Как да спрете да се страхувате, когато общувате с другите

Използването на въображение като начин за облекчаване на напрежението в дадена ситуация може да помогне за справянето със сплашването. Какво друго можете да направите? Научете най-добрите трикове тук!
Как да спрете да се страхувате, когато общувате с другите

Последна актуализация: 29 април, 2022

Не мога да водя разговор с шефа си, без ръцете ми да започнат да треперят.” “Не обичам да ходя на определено място, защото се чувствам неудобно, когато се появи такъв и такъв човек.” Тези изрази са само някои примери за дискомфорта от чувството за уплаха. Как да спрете да се страхувате, когато общувате с другите?

Този страх може да се дължи на проблем със самочувствието, срамежливост или неприятен епизод в миналото. Това обаче може да се превърне в пречка за установяване на социални взаимоотношения. И така, как можете да се справите с него? Ето няколко съвета.

Съвети как да спрете да се страхувате

Да се чувстваш уплашен е неудобно и ограничаващо чувство. Това ви кара да виждате неща, които всъщност не съществуват, поставя под контрол увереността ви и дори ви кара да се изнервяте докато говорите. За щастие има прости стратегии, които могат да помогнат за преодоляването му. Нека да ги разгледаме.

1. Как да спрете да се страхувате – определете какво ви плаши

Какво предизвиква това чувство на страх? Говоренето на висок глас? Нечия поза? Понякога е достатъчно просто да идентифицирате, че това не е „човекът“, а спомен или подобна ситуация, която вече сте преживели.

Как да спрете да се страхувате?
Чувството на страх може да се дължи на лош опит с въпросното лице или по-ранен спомен от подобно преживяване.

2. Идентифицирайте и предефинирайте мислите, които ви карат да се чувствате уплашени

Произходът на този проблем може също да е фактът, че идеализирате другите. Понякога игнорираме факта, че това са истински хора като нас, които също се сблъскват с ежедневието и собствените си проблеми. Следователно е необходимо да се запитаме откъде идват тези вярвания и какви са стереотипите, които може да причиняват усещането за тормоз.

3. Как да спрете да се страхувате – научете се да управлявате езика на тялото си

Да говориш с някой, който се е облегнал на стол, не е същото като да говориш с някой, който е изправен и седи в охранявана позиция. Нито е същото да говориш с някой, който те гледа в очите и не гледа надолу.

Езикът на тялото може да каже повече от думите. Ето защо, за да се справите със срамежливостта, трябва да подобрите стойката си и да се уверите, че всяко послание, което предавате, разкрива увереност и комфорт пред другите.

4. Работете върху самочувствието си, за да спрете да се чувствате уплашени

Един от най-важните компоненти да не се чувствате уплашени от никого е силното самочувствие. Това включва познаване на силните и слабите ви страни и да се има предвид, че никой не е перфектен.

Колкото повече култивирате себепознанието, толкова по-добро ще бъде отношението ви, когато взимате решения или се сблъсквате с плашещ ви човек.

5. Използвайте критиката като възможност

Много пъти усещането за страх идва от начина, по който интерпретирате предложения или коментари, направени от други. Често се приема, че това е по-скоро негатив, отколкото възможност за подобрение.

Но защо да не обърнем критиките? Докато общувате уверено, добра идея е да се запитате какво се опитва да каже другият човек и как можете да използвате това, за да подобрите общуването си. По този начин, вместо негативна конотация, критиката ще бъде отправна точка за личностно израстване.

6. Използвайте въображението си, за да спрете да се страхувате

В ситуации на нервност и сплашване въображението може да бъде най-добрият съюзник за обезвреждане на това неудобно чувство. В този смисъл е добра идея да си представите човека или ситуацията в различен сценарий, за да намалите този възвеличен образ.

Това определено ще ви е интересно: Колко е важно понякога да си егоист

Как да проектирате сигурност и увереност пред другите

В допълнение към горното, има и други ключове за научаване как да се справяте по-добре със ситуации и преди всичко как да проектирате сигурност. Приложете ги на практика!

  • Говорене и слушане. Увереният човек умее да слуша събеседника си; тя или той им позволява да изразят себе си и своето мнение.
  • Грижа за себе си. За да бъдете уверени и спокойни, е важно да имате достатъчно енергия в такава ситуация. Слабостта или лошият сън засяга правилната функция на всички сетива. Ето защо една от първите стъпки е да се погрижите за себе си и да обърнете внимание на вашето благополучие.
  • Подгответе се за взаимодействието и това, което искате да кажете. Ако ви предстои неудобна среща с шефа или подобна ситуация, добре е да си представите речта и да се опитате да се организирате предварително. По този начин ще имате достатъчно време за подготовка и по-голямо чувство за сигурност.
  • Задайте граници. Едно е един човек да се представи с „определена сила“ пред друг, но съвсем друго е да говори високо, да прекрачва границите или да бъде неуважителен. Трябва да знаете как да поставяте уверено граници, когато някой не се обръща към вас по най-добрия начин. Това може да означава, че някой не просто е плашещ, а по-скоро че няма добри социални умения.
Общуването с другите е важно.
Слушането, говоренето и поставянето на граници е от решаващо значение, за да не се чувствате уплашени пред други хора.

Не забравяйте, че всичко е относително

Дали човек е плашещ зависи от неговите или нейните качества, но и от силата, която му е дадена. Освен това няма нито една определяща характеристика; това, което може да е неудобно за някого, просто не е неудобно за други.

Имайки това предвид, често става въпрос за „разкъсване“ на този всемогъщ образ, който се възприема от другия. Това не означава игнориране на качествата на този човек, а по-скоро признаване, че човек също има собствени силни страни, които могат да ни помогнат да се справим успешно с предизвикателните ситуации.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Leymann, H. (1996). El contenido y desarrollo del mobbing en el trabajo. European journal of work and organizational psychology5(2), 165-184.
  • Velásquez, N. R. P. (2017). Violencia psicológica en el trabajo: aproximaciones desde la perspectiva psicosocial. Integración Académica en Psicología5(13), 20-27.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.