Как да намалим болката от крампи в краката

Крампите са един от най-честите дискомфорти, които хората могат да изпитат. Особено когато водят заседнал и нездравословен начин на живот.
Как да намалим болката от крампи в краката
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Крамите на краката са дискомфорт, който хората често могат да изпитат в живота си. Въпреки това, проявите им са по-чести при хора, които водят заседнал начин на живот, страдат от затлъстяване или наднормено тегло или имат сърдечно-съдови проблеми. Разберете как да се справите с болката от крампи в краката в тази статия.

В определени моменти може да се изпита и от спортисти, бременни жени и хора, които имат електролитни нарушения.

За разлика от това, което обикновено се вярва, крампите не са скованост (появяваща се след тренировка) и следователно не са синоними.

Не трябва да се правят лицеви опори, тъй като те само карат зоната да се свива повече. Вместо това, това, което винаги трябва да правите, е да търсите начин за отпускане на засегнатия мускул.

Съвети за намаляване на болката от крампи в краката

Практикуването на физическа активност всеки ден може да допринесе значително за цялостното здраве на тялото ви, а също така може да помогне за намаляване на спазмите (по отношение на честотата и интензивността).

Бихме препоръчали освен ходене, танци, плуване, джогинг или друга дейност по ваш избор, както и да изпълнявате следните съвети у дома.

1. Масаж против крампи в краката

Без значение коя част от тялото е схваната, масажът може да бъде много полезен за намаляване на болката от крампи и невъзможността да продължим дейностите си.

Масажирането стимулира притока на кръв към засегнатата област и успокоява дискомфорта.

Опитайте се постепенно да разтягате мускулите, за да ги отпуснете. Можете да правите масажите с ръце или да си помогнете с предмет, като топка за тенис или точилка.

Научете повече за масажите тук: Терапевтичните масажи: видове и ползи

2. Ходене

Вместо да стоите неподвижно, без да правите абсолютно нищо, най-добре е да опитате – малко по малко – да предприемете няколко стъпки, за да активирате притока на кръв и по този начин да получите облекчение. Направете толкова стъпки, колкото желаете; важното е да не се насилвате твърде много. Вървете бавно, докато започнете да ходите с „нормалното си темпо“.

3. Използвайте топлина

Ако имате нагревателна подложка, можете да я използвате, когато се появят спазми. Не я прилагайте за повече от 15 минути. Можете също да използвате компрес, загрят в микровълновата или кърпа, напоена с гореща вода.

Вземането на топъл душ (колкото можете да изтърпите) също е отлична техника за намаляване на болката от спазми. Опитайте се да насочите водата към засегнатата област. Накиснете се за около 5 минути.

4. Заемете удобна поза при крампи в краката

Ако спазмите са причинени от седене пред компютъра в една и съща позиция с часове, опитайте се да се движите малко и се уверете, че засегнатата област не е сгъната. Изправете се, изпънете крака си, легнете на дивана или регулирайте позицията на стола.

5. Повдигнете краката си

Повдигнете краката си, за да намалите болката от крампи.

Този съвет за намаляване на болката от спазми работи при крампи, когато се появят, когато спим през нощта. Поставете възглавница или нещо друго под прасците си, така че да са на по-високо от останалата част от тялото ви.

Опитайте се да спите така всеки ден

Освен това, ако сте склонни към нощни крампи, препоръчваме преди лягане да направите следното упражнение:

 • Легнете с глава в подножието на леглото.
 • Повдигнете краката си и опрете петите си в стената зад таблата.
 • Задръжте ги за няколко минути (колкото можете да издържите), за да накарате кръвта да циркулира отново.

Повдигането на краката може да бъде полезно, когато причината за симптомите са напреднали разширени вени.

Как да избегнем крампи в краката

Пийте вода против крампи в краката.

Освен упражнения или техники за намаляване на болката от крампи, трябва да обърнете внимание на следните съвети, които могат да предотвратят появата им.

 • Добрата хидратация: през целия ден не забравяйте да пиете достатъчно вода според това колко сте жадни, дори през лятото.
 • Носенето на правилните дрехи: Дрехите, които са твърде тесни, пречат на кръвообращението и причиняват само дискомфорт. Обувките винаги трябва да са удобни, омекотени, да имат опора за свода и да позволяват на крака да се движат удобно. Чорапите не трябва да оказват прекалено голям натиск върху прасците.
 • Избягвайте да стоите твърде дълго в една и съща поза: През работното време ставайте от бюрото си, разходете се малко из офиса, използвайте стълбите вместо асансьора и т.н. Освен това се възползвайте от мястото между работните места, за да направите няколко крачки, разтегнете се и се движете.
 • Откажете се от заседналия начин на живот завинаги и поддържайте здравословен, активен начин на живот.

Ако имате някакви въпроси относно това как да намалите болката от крампи в краката, най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Междувременно приложете тези съвети и ще видите как болката, причинена от крампи, ще се подобри. Освен това не забравяйте да пиете вода и да поддържате тялото си активно с упражнения, за да намалите появата на тези болезнени спазми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Miller, T. M., & Layzer, R. B. (2005). Muscle cramps. Muscle and Nerve. https://doi.org/10.1002/mus.20341
 • Armstrong, S., & Cross, T. (2013). Exercise-associated muscle cramps. Medicine Today.
 • Minetto, M. A., Holobar, A., Botter, A., & Farina, D. (2013). Origin and development of muscle cramps. Exercise and Sport Sciences Reviews. https://doi.org/10.1097/JES.0b013e3182724817
 • Schmidt, F. P., & Körber, K. (2014). Efficacy of a massage roller combined with cooling lotion in the prevention of calf muscle cramps. Phlebologie. https://doi.org/10.12687/phleb2167-2-2014
 • M., L. F., H.D., K., & S., K. (2012). Treatment of muscle cramps: Neurologist practice patterns. Canadian Journal of Neurological Sciences.
 • Hawke, F., Chuter, V., Walter, K. El, & Burns, J. (2012). Non-drug therapies for lower limb muscle cramps. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008496.pub2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.