Скритите навици на хората, страдащи от депресия

Можете да избегнете големи проблеми, ако познавате скритите навици на хората, страдащи от депресия. Ако не ги откриете навреме, резултатите могат да бъдат катастрофални.
Скритите навици на хората, страдащи от депресия

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Можете да избегнете големи проблеми, ако познавате скритите навици на хората, страдащи от депресия. Ако не ги откриете навреме, резултатите могат да бъдат катастрофални.

Екстроверен и общителен, но депресиран? Има няколко скрити навици на хората, страдащи от депресия. Откриването им е важно, за да се помогне да се преодолее това болестно състояние.

Скритите навици и депресията: основен проблем

Скритите навици: снимка на млада жена, седнала на един диван.

Въпреки, че е сравнително лесно да се преценят хората, страдащи от депресия, скритата депресия е голям проблем. Хората, които страдат от нея, опитват да крият това, че страдат, което само увеличава риска от това. Симптомите се появяват неочаквано, обикновено когато е твърде късно за каквато и да било помощ.

Належащият проблем често се игнорира, особено от болния. Те могат да развият склонности към самоубийство по всяко време, без да разбират защо. Често е твърде късно. Никой не е разбрал признаците и жертвата никога не си е признала за това.  

Един човек със скрита депресия се опитва да бъде оптимистичен. Те слушат музика, излизат навън или правят упражнения, за да превъзмогнат проблема. Страхът от отхвърляне ги кара да крият чувствата си. Те дори могат да се опитат да крият наранявания в други части от тялото, като например ръката, за да избягват да привличат внимание към себе си.

Обратно на популярното мнение, екстровертните и радостни хора по-дълго преодоляват депресията от интровертите. От дълго време, специалистите са на мнение, че някой, който е весел и много общителен, няма вероятност да се разболее от депресия. Обаче, реалността доказва друго.  

Скритите навици и депресията: защо да се крият?

Срамът или страх от загуба на приятели, или дори работата, са някои от причините, поради които хората искат да крият своята депресия. Щастието, с което са свикнали, им пречи да кажат истината за тяхното състояние. Следователно, трябва да обърнете внимание на скритите навици на хората, страдащи от депресия, така че да можете да им помогнете да я преодолеят.  

Скритите навици на депресираните хора

Скритите навици: снимка на една млада жена, която лежи на бюрото

Проявите на радост и сърдечност могат да бъдат придружени от спомени за миналото. Те могат дори да говорят за събития от миналото, които не са могли да превъзмогнат, дори ако този човек не говори за тях по тъжен начин.

Ако този приятел или роднина говори за своята тревожност или изтощение, трябва да обърнете голямо внимание. Важно е да се имат предвид тези детайли и още повече, ако не сте се занимавали с това преди.

Обърнете внимание на промените в диетата

Снимка на млада жена, която изглежда тъжна и се оптва да яде спагети със зеленчуци.

Промените в начина на хранене могат да са показателни за това състояние. Въпреки, че хранителните разстройства и депресията са различни заболявания, те могат да бъдат свързани.

Тези промени могат да се появят едновременно или едното заболяване може да доведе до друго. Ако човек показва промени в неговия начин на хранене, трябва да обърнете внимание. Говорете с човека, така че  да знае, че не е сам/сама и трябва да потърси помощ.  

Те вече не се интересуват от любимите си занимания

Когато човек се опитва да крие своята депресия, няма да се интересува от заниманията, с които е свикнал. Те може дори да чувстват неприязън към дейности, които са обичали и това е знак на много дълбок проблем.

Първата стъпка към лечението е разговор с човека. Дори и да не иска да признае за проблема, това може да бъде добра отправна точка за лечението.

Организирани, но тъжни

Обикновено, хората, страдащи от депресия, пренебрегват външния си вид, постоянно са тъжни и не обичат да говорят много. Същевременно, хората със скрита депресия, може да се поддържат доста добре.

Постоянна умора

Снимка на един тъжен млад мъж, който лежи в леглото.

Когато хората прикриват своята депресия, ясен симптом може да е умората без определена причина. Те я свързват със слабост, мързел или прекалено много работа, но зад тази определена слабост може да стои много силно депресивно състояние.  

Гневът като признак за депресия

Гневът и раздразнителността са чести симптоми на скрита депресия и не трябва да ги възприемате просто като моментни състояния. Не става въпрос само за апатия, меланхолия, плач и тъга, които са емоции, които екстровертите не проявяват често.

Тази раздразнителност е често срещана поради факта, че хората, страдащи от депресия, все още трябва да изпълняват задълженията си, макар да се чувстват изморени. Това често се бърка със стрес, но всъщност може да бъде ясен признак на скрита депресия.

Липсата на сън е неволно издаване

Неспокойствието по време на сън или безсъние и изпотяването през нощта без видима причина, са признаци, че нещо не е наред. Трябва да разгледате тези неща като издаващи признаци на тревожност, защото те обикновено са свързани. Внимателното разглеждане на тези ситуации в разговора, може да помогне за разкриването на належащите проблеми.

В определен момент, хората ще проговорят. Ето защо не е добре хората, страдащи от депресия, да живеят сами. Когато решат да проговорят, ще имат нужда от някой, който да ги изслуша. Това може да е разликата между живота и смъртта. Това са моментите, които създават моста на близост и доверие. Не трябва да забравяте, че това, от което се нуждаят, е любов и одобрение.

Ако можете да откриете тези скрити навици на хората, страдащи от депресия, можете да им предложите помощ. Това със сигурност е предизвикателство, но ще си струва, ако спасите живота на любим човек.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.