Ефектите върху здравето от внезапните промени в температурата

Внезапните промени в температурата засягат имунната система, което обяснява зимните респираторни инфекции. През лятото обаче трябва да се пазим от топлинен удар. Ще се спрем на темата в следващите редове..
Ефектите върху здравето от внезапните промени в температурата

Последна актуализация: 02 август, 2022

Внезапните промени в температурата могат да бъдат свързани с различни здравословни фактори. Знаем, че те обикновено са повлияни от смяната на сезоните и изменението на климата, което променя естественият цикъл. Истината е, че преминаването от студ към топлина или от топлина към студ може да промени и повлияе на нашето здраве.

Тялото има естествена система, която регулира температурата и зависи от баланса между производството на топлина и загубата на топлина. В този процес участват три механизма:

 • Терморецепторите са разположени в кожата и преоптичното ядро на хипоталамуса
 • Изпотяване и периферна вазодилатация
 • Контролната зона в мозъка

Има много обстоятелства, които могат да причинят промени в терморегулацията. Например, излагането на ниски температури на околната среда може да причини случайна хипотермия, ако има спад от повече от 35 °C на температурата на тялото.

Внезапните промени в температурата: Как внезапната топлина се отразява на организма?

Когато външната температура се повиши, човешкото тяло реагира и активира своя терморегулаторен механизъм, за да се охлади. Въпреки това, понякога изпотяването, което се появява за тази цел, не е достатъчно за охлаждане на тялото, което може да доведе до опасно повишаване на телесната температура.

Например, топлинният удар е едно от разстройствата, от които можете да пострадате. Счита се за едно от най-сериозните увреждания свързани с топлината и се проявява най-често през летните месеци, когато навън стане над 40 °C (104 °F). Хипертермията е животозастрашаваща спешна ситуация.

Симптомите на топлинен удар включват треска, възбуда, суха кожа, прекомерно изпотяване, гадене и повръщане. Може също да се появят зачервена кожа, ускорен пулс, силно главоболие и припадък.

Сред причините за него е излагането на гореща среда по време на рутинни упражнения или дори в покой, което е известно като топлинен удар без усилие. Въпреки това, консумацията на някои лекарства може също да намали количеството на изпомпваната от сърцето кръв, ограничавайки притока на кръв към кожата. Това състояние може да бъде фатално, когато има внезапно повишаване на топлината.

Резките промени в температурата ни влияят сериозно.
Топлинният удар може да бъде застрашаваща живота ситуация, причинявайки дехидратация и намаляване на способността за реагиране.

Как внезапното застудяване се отразява на здравето ни?

От друга страна установяваме, че студеното време допринася за развитието на респираторни и сърдечно-съдови патологии. Ниските температури могат да причинят стесняване или вазоконстрикция на кръвоносните съдове.

Това състояние засяга кръвното налягане и сърдечната честота. В допълнение, при хора, които са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, увеличава вероятността от инфаркт на миокарда и образуване на тромби.

Когато се появи това вазоконстрикция в областта на носа, слузта става по-гъста и шансовете за елиминиране на микроорганизмите се намаляват. В допълнение, ресничките на дихателната система, малки микроскопични влакна, намаляват движението им, което затруднява елиминирането на слузта и вирусите, които могат да колонизират лигавицата.

От друга страна, ниските температури влияят върху капацитета на имунната система. Това може да е свързано с вазоконстрикцията, но също и с трудностите при синтезирането на витамин D.

Намаляването на слънчевите часове, характерно за зимата, може също да породи определени психологически прояви. Това е така, защото синтезът на някои невротрансмитери като серотонин и допамин намалява. Намаляването на тези вещества води до апатия и по-малко физическа активност.

Вирусите и бактериите обичат студения въздух

Когато температурата падне, има и намаляване на влажността в околната среда, което благоприятства пролиферацията на вируси и бактерии. Не самата настинка причинява грип или алергии. В действителност климатът насърчава колонизацията на микроорганизми.

Проучване показва, че ниските температури, както и сухият въздух, увеличават риска от заразяване с риновирусни инфекции, една от основните причини за настинки.

Но не че няма вируси и през лятото. Това, което се случва, е, че топлият климат и по-високата влажност забавят достъпа им до дихателната система. Това свежда до минимум шансовете за тяхното разпространение.

Ефектите на климатизацията и отоплението върху здравето

Нормално е през лятото да се използват често климатици в домове, офиси, ресторанти и други затворени пространства. За много хора да са на хладно място навън е голямо удобство. Нещо подобно се случва и през зимата при включено парно.

Тези внезапни промени в температурата обаче влияят на здравето ни и могат да доведат до сезонни настинки и алергии. Испанското дружество по оториноларингология и хирургия на главата и шията (SEORL-CCC ), например, предупреждава, че използването на климатик е един от основните причини за проблеми с гърлото през лятото.

Тази институция уточнява, че рязката промяна в околната среда допринася за появата на заболявания като фарингит и ларингит. Това са най-честите причини за медицински консултации и употреба на антибиотици.

Отоплението обаче също има своите недостатъци, защото може да изсуши твърде много околната среда. Това причинява сърбеж в гърлото и кашлица, тъй като дихателните пътища се дразнят. Липсата на влажност и сухотата в носа са идеалната среда за разпространение на бактерии и вируси. Децата са най-засегнати, според проучване.

Климатиците и здравето
Използването на климатици води до някои свързани здравословни проблеми, като сухота на въздуха и предаване на частици.

Как да се грижим за здравето сипри внезапни промени в температурата?

За да се избегнат ефектите от внезапните промени в температурата, могат да се вземат някои предпазни мерки, особено когато са причинени от отопление или климатизация. Основният ключ е да не злоупотребявате с тези уреди.

Можете също да предприемете следните мерки:

 • Не се затопляйте прекалено на места, където има отопление, за да улесните преминаването към студената среда.
 • Регулирайте температурата у дома и в офиса на 21 до 23 градуса.
 • Вземете палто със себе си, в случай че температурата на околната среда внезапно падне.
 • Носете слънцезащитен крем, шапка или чадър през лятото.
 • Избягвайте да влизате директно в климатизирани места; изчакайте малко да се аклиматизирате, преди да го направите.
 • Хидратирайте се през деня, особено ако излизате за спортуване.
 • Носете подходящо облекло в зависимост от сезона на годината.
 • Поддържайте добра диета и добри навици за сън, за да укрепите имунната си система.
 • Мийте ръцете си често със сапун и вода.
 • Избягвайте места с лоша вентилация.

Често не можем да контролираме внезапните промени в температурата

Единствените внезапни температурни промени, които могат да се предвидят, са тези, свързани с климатизация и отопление. Това е невъзможно да се направи, когато става въпрос за времето. Въпреки това, за да избегнем увреждане на здравето, можем да вземем предпазни мерки като споменатите по-горе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • E. Lizarralde Palacios, A. Gutiérrez Macías, M. Martínez Ortiz de Zárate. Alteraciones de la termorregulación. emergencias 2000;12:192-207. Disponible en: http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/anestesiologia/alteraciones_termoregulacion.pdf
 • Golpe de calor. Mayo Clinic.
 • Vasoconstricción. Medlineplus.
 • Ikäheimo, T. M., Jaakkola, K., Jokelainen, J., Saukkoriipi, A., Roivainen, M., Juvonen, R., Vainio, O., & Jaakkola, J. J. (2016). A Decrease in Temperature and Humidity Precedes Human Rhinovirus Infections in a Cold Climate. Viruses, 8(9), 244. https://doi.org/10.3390/v8090244
 • El uso del aire acondicionado incrementa los problemas de garganta en verano. Sociedad Española de
  Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello (SEORL-CCC).
 • Carlos Ubilla, Karla Yohannessen. CONTAMINACIÓN ATMOSFÉRICA EFECTOS EN LA SALUD RESPIRATORIA EN EL NIÑO. Revista Médica Clínica Las Condes. Volume 28. Issue 1, 2017. Pág. 111-118. SSN 0716-8640. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2016.12.003.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.