Депресия при приятелите - как да я открием

Често описвана като епидемия от 21-ви век, можете да откриете депресия при приятели и други близки хора. Така че, полезно е да знаете предупредителните знаци, които могат да ви дадат улики за наличието на това разстройство при тези, които обичате.
Депресия при приятелите - как да я открием

Последна актуализация: 24 април, 2022

Бихте ли могли да откриете депресия при приятелите? Според данни на Световната здравна организация (СЗО) това е често срещано състояние в световен мащаб. Всъщност това засяга повече от 300 милиона души и до 2020 г. ще бъде водещата причина за заболяване в развитите страни.

Предвид разпространението й в света, не е странно депресията да е толкова близо до нас. Това е втората най-честа причина за смърт сред младите хора, така че е важно да сте запознати с нейните характеристики. Не само, за да се грижите за себе си, но и за да можете да я откриете във вашите приятели и познати навреме, ако е нужно.

Да, има ефективни лечения за разстройства на настроението, но истината е, че повечето хора не търсят и не получават внимание. Независимо дали се дължи на заклеймяване, предразсъдъци, непознаване на симптомите или липса на специалисти, подходящи за проблема, депресията рядко се диагностицира, ако изобщо е така.

В много случаи хората с депресия не знаят, че имат проблем и следователно не вярват, че се нуждаят от помощ въпреки дискомфорта си. Така че, широката общественост трябва да е наясно какво е депресия, заедно с предупредителните й знаци.

Това може да помогне на хората с депресия да бъдат разбрани и да им бъде помогнато по много по-бърз и следователно ефективен начин. Подаването на ръка, предлагането на помощ, търпението и неприписването на определено поведение на „нечестието” на засегнатото лице са мерки, които можете да предприемете, само ако разпознаете този проблем у човека.

Депресията – проблем с мтого лица

Преди да разберетете как да откриете депресия при приятел, партньор или член на семейството, трябва да запомните, че има не един вид депресия, а много. И така, днешната статия е за голямо депресивно разстройство или големи депресивни епизоди.

По този начин казано, имайте предвид, че има и други разстройства на настроението като предменструално дисфорично разстройство или персистиращо депресивно разстройство. Ще ги обсъдим в друга статия.

Ключове за откриване на депресия при приятелите

По-долу са дадени редица симптоми или характеристики, които могат да присъстват при човек, който може да бъде засегнат от депресия. Някои от тези симптоми могат да се появят в по-голяма или по-малка степен в зависимост от човека, било то централно или вторично.

Свръх генерализирани, неясни и дифузни спомени

Много е типично за човек с депресия да има променена автобиографична памет. Когато предизвикваме събитие, ние го правим или конкретно (време и място) или по свръх генерализиран начин (неясно и дифузно).

Това е често срещано при ASD, ACT и PTSD и също е много типично за депресивни разстройства. С този тип памет тези хора обобщават повече и са склонни да изкривяват съдържанието на своите спомени.

Всичко лошо ти се случва

депресия при приятелите

Хората с депресия са склонни да се обвиняват за всичко лошо, което им се случва. Освен това смятат, че негативните неща ще останат завинаги.

Отрицателните събития имат вътрешни, междинни и глобални причини. Това не означава, че всичко, което се случва, е по вина на човека с депресия, но според тях е. Освен това те са склонни да мислят, че всичко лошо, което се случва, трябва да остане завинаги.

Това е така, защото те си мислят, че добрите неща се случват само на другите и ако това се случи на тях, това е само временно и няма да продължи. Ако забележите този тип причинно-следствени връзки, тогава ще бъде правилно да подозирате депресия. Имайте предвид обаче, че те могат да се появят и при разстройства от аутистичния спектър.

Дисфорични и неприятни симптоми

Депресията при приятелите може да се прояви и чрез дисфорични симптоми, които могат да бъдат най-забележими. Освен това дисфорията е противоположна на еуфорията и следователно се отнася до емоционално несъответствие, което води до досадни или неприятни емоции.

Дисфорните симптоми се проявяват не само при депресия, но и при шизофрения, телесно дисморфично разстройство и генерализирано тревожно разстройство. Дисфорията може да се появи като последица от самото разстройство. Можете да го видите по типа чувства, характеризиращи се с тъга или плач.

Тези хора са доста тъжни, съжаляващи и унили. Освен това много хора с депресия страдат от анхедония , която е невъзможността да се наслаждават на това, което правят, въпреки че това им е доставяло удоволствие в миналото.

Вашият приятел може да бъде депресиран, ако не му харесват дейности като разходка, вечеря или посещение в любим ресторант.

Дисфоричните симптоми се отнасят и до умора, защото са доста постоянни. Така че депресираните хора може да са постоянно уморени. Освен това те изпитват апатия вместо удоволствие за много дейности: сексуални, социални, приключенски и т.н.

Соматични симптоми – тялото ви дава улики

депресия при приятелите

В допълнение към психологическите симптоми, хората с депресия могат да имат и свързани физически симптоми. Поради това е важно да ги забележите, защото те могат да имат органична причина.

Въпреки липсата на идентифицируем физически произход, хората с това разстройство страдат от физически състояния в резултат на своите психологически проблеми. Затова трябва да сте нащрек, ако вашият приятел започне да страда от симптоми като:

 • Главоболие
 • Трудности със съня
 • Запек
 • Лошо храносмилане
 • Отслабване
 • Тахикардия

Тези прояви могат да бъдат ключови за определяне, че нещо не е съвсем наред. Трябва обаче да се уверите, че такива дискомфорти нямат ясен органичен произход.

Депресия при приятелите – поведенчески ексцесии и комуникация

Хората с депресия понякога „грешат” по подразбиране или в излишък. В случая с последното можете да откриете депресия при приятел, ако той вербализира прекомерни оплаквания за множество проблеми: пари, работа, приятели, семейство и др. Те постоянно се оплакват, независимо от темата.

В този случай може да подозирате, че страдат от депресия, стига да не можете да отнесете тези оплаквания или недоволство към несериозно търсене на внимание или към желанието им да разбъркат нещата.

Това е така, защото те не са наясно със състоянието си и мислят, че са просто лоши, слаби и пасивни. Те мислят, че просто обичат да се заяждат и да се оплакват. Но това е напълно погрешно и може да бъде много опасно и заклеймяващо. И така, това поведение е мотивирано от:

 • Защита и рискови фактори
 • Ирационални мисли
 • Отрицателен стил на приписване
 • Емоционално насищане
 • Ужасни чувства на тъга и самота

Сред техните поведенчески ексцесии има и чувство за вина и неправомерни действия към другите заедно с плач и нерешителност.

Депресия при приятелите – поведенчески дефицити

Съвети за успокояване на безпокойство

Като приятел или роднина  трябва да наблюдавате дали някой от близките ви има затруднения при изпълнението на някоя от ежедневните си дейности. Това е така, защото това е добър ключ за откриване на депресия.

Откриването на поведенчески дефицити обикновено е по-сложно от ексцесиите, тъй като няма модели. Ако обаче сте познавали предишния тип личност на човек, за когото подозирате, че има депресия, може да сте в състояние да осъзнаете какво липсва.

Хората с депресия обикновено имат минимално социално участие, а също и неспособност да изпълняват ежедневието си. За тях е много трудно да вършат работата си, задълженията си и всякакви други ежедневни дейности. Следователно има и небрежност и липса на чистота като цяло.

По същия начин се наблюдава и психомоторно забавяне. Тези хора обикновено имат бавна, намалена и монотонна реч. И накрая, като поведенчески дефицит, характерен за депресията, липсва радост.

Всички тези симптоми могат да ви предупредят за възможна депресия при приятел. Това не означава, че всички хора, които изпитват апатия в даден момент, са депресирани. Това също не означава, че всички гореспоменати симптоми се появяват при всички хора с депресия.

Ако обаче подозирате, че нещо се случва с някой ваш близък, погледнете поведението му и преценете дали това може да е депресия или не.

Разбира се, само специалист може да постави диагноза, но вашите наблюдения могат да бъдат полезни, за да ги мотивират да потърсят терапия и да започнат лечение, преди проблемът да се влоши.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goldberg D. The detection and treatment of depression in the physically ill. World Psychiatry. 2010;9(1):16–20.
 • Gilbody SM, Whitty PM, Grimshaw JM, Thomas RE. Improving the detection and management of depression in primary care. Qual Saf Health Care. 2003;12(2):149–155. doi:10.1136/qhc.12.2.149
 • Kessler D, Bennewith O, Lewis G, Sharp D. Detection of depression and anxiety in primary care: follow up study. BMJ. 2002;325(7371):1016–1017. doi:10.1136/bmj.325.7371.1016
 • Ng CW, How CH, Ng YP. Major depression in primary care: making the diagnosis. Singapore Med J. 2016;57(11):591–597. doi:10.11622/smedj.2016174
 • Recognizing and Treating the Physical Symptoms of Depression in Primary Care. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(4):168–177.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.