Тъмна или мътна урина: 11 възможни причини и тяхното лечение

За появата на тъмна или мътна урина може да има множество причини. Наличието на някои много сериозни признаци означава, че симптомът не трябва да остава незабелязан.
Тъмна или мътна урина: 11 възможни причини и тяхното лечение
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 03 юли, 2022

Урината е течност, получена чрез филтриране на кръвта на нивото на бъбреците. Промените в нейните характеристики като цвят, мирис или количество, могат да показват наличието на заболяване. В този смисъл е важно да бъдете внимателни към подобни промени, особено ако се появи тъмна или мътна урина.

Нормалният цвят на урината може да варира между светложълт и прозрачен като вода. Този нюанс се дължи на наличието на пигмент, наречен урохром, и неговата концентрация.

Урината може да стане тъмна поради множество фактори като дехидратацията и консумираната храна са най-честите причини. Въпреки това, някои по-деликатни условия също могат да доведат до такива промени.

1. Тъмна или мътна урина поради дехидратация

Дехидратацията е една от основните причини за тъмна или мътна урина. Това е органична промяна, която се появява, когато тялото губи повече вода, отколкото приема.

Ако има състояние на дехидратация, бъбреците ще абсорбират по-голямо количество вода, за да гарантират, че тялото функционира правилно. Това ще накара произведената урина да бъде по-концентрирана и следователно малко по-мътна.

Децата и възрастните хора са по-склонни да страдат от дехидратация поради разпределението на водата в телата им. В допълнение към тъмната урина, тежката дехидратация причинява и други симптоми:

 • Умора
 • Сухи очи
 • Суха уста
 • Объркване и виене на свят
 • Усещане за силна жажда
 • Нарушено отделяне на урина

Лечение

За щастие лечението на дехидратацията е много просто и се състои в увеличаване на приема на вода. Консумацията на плодове като диня също може да помогне за възстановяване на нивата на жизненоважната течност.

Има тежки случаи на дехидратация, при които хората не могат да понасят приема на течности през устата. В тези случаи е необходима хоспитализация и трябва да се започне интравенозна хидратация до подобряване на общото състояние.

2. Диета

Друга често срещана причина за тъмна или мътна урина е приемът на определени храни. Цвеклото, морковите, горските плодове и бобът съдържат пигменти, които променят цвета на урината без да е налице сериозно заболяване.

Високият прием на витамин D и фосфор също променя цвета на урината, което я кара да стане малко по-мътна. Това е така, защото бъбреците филтрират излишъка от тези микроелементи.

Лечение

В тези случаи промяната в цвета на урината е преходна, така че е необходимо само да изчакате няколко часа, за да се възстанови обичайния цвят. Най-добрият начин да избегнете потъмняването на урината в тези случаи е да не приемате споменатите храни и да намалите консумацията на месо и млечни продукти поради високото им съдържание на фосфор.

Причини за тъмна или мътна урина
Цвеклото има способността да променя цвета на урината и изпражненията.

3. Задържане на желанието за уриниране

Задържането на желанието за уриниране може да бъде друга причина за тъмна урина. Това е така, защото веществата, елиминирани чрез урината, се натрупват в пикочния мехур, променяйки цвета на течността.

Освен казаното, това е един от предразполагащите фактори за нарушения на пикочните пътища като инфекции, инконтиненция и камъни в бъбреците. В този смисъл това е лош навик, който трябва да бъде премахнат.

Лечение

Както при диетата, няма специфично лечение. Най-добре е да уринирате, когато пожелаете, дори ако пикочният ви мехур не е напълно пълен.

4. Инфекции на пикочните пътища и мътна урина

Инфекциите на пикочните пътища възникват, когато патогенни микроорганизми обитават и се размножават в пикочните пътища. Всъщност проучване, публикувано в The American Journal of Obstetrics and Gynecology. посочва, че те са най-честите амбулаторни инфекции, въпреки че диагностицирането им е сложно.

Една от основните клинични прояви на инфекции на пикочните пътища е наличието на тъмна, зловонна урина. Това може да се дължи на кръв, гной или бели кръвни клетки, които се появяват.

Други често срещани симптоми на това състояние включват следното:

 • Пенлива урина
 • Затруднено уриниране
 • Болка или парене при уриниране
 • Треска в тежки случаи
 • Честа необходимост от ходене до тоалетната
 • Болка в таза, долната част на корема или кръста

Лечение

Хората със симптоми на инфекция на пикочните пътища трябва да посетят специалист възможно най-скоро за диагноза. Могат да се назначат множество изследвания и дори култура на урина, за да се определи причинителят.

Повечето инфекции на пикочните пътища се повлияват добре от перорално лечение с антибиотици. Въпреки това, има тежки случаи, при които ще са необходими интравенозни лекарства преди започване на перорална терапия.

5. Кръв в урината

Наличието на кръв в урината може да причини червеникав или кафеникав оттенък на урината. Интензивността на оцветяването ще зависи от количеството кръв, налична в течността.

Причините за кръв в урината могат да бъдат много разнообразни, от инфекции на пикочните пътища или камъни в бъбреците до някои видове рак и употребата на лекарства като варфарин. Може да се появи и по време на менструация, поради смесването на вагинална кръв с урина.

Лечение

Това е доста деликатно състояние, което изисква незабавна консултация с лекар. Лечението ще зависи от причината, която е довела до промяната. Поради това специалистът ще извърши множество тестове и ще търси други допълнителни симптоми.

Инфекциите обикновено се лекуват с антибиотици, в зависимост от причинителя. От друга страна, камъните в бъбреците и ракът изискват по-сложно лечение.

6. Камъни в бъбреците: друга причина за появата на мътна урина

Бъбречните камъни, известни още като камъни в пикочния мехур, са често срещано състояние, което засяга 8 от всеки 1000 възрастни, според някои статистически данни. Камъните се появяват поради натрупването на множество минерали в бъбреците.

Урината може да стане тъмна или мътна, тъй като камъните се движат, генерирайки вътрешни кървящи лезии. Освен това те предразполагат човек към други инфекции, така че е възможно да се открие гной в урината.

Клиничните прояви могат да бъдат много очевидни в тежки случаи и се характеризират със следните симптоми:

 • Болка в долната част на гърба, излъчваща към слабините, корема или гениталиите
 • Треска и втрисане
 • Болка при уриниране
 • Урина с неприятна миризма
 • Гадене

Лечение

Малките камъни обикновено преминават сами без особен дискомфорт. Използването на аналгетици ще намали болката и дискомфорта. От друга страна, вашият лекар може да използва други техники, когато камъните са със значителен размер.

Едно от най-използваните лечения е терапията с ударни вълни, за да се намали размерът на камъка и да се подпомогне изхвърлянето му. В случай, че това не проработи, ще е необходима хирургична екстракция.

7. Полово предавани болести (ППБ)

Някои полово предавани болести като гонорея и хламидия също могат да причинят тъмна или мътна урина като част от симптомите си. Промяната на цвета се дължи на повишеното производство на бели кръвни клетки, които могат да бъдат открити в течността и да променят нейния състав.

Един от основните симптоми на полово предавани инфекции е необичайно течение от пениса или вагината. То може да бъде бяло или бистро, в зависимост от случая.

Други клинични прояви на тези инфекции са както следва:

 • Усещане за парене при уриниране
 • Необяснима болка в гениталиите
 • Дискомфорт по време на полов акт
 • Кожни обриви в интимната зона
 • Сърбеж и парене в гениталиите и таза
 • Увеличени лимфни възли в таза

Лечение

И хламидията, и гонореята се повлияват много добре от антибиотично лечение. Въпреки това, използваните лекарства ще зависят от основното заболяване.

8. Бъбречни заболявания и мътна урина

Много от състоянията, които засягат бъбреците, са способни да генерират тъмна урина. Това е така, защото тъй като те са отговорни за производството на тази отпадъчна течност, промяната в тяхното функциониране ще има последици за екскрецията.

Гломерулонефрит, нефротичен синдром и диабетна нефропатия са някои от бъбречните заболявания, които могат да предизвикат този симптом. Клиничните прояви, които съпътстват тези патологии, могат да бъдат много разнообразни, но в рамките на общите симптоми се открояват следните:

 • Силна жажда
 • Отслабване
 • Дискомфорт при уриниране
 • Чести инфекции
 • Урина с неприятна миризма или пяна
 • Болки в кръста
 • Намалено производство на урина

Лечение

Ако подозирате бъбречно заболяване, е важно незабавно да отидете на лекар.

Само специалист може да диагностицира състоянието, което причинява промяната, и да започне подходящо лечение. В противен случай е възможно бъбречната функция да се влоши до необратимо увреждане.

Използваните лекарства ще зависят от състоянието. Въпреки това, основните фармацевтични опции включват антибиотици, диуретици и кортикоиди. Също така ще е необходимо да се контролира системното заболяване като диабет или лупус, ако има такова.

9. Проблеми с черния дроб

Друга възможна причина за тъмна или мътна урина са проблеми с черния дроб и жлъчката. Някои заболявания, като цироза или хепатит, могат да компрометират функцията на органа, като го накарат да не метаболизира правилно билирубина.

В този смисъл билирубинът ще изтече през бъбреците, придавайки тъмен или черен цвят на урината. Симптомите на чернодробно заболяване са много разнообразни, но някои от тях са следните:

 • Бели изпражнения
 • Треска при остри инфекции
 • Наличието на мазнини в изпражненията
 • Подуване на корема и дискомфорт
 • Жълтеница или пожълтяване на кожата и лигавиците
 • Болка в горната дясна част на корема
 • Загуба на тегло, ако това е хронично заболяване

Лечение

Както при проблеми с бъбреците, лечението ще зависи от съответното заболяване. В този смисъл е важно да се консултирате с медицински специалист, в случай че имате някой от симптомите, които току-що описахме.

Тъмната урина може да е признак на много заболявания
Хепатитът променя метаболитното функциониране на черния дроб, което увеличава преминаването на конюгиран билирубин в урината, което променя цвета на урината.

10. Вулвовагинит и тъмна урина

Според някои изследвания вулвовагинитът е един от най-честите гинекологични проблеми и може да е причина за потъмняване на урината. Това е възпаление на вулвата или вагината , дължащо се на бактериална инфекция, въпреки че вирусите и гъбичките също понякога са причинители.

Както при много други инфекции, тъмната урина може да се дължи на наличието на бели кръвни клетки за борба с инфекцията. Някои от симптомите са както следва:

 • Ненормално вагинално течение
 • Сърбеж около вулвата
 • Вагинален секрет с неприятна миризма
 • Болка при уриниране

Лечение

Лечението на вулвовагинит ще зависи от това дали е бактериална, гъбична или вирусна инфекция. В този смисъл е възможно да се използват антибиотици, противогъбични или антивирусни лекарства във всеки отделен случай.

Състоянието може да се дължи и на излагане на дразнещи вещества като сапуни или омекотители. Като се има предвид последното, най-добре е да избягвате контакт с дразнителите.

11. Простатит

Простатитът не е нищо повече от възпаление на простатата и последната от причините за мътна урина, на които ще се спрем. Обикновено се дължи на инфекция, която може да доведе до кървене, което прави цвета на урината по-тъмен.

Клиничните прояви включват следното:

 • Парене по време на уриниране
 • Болка в корема
 • Болка при еякулация
 • Честа нужда от уриниране
 • Дискомфорт в долната част на таза

Лечение

Повечето случаи на простатит се подобряват без лечение. Въпреки това, използването на антибиотици може да се наложи при инфекции, както и прием на противовъзпалителни лекарства в хронични форми.

Тъмна урина: Симптом, който не трябва да остава незабелязан

Има множество причини, които предизвикват появата на тъмна урина. Най-честите са доброкачествени и изчезват сами. Въпреки това, зад симптома се крият сериозни състояния, така че винаги се препоръчва да се консултирате със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chu CM, Lowder JL. Diagnosis and treatment of urinary tract infections across age groups. Am J Obstet Gynecol. 2018 Jul;219(1):40-51.
 • Fontenelle LF, Sarti TD. Kidney Stones: Treatment and Prevention. Am Fam Physician. 2019 Apr 15;99(8):490-496.
 • Powell AM, Nyirjesy P. Recurrent vulvovaginitis. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2014 Oct;28(7):967-76.
 • Alstott J, Jhagroo R. Acute Onset of Dark Urine in a Patient with LVAD Pump Dysfunction. Kidney360. 2021 Nov 25;2(11):1867-1868.
 • Zayegh A, Lee J, Peters H, Efron D. A critically ill child with dark urine. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2019 Feb;104(1):15.
 • Peake RW, Bodamer OA. Dark Colored Urine in a 2-Year-Old Child. Clin Chem. 2017 Mar;63(3):786-788.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.