Каква ще бъде температурата на световното първенство и как ще се отрази на играчите?

Как се справяте на спортно състезание от най-високо ниво с температури, които могат да надхвърлят 30 градуса по Целзий (почти 90 градуса по Фаренхайт) по време на определени мачове? Това са рисковете за футболистите на наближаващото Световно първенство.
Каква ще бъде температурата на световното първенство и как ще се отрази на играчите?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 30 ноември, 2022

За първи път Световното първенство по футбол ще се проведе в Близкия изток. Безпрецедентният избор на Катар наложи състезанието да се премести от традиционния месец юни за ноември. Иначе температурата на световното щеше да е непоносима.

Смяната на месеца обаче няма да попречи да бъде много горещо по време на събитието. Високите температури могат да имат последствия върху физиката на играчите. В тази статия ще разгледаме по-отблизо климата в Катар и възможните му ефекти върху тялото.

Каква ще бъде температурата на световното първенство в Катар?

Ако световното първенство се проведе между юни и юли, както обикновено, играчите ще трябва да издържат на температури от около 45°C до 50°C (около 110 – 125 градуса по Фаренхайт). Това със сигурност не може да се случи, разбира се! Ето защо официалното начало на голямото събитие ще бъде на 20 ноември, неделя.

Това обаче не означава, че в Катар температурите ще бъдат ниски по това време на годината. Те обаче са по-подходящи за игра на футбол, отколкото знойната лятна жега.

В Катар зимата започва през декември и завършва през март. През останалата част от годината страната е с летен климат. В допълнение към горещината, влажността е висока и вятърът, наречен “шамал”, може да духа със силни пориви и да генерира прашни и пясъчни бури.

За месеците, в които ще се проведе най-чаканото спортно състезание, температурата на Световното първенство ще бъде между 20 °C и 30 °C (68 до 86 градуса по Фаренхайт). Въпреки това множество източници, специализирани в метеорологията, обясниха подробно, че дори през зимата може да има дни, които надвишават тази максимална температура.

Технология за борба с високите температури на световното първенство

температура на световното първенство
Стадионите ще бъдат климатизирани за високите температури на Мондиала.

За да се улесни дейността на спортисти, журналисти и фенове, присъстващи на мачовете, стадионите ще разполагат с охладителни системи за поддържане на умерена температура. Тези системи ще се захранват със слънчева енергия.

Трябва да се отбележи, че някои мачове ще се играят рано, между 13:00 и 18:00 часа. И слънцето, и жегата са фактори, с които организаторите ще трябва да се съобразят.

Как жегата може да повлияе на играчите?

Високите температури на Световното първенство могат да крият определени рискове за играчите, които вероятно ще изпитат значително физическо натоварване. Това важи още повече, ако техният отбор стигне далеч и състезателният период се удължи.

Един от основните рискове е дехидратацията. С топлината изпотяването се увеличава и това кара тялото не само да губи вода, но и електролити. Поддържането на стабилни нива на течностите в организма на играчите ще бъде от ключово значение за предотвратяване на наранявания и общи здравословни проблеми.

Друга потенциална опасност е топлинният удар. Това се случва, когато телесната температура надвиши 40 °C (104 °F) и може да има фатални последици поради загубата на течности и соли, необходими за функционирането на тялото.

Затова при наличие на симптоми като зачервяване на кожата, световъртеж, главоболие и температура е най-добре да останете на място с умерена температура и да се хидратирате. За да предотвратите топлинен удар, е препоръчително да намалите физическото натоварване по време на високи температури.

Тъй като това не винаги е възможно за професионалните футболисти, трябва да се вземат други предпазни мерки. Като носене на подходящо облекло, пиене на достатъчно течности и ограничаване на храната, преди да бъдете изложени на топлина.

Слънчевите лъчи, друг рисков фактор на Световното първенство

И накрая, слънчевият удар също е заплаха, която трябва да се има предвид. Въпреки че някои стадиони за Световната купа са покрити, на други игрището остава непокрито.

С катарското слънце около обяд, играчите ще бъдат изложени на слънчевата радиация. Прекомерната слънчева светлина може да причини проблеми като кожни изгаряния и нарушения на имунната система.

температура на световното първенство
Температурите ще бъдат високи по време на Световната купа в Катар и слънчевата радиация може да повлияе на спортните постижения на играча.

Времето: Допълнителен щрих към историческия турнир

На спортно ниво Световното първенство в Катар със сигурност ще остане в историята на футбола. Освен това, което се случва в изиграните мачове, почти е ясно, че това ще бъде последното Световно първенство за играчи от ранга на Лионел Меси, Кристиано Роналдо и вероятно дори на Неймар.

Температурата на Световното първенство също ще се превърне в безпрецедентен крайъгълен камък. Както при световните първенства, които се играят в студената зима на южното полукълбо през юни и юли – като Аржентина през 1978 г. и Южна Африка през 2010 г. – условията на околната среда ще повлияят върху различни аспекти на турнира. Ще трябва да се вземат необходимите предпазни мерки за минимизиране на рисковете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.