Съвети при следродилната депресия и стреса

Следродилната депресия засяга повече от 15% от жените. Затова е жизненоважно да следвате някои основни насоки за самолечение по време и след бременността, за да предотвратите тази ситуация и да бъдете здрави.
Съвети при следродилната депресия и стреса
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 29 март, 2022

Следродилната депресия е най-честото психологическо състояние сред новите майки.

Въпреки това, този проблем не винаги е правилно диагностициран и малко хора знаят как да помогнат за предотвратяването му. Ето защо е важно да знаете какво предизвиква тази депресия и какви са симптомите й. По този начин ще бъдете в състояние да я разпознаете и да предприемете действия

Какво е следродилната депресия?

Причини

Точните причини, които предизвикват симптомите на следродилна депресия, все още не са известни. Въпреки това, има много обстоятелства по време на бременност, които могат да повлияят на емоционалното състояние на майката през първите месеци от живота на бебето:

 • Хормонални промени по време и след бременността (спад в нивата на естроген и прогестерон).
 • Отпуск от работа и промени в личните отношения.
 • Промени в тялото след раждането. Самочувствието на някои жени спада значително след раждането. Това се дължи на естествените промени, които едно тяло претърпява по време на бременност и след раждане.
 • Липса на свободно време.
 • Нарушения на съня.
 • Самосъмнение, когато новата майка мисли, че не е добра майка и не може да се грижи и да отглежда детето си.

Рискови фактори за следродилната депресия

Защитете психическото си здраве

Някои жени са по-склонни да изпитат следродилна депресия. Те могат да имат един или повече от следните рискови фактори:

 • История на депресия или следродилен стрес.
 • Биполярно разстройство, депресия или тревожност непосредствено преди бременността.
 • Психологически разстройства в семейството.
 • Претърпяване на травматично събитие по време на бременност.
 • Медицински усложнения при бременност или раждане. Например вродено заболяване при бебето или сложно или преждевременно раждане или нещо, което доведе до спешно цезарово сечение и т.н.
 • Непланирана или нежелана бременност.
 • Финансови проблеми.
 • Липса на подкрепа от най-близките й хора, било то нейният партньор или семейството.
 • Консумация на наркотици, алкохол или тютюн по време на бременност.

Симптоми на следродилната депресия

Симптомите на следродилна депресия могат да пречат на способността на новата майка да се грижи за бебето и за себе си. Първите признаци обикновено се появяват през първите седмици след раждането. Те обаче могат да започнат до една година след раждането.

Най-често срещаните са:

 • Чувства за безнадеждност, вина и тъга.
 • Внезапни промени в настроението.
 • Усещане за изключително безпокойство и притеснение.
 • Невъзможност за сън и почивка.
 • Липса на емоционална връзка с бебето й и може би дори отхвърляне.
 • Загуба на интерес към дейности, които сте обичали.
 • Главоболие и обща умора.
 • Загуба на апетит.
 • Мисли за увреждане на бебето или себе си.

Превенция и подобряване на следродилната депресия

Следвайки определени указания за самоподдържане, можете да намалите шансовете за поява на следродилната депресия.

Ако смятате, че вие ​​или някой близък сте засегнати от това състояние, тогава се консултирайте с вашия лекар. Той трябва да може да ви насочи към подходящия специалист за лечение.

Лишаване от сън

Лишаването от сън и следродилната депресия

По време и след бременността е важно да почивате колкото се може повече. Трябва също така да се възползвате от времето, когато бебето ви спи или когато някой ги наблюдава вместо вас. Научете се да се възползвате от тези моменти, за да правите други неща или просто да наваксате почивката си.

Умората не е най-добрият приятел на новата майка, нито за нея, нито за бебето.

Така, ако сте емоционално стабилни и спокойни, ще запазите бебето спокойно и то ще спи по-дълго. Тогава новата майка също може да си почива през това време.

Важно е да използвате цялото си свободно време за почивка, вместо да го използвате за изпълнение на по-малко важни задачи.

Грижа за бебето и свободното време

Разпределението на задачите в семейството е от съществено значение. Това важи не само за физическото здраве на майката, но и за нейното психическо благополучие. Това е един от водещите проблеми в семейството. 

Необходимо е да се разпределят и планират задачите, необходими за грижите за бебето. И не само. Това е моментът, когато партньорът или семейството трябва да се активират и да помагат. Много. Така в любяща връзка двамата все още ще могат да се насладят на свободното си време, за да се грижат за своите нужди.

Упражнения

Спортът и следродилната депресия

Упражненията по време и след бременността помагат на новите майки да поддържат по-стабилно и позитивно настроението си.

Освен това намалява шансовете за следродилна депресия. Това е така, защото с упражненията се освобождават ендорфини, следователно помагат за смекчаване на стреса и тревожността.

 • Започнете с лесни и контролирани упражнения, след това увеличете интензивността. Правете ги постепенно. 

Мислете и за вашите собствени нужди

Висок процент жени, страдащи от следродилна депресия, са перфекционисти и не оставят място за провал. Трябва да имате предвид, че никой не е роден перфектен родител. Практиката е основата за усъвършенстване, не само как да бъдете майка, но и за всичко друго.

Не се сравнявайте със стереотипа за перфектната майка. В повечето случаи това ще доведе само до неудовлетвореност и вина. Този стереотип е крайно нереалистичен и поставя невъзможно голямо напрежение на жените.

И накрая, мислете, че след раждането трябва да сте много по-организирани, за да извлечете максимума от времето си с бебето.

Не забравяйте да уведомите вашия лекар за всички физически или емоционални промени, които може да преживеете, за да може да ви диагностицира и лекува навреме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.