Когато страдате от диабет: какво да ядете?

Да водите здравословен начин на живот, да знаете какво трябва да се яде и да умеете да спазвате всички инструкции на лекаря са от съществено значение за поддържането на диабета под контрол.
Когато страдате от диабет: какво да ядете?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Една от най-трудните части на диабета е да знаете какво да ядете. Няма универсален план за хранене. Въпреки това контролът на въглехидратите, които консумирате, е от съществено значение, за да поддържате кръвната си глюкоза в рамките на желаните нива.

За това трябва да знаете повече за различните групи храни и да можете да избирате най-подходящите в зависимост от вашата кръвна захар във всеки даден момент.

Имайте предвид, че не всички въглехидрати повишават вашите нива на глюкоза по един и същи начин. Всичко зависи от вашия специфичен гликемичен индекс.

Да знаете какво да ядете е много важно

Храната и здравето

За да планирате правилно вашата диета и да изберете най-удобните съставки, е необходимо да знаете вида и количеството въглехидрати, които всяка група храни съдържа.

Има две групи зеленчуци: тези, които съдържат нишесте и тези, които не съдържат . Картофите, царевицата и грахът принадлежат към първата група и трябва да ги ядете умерено.

За разлика от тях, зеленчуците без нишесте като карфиол, домати и моркови съдържат много малко въглехидрати и техният гликемичен индекс е нисък. По този начин, те също са чудесен източник на витамини, минерали и фибри, следователно са големи съюзници в диетата на тези с диабет.

Повечето плодове съдържат въглехидрати. Въпреки това повечето от тях имат нисък гликемичен индекс. Медицинските специалисти препоръчват да ги включите в диетата си поради многото хранителни вещества, които могат да ви осигурят.

Например, малините, ягодите и къпините имат ниско съдържание на въглехидрати и са добър източник на антиоксиданти и витамини. Съдържанието на нишесте в сушените плодове е по-високо, затова е важно да знаете какви порции да ядете. Като пример, само две супени лъжици стафиди съдържат около 15 грама въглехидрати.

Зърнените култури като пшеница, ориз, овес и техните странични продукти като брашно са основните източници на въглехидрати. Затова е много важно да ограничите количествата, които консумирате. Също така трябва да обърнете внимание на степента им на наситеност.

Като общо правило, изберете зърнените храни и пълнозърнестите брашна. Те са по-хранителни и имат по-нисък гликемичен индекс.

По същия начин, ако целта ви е да поддържате нивата на глюкозата в кръвта си, стойте далеч от преработените продукти и рафинираните такива. Те често съдържат големи количества добавена захар.

Съвети за поддържане на диабета под контрол

Как да поддържаме диабета под контрол?

За да контролирате диабета си, трябва да поемете и контрола върху диетата си, като знаете какво да ядете. Ето някои неща, които трябва да имате предвид:

  • Планирайте седмичното меню предварително. Изчислявайте въглехидратните порции на всяко ястие, което включите в този план.
  • Направете списък за пазаруване с „приемливи съставки“ и ги купете предварително, така че да ги имате под ръка, когато започнете да готвите.
  • Ако останете гладни след приключване на хранене, може да хапнете някаква зеленчукова салата без нишесте с дресинг с ниско съдържание на въглехидрати. Ще се почувствате по-удовлетворени и ще поддържате ниския си прием на въглехидрати.
  • Изберете пълнозърнести продукти вместо рафинирани. Проверете етикетите, за да се уверите, че основната съставка е пълнозърнеста.

Целта тук е да се знае какво да се яде, като се заменят съставките с по-висок гликемичен индекс с такива с нисък индекс. Има много добри заместители.

Проверявайте нивата си на глюкоза преди всяко хранене, за да знаете какво да ядете в даден момент. Можете да използвате традиционните глюкомери, въпреки че има нови технологии, които могат да улеснят тази задача. Вече им глюкомери, които измерват данните за нивото на захарта ви чрез имплантиран в ръката ви сензор, който изпраща информацията директно на вашия мобилен телефон.

Нещата на които трябва да обърнете внимание

И накрая, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да направите каквито и да било промени в диетата си. Той трябва да може да ви каже защо някои от опциите могат да бъдат по-полезни от други, в зависимост от вашите конкретни нужди.

Въпреки това, колкото повече внимание обръщате на това, което ядете, толкова по-лесно ще направите корекции  и ще можете да поддържате диабета под контрол. Може да водите здравословен живот, без да сте гладни!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.