Как да преодолеем емоционалната раздяла?

Ако сте се съсредоточили твърде много върху другия човек, е напълно възможно да ви е по-трудно да преодолеете емоционалната раздяла. Важно е хората да не запълват, а да ни допълват.
Как да преодолеем емоционалната раздяла?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всички сме преминавали през емоционална раздяла в един или друг момент. Все пак това е наистина трудно преживяване. В тази статия ще разкрием как да преодолеете емоционалната раздяла по най-добрия възможен начин.

Това, което трябва да запомните е, че независимо дали ви харесва или не, ще преминете през цял свят на болка. Понякога хората се опитват да го избегнат, някои го игнорират, а други отказват да го признаят.

Да минете през болката обаче е необходима стъпка за преодоляване на емоционалната раздяла.

Емоционалната раздяла – приемете случилото се

Приемете раздялата

Приемането на случилото се е най-трудната част от целия процес. В началото ще се опитате да отречете случилото се, ще се ядосате, а после, по-късно ще се почувствате тъжни. Това обаче няма да промени фактите.

Понякога в края на една връзка можем да спестим само малко надежда. Но ако някога се върнете към този човек, просто ще направите стъпка назад.

Напълно нормално е да се окажете, че преминавате през поредица от неприятни чувства и емоции.

Но това не означава, че трябва да бягате от тях, да ги игнорирате или да ги прикривате. Трябва да се изправите срещу тях и да ги приемете. Това е единственият начин да продължите напред.

Пуснете всичко

Не трябва да потискате емоциите си или да ги криете. Това ще бъде само контрапродуктивно. Това, което трябва да направите, е да ги изразите, въпреки че всеки човек ще има свой собствен начин да направи това. Някои ще изберат да говорят с приятелите си, докато други ще плачат безконтролно. Някои дори могат да предпочетат да останат сами за известно време.

  • Ако се опитвате да преодолеете емоционалната раздяла, намерете всичкокоето работи за вас, и пуснете всичко. Ако предпочитате да сте сами, просто не излизайте с приятели, за да „ забравите “ всичко. Това просто ще усили емоциите ви, когато отново сте сами.

В съвременното общество сме склонни да очакваме хората да проявяват положителни емоции и да скрият отрицателните, вероятно защото, не искаме да караме други хора да се чувстват неудобно.

В тази ситуация обаче трябва да забравите всичко и да изразите точно това, което чувствате. Не се чувствайте безпомощно и не се ограничавайте.

Съсредоточете се върху това, което ви мотивира, а не върху емоционалната раздяла

Емоционалната раздяла може да бъде преодоляна.

След като преминете през предишните стъпки, ще се съсредоточите върху раздялата напълно. Сега трябва да се съсредоточите върху всичко, което имате около себе си и което ви вдъхновява или ви прави щастливи. Може да е хоби, работа, деца …

Много хора изглежда смятат, че животът им се върти около партньора им. В резултат на това, когато всичко тръгне надолу и се разделят, те вече нямат посока. Биват изгубени.

Важно е да се огледате около себе си и да обърнете внимание на нещата, които ви мотивират.

Ако ви е трудно, може да опитате да потърсите професионална помощ. Те ще ви помогнат да преоткриете това, което ви кара да изпитвате наслада към живота си или това, което ви дава цел. Взаимоотношенията са просто част от живота, а не целият му смисъл.

Животът продължава след раздялата

Когато се разделиш с някого, е напълно нормално да започнеш да мислиш, че всичко около теб ще се срине. Ако обаче огледате добре други хора или други подобни ситуации, ще видите, че всъщност животът продължава.

Няма значение колко голям удар може да почувствате в момента, нито доколко това разбиване ви е наранило. Нещата ще се подобрят.

С времето ще се поучите от опита, ще се върнете по-силни и ще продължите живота си. Раздялата всъщност не е краят на нещо, а по-скоро –  началото на нещо ново.

Справянето със собствените  емоции никога не е лесно. Особено когато са причинени от нещо, което толкова сте ценили.

Но точно както трябва да се научим да се справяме със загубата на работа или със загубата на любим човек, или да се справим с неуспеха, ние трябва да се научим как да преодоляваме емоционалната раздяла с нещо, което искаме.

  • Ако някога сте мислили, че връзката ви е центърът на вашия свят, при всяка раздяла вие разбирате, че това наистина не е така.
  • Вие сте центърът на вашия свят и около вас има много интересни неща, върху които да се съсредоточите. Неща, които дават смисъл на живота ви (работа, семейство, хобита и др.)

Ако фокусирате прекалено много вниманието си само върху едно от тези неща, тогава ще боли още повече, когато нещо се обърка.

Преодолявали ли сте емоционална раздяла? Случвало ли ви се е да превърнете партньора си в център на живота си?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Baumeister, R. F. (1997). Esteem threat, self-regulatory breakdown, and emotional distress as factors in self-defeating behavior. Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/1089-2680.1.2.145
  • Brueckner, K., & Moritz, S. (2009). Emotional valence and semantic relatedness differentially influence false recognition in mild cognitive impairment, Alzheimer’s disease, and healthy elderly. Journal of the International Neuropsychological Society. https://doi.org/10.1017/S135561770909047X
  • Fonzo, G. A., Ramsawh, H. J., Flagan, T. M., Simmons, A. N., Sullivan, S. G., Allard, C. B., … Stein, M. B. (2016). Early life stress and the anxious brain: Evidence for a neural mechanism linking childhood emotional maltreatment to anxiety in adulthood. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291715002603

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.