задух.

Като лекарство, което се абсорбира сублингвално, не трябва да се приема с храни или напитки. Таблетката трябва да се остави да се разтвори в слюнката. Освен под езика, може да се постави в бузата или на венците.

Важно е винаги да го имате на разположение, ако вашият лекар ви е препоръчал да го приемате като част от лечението ви. Важно да пазите лекарството от светлина и влага.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • FICHA TECNICA NITROGLICERINA MYLAN 15 MG/24 H PARCHES TRANSDERMICOS EFG. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/77813/FT_77813.html
  • Portal, J., Rivas Estany, E., Sin Chesa, C., Hernández Acosta, K., & García Barreto, D. (1989). La respuesta a la nitroglicerina en la prueba de esfuerzo diagnóstica de insuficiencia coronaria. Rev. Cuba. Cardiol. Cir. Cardiovasc, 41–50.
  • Angina de pecho – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/angina/symptoms-causes/syc-20369373
  • Ficha técnica Nitroglicerina. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/pdfs/es/ft/54272/FichaTecnica_54272.html.pdf
  • Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en la angina inestable/infarto sin elevación ST – ScienceDirect. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300893200751645
  • Cerezo, Paloma Garcimartín. “Nitroglicerina sublingual:¿ qué saben los pacientes con un evento cardiológico isquémico?.” Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología 58 (2013): 35-39.
  • Gómez Padrón, María Virginia, et al. “Trombolisis en el infarto agudo del miocardio: análisis de los tiempos de demora.” Revista Cubana de Medicina 40.2 (2001): 91-95.
  • García Barreto, David, et al. “Diagnóstico preclínico de la aterosclerosis: función endotelial.” Revista cubana de medicina 42.1 (2003): 58-63.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.