Следсватбената депресия: как да я разпознаем и преодолеем

Следсватбената депресия кара младоженците да се чувстват празни, отегчени, тъжни или разединени. Разберете какво я причинява и как да се справите с нея.
Следсватбената депресия: как да я разпознаем и преодолеем
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за следсватбената депресия?

Обикновено се очаква дните и месеците след сватбата да са едни от най-щастливите в живота на една двойка. Склонни сме да вярваме, че в този момент се преживява сладък етап от връзката. Най-накрая се оженихте за любовта на живота си и двамата сте изправени пред вълнуващото начало на споделено пътешествие. Но защо се чувствате толкова тъжни, безразлични и разединени? Може да преживявате следсватбена депресия.

Това определение не обозначава точно тежко разстройство на настроението, а по-скоро чувство на празнота и меланхолия, което и мъжете, и жените могат да изпитат след като се оженят. Тези чувства се появяват неочаквано и могат да бъдат трудни за разпознаване, приемане и преодоляване. Ето защо искаме да ви разкажем повече по темата тук.

Следсватбена тъга: Как се проявява?

Всеки човек е различен и следователно симптомите на “следсватбената тъга” могат да варират във всеки отделен случай. Като цяло проявите са подобни на тези на депресивен епизод, но може би с по-малка интензивност.

Сред най-често срещаните са следните:

 • Усещане за празнота, самота и мъка.
 • Постоянна тъга и склонност към изолация. Човекът може да се почувства отдалечен от партньора си и дори да избягва емоционален контакт с него или нея.
 • Апатия и загуба на интерес. Изглежда нищо не предизвиква удоволствие или ентусиазъм и дните стават монотонни.
 • Нарушения на съня и апетита.
 • Обичайно е да изпитвате загуба на енергия или постоянна скука.

Този емоционален спад настъпва дни, седмици или месеци след сватбата и може да продължи различен период от време в зависимост от случая.

Признаци на следсватбената депресия
Тъгата е характерната черта на това настроение, което се появява известно време след сватбата.

Прочетете и тази статия: Спрете тревожността и депресията

Защо се появява следсватбената депресия?

Трудно е да се разбере, че човек може да се почувства депресиран, когато изживее един от най-добрите етапи от живота и връзката си. Въпреки това, следсватбената депресия е по-честа, отколкото си мислим. Всъщност има няколко фактора, които допринасят за появата й.

Усещане за празнота след сватбата

От месеци подготовката за сватбата е занимавала ума и свободното ви време. Имахте толкова много неща за правене…!

Цялата ви среда се грижеше за вас и събитието, помагаше ви и планирахте щастливото събитие. Междувременно вие и вашият партньор споделяхте вълшебни моменти при избора на цветята, роклята и менюто.

И сега всичко свърши. Вие вече не сте главният герой и животът отново е рутина. Чувствате, че вече нямате цел и може да се появи силно чувство на празнота.

Следсватбената депресия – трудности при адаптирането към новия статус

Поемането на ролята на женен човек може да отнеме известно време и може да възникнат някои трудности или съпротива. Някои може да чувстват, че съжаляват за решението си, че са “вързани” или затворени в клетка или че им липсва живота преди това.

Може би вече не виждат семейството или приятелите си толкова често или натискът от обвързване става твърде голям за тях понякога. Дори ако това е въпрос на гледна точка и те наистина обичат партньора си и искат да се оженят, тези мисли и чувства могат да доведат до силно чувство за вина.

Неосъществени очаквания

Друг път реалността води до следсватбена депресия. Може би сте имали нереалистични очаквания за това какъв би бил брачният живот и когато те не са изпълнени, се появяват страх и тъга.

Може би сте идеализирали брака и сега трябва да се изправите пред факта, че има битки, ревност или разногласия. Сега трябва да приемете ежедневието, различията в мненията относно домакинската работа или липсата на споделено време могат да излязат на повърхността.

Този балон, в който живеехте с партньора си, докато планирахте сватбата, отстъпи място на ежедневието с не толкова приятни моменти. Поради това може да пропуснете предишния етап.

Следсватбената депресия – сватбата беше кръпка, но проблемът все още е налице

И накрая, също така си струва да се спомене, че понякога идеята за брак възниква като вълшебно лекарство за проблемите , които една двойка влачи от дълго време. Те се опитват да прикрият своите съмнения, кавги или различия с този скок напред, но когато сватбата мине и меденият месец приключи, миналите проблеми се завръщат.

Скандал между младоженци
В ежедневието често се появяват спорове, които не е имало преди сватбата. Съвместният живот може да промени динамиката на двойката.

Как да преодолеем следсватбената депресия

Ако чувствате, че преживявате следсватбена депресия, останете спокойни. Това не означава, че нещо не е наред или че бракът ви е бил грешка.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да преодолеете тази ситуация:

 • Приемете чувствата си. Понякога може да е трудно да идентифицирате симптомите и още по-трудно да признаете какво чувствате, но е важно да си позволим тази стъпка. Не се съдете, не се обвинявайте и не се сдържайте. Наблюдавайте емоциите си и ги приемайте, за да ги преодолеете.
 • Променете гледната си точка. Опитайте се да запомните, че сватбата не беше целта, а началото на пътя. Бъдете развълнувани от изграждането на този нов етап като двойка. Започвайте нови проекти и намирайте нови цели, както индивидуални, така и споделени, и посветете времето си на това, което ви кара да се чувствате добре.
 • Не пренебрегвайте значимите хора в живота си. Да си женен не означава, че трябва да се изолирате или да се откажете от останалите си роли. Позволете си да се развивате вътре и извън връзката си и няма да се чувствате сякаш сте загубили нещо.
 • Говорете с партньора си. Обяснете как се чувствате и от какво имате нужда. Комуникацията не само ще ви помогне да се справите с емоциите си, но също така ще укрепи връзката и ще избегне недоразуменията.

И още

 • Потърсете професионална помощ, ако е необходимо. Ако връзката ви е била проблемна след среща или смятате, че тази меланхолия ви причинява голям дискомфорт или пречи на ежедневния ви живот, психотерапията може да бъде от голяма помощ.

Като цяло следсватбената депресия е доста често срещана. Може да се появи в най-малко очаквания момент и да оцвети този красив момент с тъга или апатия. Ако обаче си позволите да дадете израз на чувствата си, ако общувате и се фокусирате върху изграждането на този нов етап, всичко ще мине.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Livermore, Sierra (2022) “The New Bride’s Guide to Overcoming “Post-Wedding Depression”,” Family
  Perspectives: Vol. 3 : Iss. 1 , Article 10.
  Disponible en: https://scholarsarchive.byu.edu/familyperspectives/vol3/iss1/10
 • Scott, A. M., & Stafford, L. (2018). An investigation of relational turbulence and depressive symptoms in newly married women. Personal Relationships, 25(1), 22–37

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.