Как да организирате сватбата на вашите мечти

Планирате да се ожените и не знаете откъде да започнете? Има много неща, които трябва да имате предвид, когато планирате сватбата на вашите мечти. Ще ви дадем страхотно помощно ръководство в тази статия.
Как да организирате сватбата на вашите мечти
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Чудите се как да организирате сватбата на вашите мечти? Когато една двойка реши да направи още една крачка напред и да се сгоди, тя често е изпълнена с вълнение и щастие. Тези млади хора обаче имат и много въпроси как да организират сватбата на мечтите си по най-добрия възможен начин.

Очевидно те са развълнувани да споделят новината със семейството и приятелите си, но в много случаи тревожността започва да печели битката. Къщата започва да се пълни със сватбени списания и брошури на сватбени места. Говори се за гости, ястия, меден месец, пръстени… и сякаш нищо не се прави.

Ето как могат да ви бъдат полезни няколко съвета.

Съвети за организиране на сватбата на вашите мечти

На първо място, препоръчително е и двамата да участвате активно в организацията и подготовката. По този начин цялата отговорностняма да падне нито върху булката, нито върху младоженеца.

Освен това и двамата трябва да сте наясно, че в даден момент може да се наложи да делегирате задачи. След това трябва да се опитате да изберете хора, на които имате доверие, за да ви помогнат.

За да предотвратите силния стрес за един от вас, най-добрият вариант е и булката и младоженецът да си разделят различните задачи. Накратко, съвместната работа върху всичко стъпка по стъпка ще помогне и на двама ви да не се претоварвате твърде много.

1. Задайте дата и определете вида на сватбата

Сватбата на вашите мечти

Добра идея е да изберете дата няколко месеца предварително, за да имате достатъчно време за планиране. Въпреки че много хора имат ден, който е специален за булката и младоженеца (като годишнина), има и други фактори, които трябва да се вземат предвид.

В зависимост от времето на годината, което решите, има важни неща, които трябва да имате предвид, като роклята, например. В крайна сметка зимната сватбена рокля не е същата като тази, която можете да носите на лятна сватба. Трябва да запомните, че всичко трябва да бъде внимателно планирано и свързано, за да се радвате на сватбата на вашите мечти.

Също така е добра идея да обсъдите дали церемонията ще бъде само гражданска или искате да има и религиозна церемония. След това не забравяйте да отидете на посочените места, за да запазите избраната дата и материалите за предбрачните курсове.

2. Направете списъка с гости за сватбата на вашите мечти

Винаги правете първата чернова на списъка с гости заедно. В идеалния случай той трябва да бъде прегледан от семейството и близките приятели. Това е добра мярка за избягване на грешки или пропуски, които могат да доведат до големи главоболия по-късно.

Наличието на тази първа чернова ви позволява да продължите напред, където разходите са свързани с броя на хората.

3. Намерете мястото

Първо, трябва да изберете вида на празника, за да изберете правилното място. За да направите това, трябва да изберете дневна или вечерна сватба, дали ще бъде в банкетна зала или на открито, дали мястото ще бъде класическо или тематично и т.н. След като определите всичко това, започнете да посещавате възможните зали, за да намерите вашата любима и да резервирате дата. Повечето от тях са пренатоварени, така че е необходимо да направите това предварително.

На този етап можете да решите и вида кетъринг, който ще се предлага. Като цяло местата за провеждане на събития вече имат свой собствен кетъринг, който предлагат. Въпреки това, в много случаи дори декорацията може да бъде персонализирана според вкусовете на всяка двойка и техния бюджет.

4. Наемете другите професионалисти, които бихте искали за сватбата на вашите мечти

30 най-добри сватбени песни.
Може да искате да наемете свои собствени музиканти за сватбата на вашите мечти.

В някои случаи е необходимо да се наеме външен персонал за определени задачи. Ако това не са услуги, предлагани от самото заведение, е необходимо да се намерят определени професионалисти.

Ето някои примери за неща, които може да изискват външна помощ:

  • Снимане и заснемане
  • Музика и осветление
  • Грим и прическа
  • Специални изпълнения (ако решите да имате певец или група на живо)
  • Допълнителни декоратори
  • Дизайн на булчинския букет

5. Изберете облеклото на булката и младоженеца

Изберете дизайнер за костюма на младоженеца и роклята на булката. По този начин ще можете да им кажете точно каква рокля сте си представили за сватбата на мечтите си. Вероятно ще видите няколко модела. След това те ще ви вземат мерките и работата ще започне.

Ще трябва да се върнете още няколко пъти преди церемонията за проба и, ако е необходимо, някои промени. Можете също да изберете да изработите заедно дрехите на шаферите.

6. Намерете пръстените

И двамата трябва да отидете и да изберете пръстените , които ще бъдат символ на вашия съюз. Има все повече и повече видове брачни халки, така че можете да изберете според вашия бюджет и вкус.

Освен това трябва да решите кой ще бъде отговорен за носенето на сватбените халки до олтара.

7. Направете поканите за сватбата на вашите мечти

Най-добрият вариант е да изпратите поканите два-три месеца предварително. По този начин всички гости ще имат възможността да резервират тази дата, за да бъдат там с вас на вашия голям ден.

Поканата трябва да съдържа цялата необходима информация. Това включва вида на сватбата, вида на облеклото, времето, мястото и т.н. Както и хубава и романтична фраза. В идеалния случай дизайнът трябва да съответства на останалите детайли на церемонията.

8. Помислете за гостите, които ще дойдат от други места

Тези, които пътуват от далеч, за да споделят този вълшебен ден, не трябва да бъдат пропуснати при планирането. Резервирайте нощувки за тях и се уверете, че престоят им е приятен.

Можете да се договорите за разходите с всеки от тях според бюджета и вкуса на съответния гост.

9. Намерете шофьор за булката и младоженеца

Красива сватбена снимка.

След това трябва да решите и планирате транспорта за булката и младоженеца. С какво превозно средство ще пристигнат на мястото, кой ще ги вози и как ще украсите автомобила?

В края на краищата, много от класическите снимки често се правят в или от сватбения автомобил.

Допълнителни съвети за планиране на сватбата на вашите мечти

Освен това, ако сватбата се провежда извън града, ще трябва да помислите как гостите ви ще пристигнат там.

Ако много деца ще участват в партито, можете да наемете аниматори или игри, за да се забавляват.

С изключение на някои близки роднини, не оставяйте задачата за снимките или избора на музика в ръцете на гостите. Най-добре е да наемете трета страна и да ги оставите да се насладят на събитието.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.