Научете всичко за различните видове безсъние

За да се справите с безсънието, трябва да имате предвид факторите, довели до появата му. Прочетете тази статия, за да научите всичко за различните видове безсъние.
Научете всичко за различните видове безсъние

Последна актуализация: 09 август, 2020

Ако не можете да спите, въпреки че сте уморени, вероятно страдате от безсъние. Безсънието е едно от най-често срещаните сред хората разстройства на съня. То се характеризира с намаляване способността ни да спим. Обикновено може да се прояви по различни начини, водещи и до различни видове безсъние.

В тази статия ще ви разкажем всичко за отделните видове безсъние.

Видове безсъние

Много хора се оплакват от проблеми със съня.

Лекарите класифицират безсънието по следния начин в зависимост от причините, довели до появата му:

1. Първично

В тези случаи няма ясна причина за появата на безсънието. Около 10% от населението страда от това разстройство на съня.

От своя страна този вид безсъние може да бъде разделен на различни подвидове в зависимост от проявата и източника на проблема:

  • Идиопатично безсъние. Води началото си от детството. Обикновено е свързано с лоши навици касаещи съня.
  • Психофизиологично безсъние. Този вид се характеризира с високи нива на психофизиологична активност по отношение на заспиването. Страдащите, обикновено, са силно разтревожени за проблемите си със съня и полагат големи усилия, за да заспят всяка вечер.

2. Вторично или коморбидно безсъние

При този вид безсъние е ясна причината, довела до появата му. Освен лечението, медицинските специалисти трябва да имат предвид не само причината, но и другите заболявания или проблеми, които има пациентът, както и последиците от тях.

Видове безсъние в зависимост от продължителността му

1. Преходно

Има различни видове безсъние в зависимост от продължителността му.

Преходното безсъние трае по-малко от месец. То е най-често срещано и разпространено сред населението. Често е свързано със стресови фактори, довели до появата му. Някои от тях са рязка промяна в дневния режим, семейството, работата или лични проблеми.

Обикновено страдащите възстановяват съня си, когато източникът на стрес бъде преодолян.

2. Краткотрайно или остро безсъние

Това безсъние се наблюдава в рамките на един до три месеца. Понякога е свързано със стресиращи моменти в живота.

Обикновено ситуациите, с които е свързано, продължават по-дълго. Например загуба на близък човек, раздяла или сериозно заболяване. Освен това засегнатият често трябва да се справя с други проблеми като тревожност, стрес, лошо настроение.

3. Хронично безсъние

В този случай страдащият изпитва продължително време затруднения както да заспи, така и да спи през нощта. Този проблем се отразява и на състоянието му през деня.

Тези затруднения при заспиване или касаещи непрекъснатия сън през нощта засягат пациента по-често от три пъти седмично и продължават поне три месеца. За съжаление засегнатите не само не получават достатъчно сън. Тези хора се оплакват от емоционални, психически и физически затруднения през деня.

Видове безсъние: класификация според симптомите

За да се справите с безсънието трябва да имате предвид факторите за появата му.

1. Проблеми при заспиване

Обикновено при този вид безсъние хората просто трудно заспиват. Проблемът се среща най-вече сред младите хора. Освен това обикновено е свързан с медицински проблеми, прекаляване с опиати, психологични или психиатрични проблеми. Тук се включват и тревожните разстройства.

2. Проблеми при поддържане на съня

Този вид безсъние се характеризира с неспособността да останете заспали. Хората, страдащи от него, се будят по няколко пъти през нощта. Освен това могат да останат будни дълго време.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 натурални средства срещу безсънието

3. Видове безсъние: проблеми при събуждане

Този вид безсъние се наблюдава сутрин. При него страдащите се събуждат много рано. Поне два часа по-рано от обикновено. След като се събудят, повече не могат да заспят.

Обикновено този вид безсъние е съпроводено с депресивни разстройства.

Заключение

За да се справите с безсънието, трябва да имате предвид факторите, довели до появата му. Може да се наложи да промените някои вредни навици или поведението си. Освен това трябва да се справите с неприятните мисли, които могат да ви тревожат и да намалите емоционалната си активност. Ако става въпрос за такива проблеми, лечението може наистина да бъде от полза.

Може да ви заинтересува ...
10-те най-добри храни против безсъние
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
10-те най-добри храни против безсъние

Знаете ли, че има храни против безсъние, които ще ви помогнат да спите много по-добре? Научете повече от тази статия и ги включете в менюто си.