Спрете тревожността и депресията

Тревожност, депресия.... Ако са станали част от ежедневието ви, то тази статия е за вас.
Спрете тревожността и депресията

Последна актуализация: 11 февруари, 2022

Раздразнителност, тревожност и депресия са измежду най-често срещаните проблеми, свързани с психичното здраве. Те често се възприемат като група от комплексни емоционални и функционални нарушения. Науката ни помага да разберем съществуващата връзка между ума и тялото. Ще видите как тревожността и депресията могат да бъдат причинени от различни фактори. В тази статия ще разберете как да се справите с раздразнителност, тревожност и депресия.

Важно е да се отбележи, че тези фактори могат да бъдат свързани с храненето, психиката, физически, емоционални, екологични, социални, духовни, или наследствени. Понякога тревожността и депресията могат да бъдат предизвикани от болест на мозъка. Въпреки че често се говори за биохимична причина, връзката между причина и следствие не е ясна.

Не е установено дали нивото на невромедиаторите в организма е истинската причина за раздразнителност, тревожност и депресия или просто симптом, че дадено лице страда от тревожност или депресия.

Раздразнителност, тревожност, депресия не са едно и също нещо, но често биват поставяни под общ знаменател. Не е рядкост хората с депресия да изпитват тревожност и хората с тревожност понякога да бъдат потиснати и раздразнителни.

Как да подобрите психическото си състояние

Въпреки че депресията и тревожността обикновено се класифицират като психични заболявания е по-полезно да се мисли за тях като проблеми с психичното здраве, които се директно свързани с физическата структура и мозъчните механизми, както и емоционалните проблеми и отношения с другите хора.

Тази перспектива ще открои необходимостта да се грижите за вашите психика и мозък, който, също като другите органи се влияе от начина ви на живот. Това, което ядете, дали и как се движите и качеството на съня ви влияят върху функционирането на мозъка ви. Също така тези фактори влияят и върху начина, по който се справяте със стреса и другите емоции, които ви заливат, на качеството на вашите взаимоотношения с другите хора и вашите цели в живота. Всички тези фактори играят значима роля в психичното здраве.

Симптомите на тревожност и депресия

тревожност

Тревожността и депресията спират нормалното развитие на живота ви. Нормално е те да променят навиците и поведението ви, и да повлияят на отношенията ви с колеги в работата, семейството, брачния партньор и т.н.

Те се проявяват чрез симптоми, които могат да бъдат физиологични (като коремни болки, пронизващи болки, тахикардия, затруднено дишане, гадене, мускулни тремори, потене, умора и т.н.) или психически (като раздразнителност, тревога, страх, избягване на определени хора и ситуации, несигурност, липса на концентрация, чувство за претовареност, натрапливи мисли, тъга и т.н.).

Като цяло тези разстройства са причинени от силни, натрапливи и тревожни мисли, както и на дадени затруднения в адаптацията към промени в личния или професионалния ви живот.

10 начина да спрем раздразнителността, тревожността и депресията

Започнете да се грижите за мозъка си. Приемете следните наши съвети!

  • Вдишвайте и издишвайте бавно. Това ви помага да отпуснете тялото си.
  • Движете се.
  • Прекарвайте време сред природата.
  • Сънят ви трябва да е спокоен и възстановяващ.
  • Прекарвайте времето си с приятели и семейството.
  • Приемете несъвършенствата.
  • Яжте истинска, здравословна храна и пийте много вода.
  • Медитирайте (в седнало положение или в движение) или прекарвайте време в това да достигнете самосъзнание.
  • Научете се да прощавате.
  • Научете се да изразявате благодарност.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.