4 трика за премахване на лоши миризми от климатиците

Ако забележите, че вашият климатик мирише лошо, време е да приложите на практика някои съвети за премахване на тази лоша миризма. Вижте ги тук!
4 трика за премахване на лоши миризми от климатиците

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 26 август, 2022

Включихте климатика след няколко месеца и усетихте доста неприятна миризма? Тази сцена е много по-често срещана, отколкото си мислим, защото с настъпването на по-топлите дни уредите отново оживяват и е нормално да излъчват различен аромат. Има някои трикове за премахване на лошите миризми от климатиците, които ще разгледаме в тази статия.

Всъщност самият уред не произвежда никаква миризма, тя се дължи на фактори извън него, които влияят на частите му, като филтри, обменници или мръсни вентилатори. Също така дренажът в лошо състояние и въздухът, циркулиращ през оборудването. Нека да видим защо се генерира тази лоша миризма и как можете да се отървете от нея.

Защо климатикът мирише лошо?

Изминаха няколко месеца от последния път, когато включихте климатика и сега усещате специфична, неприятна миризма. Това се дължи, наред с други причини, и на факта, че през периода на липса на употреба се е натрупала мръсотия в различните части, които го съставят.

Например, праховите частици се улавят във филтрите, във вентилатора и в дренажния съд. Ако не ги почистим правилно в точното време, те овлажняват и след известно време се образуват гъбички.

Не забравяйте, че уредът абсорбира въздух от околната среда, така че трябва да обърнем внимание на качеството на този въздух. Ако има тютюнев дим, миризма на храна или боклук, те също ще стигнат до климатика.

премахване на лошите миризми от климатиците

В различните части на уреда могат да се натрупват вещества или по този начин да генерират неприятни аромати.

Сега, след като знаем откъде идва тази миризма, нека видим как да й сложим край.

1. Премахнете лошите миризми от климатиците: Почистете филтъра

Мръсните филтри често са основната причина за неприятната миризма на климатика. Функцията на тези части е да филтрират въздуха и да предотвратят разпространението на бактерии и други микроорганизми да нарушат работата на оборудването.

По същия начин замърсените филтри намаляват ефективността на устройството, така че то ще консумира повече енергия и няма да работи правилно. Поради всички тези причини е важно да ги поддържате чисти.

За да ги почистите, просто ги извадете, изплакнете ги с топла вода и ги разтрийте внимателно с ръце. Ако е необходимо, можете да използвате неутрален сапун, но никога не използвайте абразивни продукти или четки с твърд косъм, тъй като те могат да повредят състава на елементите. Оставете ги да изсъхнат, преди да ги поставите отново.

Филтрите на сплит модулите са разположени от вътрешната страна на модула, отпред. Тоест трябва да вдигнете капака и ще ги видите там.

2. Вътрешно почистване на уреда

Почистването на филтрите ще ни помогне да премахнем лошата миризма на климатика, но трябва да се погрижим за всички части на оборудването, които може да причиняват миризмата. В случая с интериора трябва да се съсредоточим върху неговите канали. Можете да използвате специални дезинфектанти, които са закупени за тази цел.

3. Премахнете лошите миризми от климатиците: Почистете канализацията

Климатиците изхвърлят вода поради конденз. Това явление възниква, когато влагата се отстрани от вътрешността, която е по-студена от околната среда.

Оттук идват капчиците, които влизат в дренажния съд. Проблемът възниква, когато водата се натрупва и не се отстранява. Това може да се случи, ако наклонът на маркучите не е добър.

Влагата, която не напуска съда, може да причини неудобства и лоша миризма. В този смисъл влагата е идеална за разпространението на гъбички.

За да избегнем тази ситуация, трябва да подсушим уреда. Въпреки че е вярно, че някои съвременни машини имат самопочистващи се филтри, които елиминират вирусите и бактериите, все още има много уреди, които не го правят.

В тези случаи в края на летния сезон можем да включим въздуха в режим на вентилация за няколко часа. По този начин ще изчезне останалата влага, а с нея и възможността за микроорганизми.

Друг начин да изсушите климатика е да го прехвърлите в режим на отопление за няколко минути. Така изсушаването ще бъде гарантирано.

4. Погрижете се за околния въздух

Както бе споменато по-горе, уредът работи с въздуха, циркулиращ в околната среда, така че е важно да се грижим за качеството му. Цигарите, храната, боклуците и димът от други съоръжения са някои от факторите, които влияят на устройството.

Пушенето води но неприятна миризма у дома.

Ако цигареният дим се улавя от климатичното оборудване, тогава ще усещате лоша миризма, когато работи.

Редовната поддръжка е най-добрият трик за премахване на лошите миризми от климатиците

Надяваме се, че можете да приложите някои от тези съвети и най-накрая да сложите край на неприятната миризма, излъчвана от климатика. Както и да е, искаме да подчертаем, че поддръжката на този тип оборудване трябва да се извършва редовно.

Избягвайте натрупването на мръсотия повече от един сезон, тъй като по-късно ще бъде по-трудно да се отстрани. И накрая, ако имате съмнения, трябва да се свържете с професионални специалисти по монтаж, защото това са деликатни машини, които изискват квалифицирана поддръжка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Quadri, N. P. (2001). Sistemas de aire acondicionado. TECNIBOOK EDICIONES.
  • Aponte Rodríguez, L. A., & Albarracín Martínez, L. (2016). Diseño, mantenimiento, suministro e instalación de sistemas de aire acondicionado.
  • Poot Poot, E. D. J. (2018). Experiencia laboral en mantenimiento preventivo de aires acondicionados tipo minisplit.
  • Sulaiman, N. A., Abdullah, M. P., Abdullah, H., Zainudin, M. N. S., & Yusop, A. M. (2020). Fault detection for air conditioning system using machine learning. IAES International Journal of Artificial Intelligence, 9(1), 109–116.
  • AGUDELO, A. M. G. DESARROLLO E IMPLEMENTACIÓN DE UNA METODOLOGÍA PARA ORIENTAR A USUARIOS DE SISTEMAS DE AIRE ACONDICIONADO EN LA ELECCIÓN DE LA MEJOR OPCIÓN BASADO EN CRITERIOS ECONÓMICOS Y AMBIENTALES, EN LA EMPRESA AIRE ACONDICIONADO Y VENTILACIÓN SAS.
  • Maldonado Fuertes, M. A. (2013). Comparación de los Sistemas de AC Inverters y Convencional. Civil Engineering;.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.