Тези богати на магнезий смутита са страхотен начин за решаване на проблема с дефицита на този минерал. В действителност често хората страдат от недостиг на магнезий, без дори да подозират това.
Не трябва да забравяте, че магнезият е важна част от структурата на костите, мускулите, кръвта и много от тъканите в организма ви.
Необходим е на организма за произвеждането на енергия и синтезирането на безброй протеини и мазнини.
Той е толкова важен, че според проучване, проведено в Университета в Орегон, дефицитът на магнезий може да увеличи вероятността от появата на високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.
Добре е да запомните това. Не трябва и да се вманиачвате по темата, но е добре да се храните балансирано и да си набавяте необходимите ви хранителни вещества.
За да можете да си набавите необходимата ви дневна препоръчителна доза магнезий ще споделим с вас някои много лесни рецепти. Защо не започнете да си приготвяте някои от тези богати на магнезий смутита още тази седмица?
Предлагаме ви три варианта. Всичките са много вкусни.
Богати на магнезий смутита, които трябва да включите към менюто си
След като консумирате поне 7-10 дена тези смутита ще започнете да забелязвате промяна.
Запомнете, че освен включването на тези смутита към менюто си трябва да се грижите и за останалата част от него.
Казано най-простичко – всички зеленолистни зеленчуци плюс лененото семе и водораслите са богати на магнезий и хлорофил. Тези две хранителни вещества ще ви помогнат да се почувствате много по-добре.
Болките в костите, ставите и мускулите ще намалеят
Косата и ноктите ви ще растат по-здрави
Нивото на кръвната захар ще бъде под контрол
Ще се радваме, ако си запишете рецептите за тези вкусни богати на магнезий смутита.
1. Смути с банани, шоколад и кленов сироп
Без съмнение това смути ще ви изпълни с много енергия, затова ви съветваме да му се наслаждавате веднъж седмично. Но ако съдържа прекалено много калории според вас – тогава можете и да го пропуснете.
В рецептата се използва тъмен, неподсладен шоколад. Може би ще се изненадате да научите, че в 100 гр. тъмен шоколад се съдържат 80% от препоръчителното дневно количество магнезий.
Освен това сме предпочели кленовия сироп пред меда, защото съдържа много по-голямо количество от този минерал. А бананите са едни от най-богатите на магнезий плодове от своя страна.
Не пропускайте да опитате това невероятно смути, защото комбинацията от съставките му ще ви осигури невероятно количество от този минерал.
Съставки
1 банан
1 супена лъжица тъмно какао на прах (10 гр)
1 супена лъжица кленов сироп (20 гр)
1 чаша бадемово мляко (200 мл)
Приготвяне
Приготвя се много лесно. Просто обелете банана, нарежете го на три парчета и го поставете в блендера заедно с бадемовото мляко (също богато на магнезий), кленовия сироп и какаото на прах.
Разбъркайте съставките за няколко секунди и сервирайте готовата напитка.
2. Смути със спанак, авокадо и ягоди
Авокадото ще ви осигури 15% от препоръчителната дневна доза магнезий. Ако го смесите с малко спанак и ягоди ще си набавите още по-голямо количество от този минерал.
Обърнете внимание на начина на приготвяне на тази вкусна натурална напитка.
Съставки
1/2 авокадо
8 ягоди
1 чаша спанак (30 гр)
1 чаша вода (200 мл)
1 супена лъжица мед (25 гр)
Приготвяне
Първо трябва да измиете добре всички продукти, най-вече спанака, който лесно поема пестициди.
След като сте готови поставете листата на спанака в блендера заедно с ягодите и половината авокадо. Добавете водата и меда и разбъркайте всичко до получаването на хомогенна напитка.
Пийте смутито всяка сутрин, тъй като е много здравословно.
3. Смути със смокини и бадемово мляко
Смокините, освен че са отличен източник на калций, съдържат и голямо количество магнезий. Борят се срещу остеопорозата, вкусни са и съдържат по-малко калории отколкото си мислите.
Ако е сезонът на смокините, набавете си няколко и ги съчетайте с друг богат на магнезий продукт: бадемовото мляко.
Parry, J., Shaw, L., Arnaud, M. J., & Smith, A. J. (2001). Investigation of mineral waters and soft drinks in relation to dental erosion. Journal of Oral Rehabilitation. https://doi.org/10.1046/j.1365-2842.2001.00795.x
Saris, N. E. L., Mervaala, E., Karppanen, H., Khawaja, J. A., & Lewenstam, A. (2000). Magnesium: An update on physiological, clinical and analytical aspects. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/S0009-8981(99)00258-2
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.
Интересни статии
ХраненеКакво представлява цианидинът и за какво се използва?