10-те най-екзотични плода в света и техните свойства

В тази статия. ще ви разкажем всичко за най-любопитните екзотични плодове в света и ще се спрем на тяхната употреба и свойства.
10-те най-екзотични плода в света и техните свойства
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 05 април, 2024

Въпросните екзотични плодове често идват от далечни страни или от климат, който е много различен от този, с който сме свикнали. Поради тази причина вкусването на този вид плод е начин да пътувате през вкуса, мириса и цвета.

Някои вече са добре познати по света, като ананас, кокос или авокадо. От друга страна, има други по-редки разновидности с любопитни форми и текстури.

Искате ли да се запознаете с някои от тях, как да ги ядете и какви свойства или хранителни вещества осигуряват? Ще ви разкажем повече за тях по-долу!

Любопитни и екзотични плодове

Както току-що видяхме, терминът екзотични плодове се използва за обозначаване на всички онези плодове, които обикновено не са често срещани в страните, в които живеем.

Много от тях идват от тропически и субтропични страни, тъй като този тип климат благоприятства растежа на голям брой различни видове и разновидности.

Преди няколко десетилетия те можеха да се консумират само на местно ниво. Поради тази причина местното население и пътниците бяха възхитени от всички нюанси и изненади, които екзотичните плодове могат да предложат.

Днес обаче, благодарение на повишеното търсене и разширяването на търговията, е по-често да ги намерите на пазарите в повече страни. Така че може би ще имате възможност да разпознаете и опитате някои от 10-те екземпляра, за които ще ви разкажем по-долу!

1. Карамбола

Екзотични плодове
Типичен за Индонезия, Малайзия и Филипините, звездният плод е един от най-красивите екзотични плодове, които можете да намерите.

Родом от Индонезия, Малайзия и Филипините, това е един от най-красивите екзотични плодове, които можем да намерим. Плодът му е малък, с овална форма и жълт цвят.

Има кисел до сладък вкус и твърда, хрупкава текстура. Може да се яде цял, въпреки че след като бъде нарязан, има хубава звездовидна форма. Това го прави перфектен декоративен елемент в зелени салати, гарнитури или плодови салати.

Благодарение на съдържанието на каротин, той е много подходящ плод за здравето на кожата. Както се предполага от Zerres и Stahl, това съединение има способността да се грижи за съдържанието на влага, еластичността и текстурата.

Харесва ли ви тази статия? Смятаме, че може да искате да прочетете и: Предимства на юзу: Японски цитрусов плод, богат на витамин C

2. Екзотични плодове: Джакфрут

Плодовете са полезни за здравето
Плодовете трябва да се използват възможно най-скоро след узряване, тъй като могат да развият много силни аромати.

Известен още като джакфрут, идва от Малайзия и Индия. В други азиатски страни, като Шри Ланка и Бангладеш, се консумира в изобилие и е важен източник на храна във времена на недостиг.

Дървото на джакфрут дава много големи плодове, които могат да тежат повече от 20 килограма.

Ядливата част е пулпата, която се променя от бяла на оранжева, докато узрее. Освен това придобива по-сладък вкус, който някои свързват с банан или манго.

Но именно благодарение на текстурата му консумацията на този екземпляр процъфтява. През последните години се използва като заместител на месо във вегетариански ястия.

3. Екзотични плодове: Киселец

Редки плодове
Основните активни компоненти на плода са ацетогенин, алкалоиди и флавоноиди .

Soursop е дърво, произхождащо от Карибите и Централна Америка, но днес отглеждането му се е разпространило и в други територии.

Плодовете му са тъмнозелени, с овална форма и имат кисело и ароматно месо. Може да се консумира самостоятелно или да се използва в продукти като смутита, десерти и сладолед.

Според данни, публикувани в Molecules, този плод може да помогне за подобряване на епизодите на диария. Освен това е подходящ и за хора, страдащи от гастрит и стомашна язва.

4. Мангостан

Екзотични плодове - мангостан
Бялата сочна каша има леко кисел и сладък вкус.

Добива се от дървото Garcinia mangostana, това е един от най-продаваните екзотични плодове като хранителна добавка. Може да се намери под формата на сокове и други видове напитки.

Наличието на ксантони го постави в светлината на прожекторите на учените, за да разработят нови лекарства за хронични и дегенеративни заболявания. Това може да се прочете в статия, публикувана в Food and Chemical Technology.

Пресният плод е със среден размер и кората му е лилава. При избора му последният трябва да е лъскав, твърд и без много натъртвания.

За да го изядете, той се разполовява с назъбен нож, без да се разделя напълно. Така кожата може да се отстрани и бялата вътрешност да се разкрие. Неговите части се отделят като тези на портокала и могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към сокове и смутита.

5. Кивано

Екзотично кивано
Вкусът на плода се приравнява на комбинация от банан и маракуя.

Този плод идва от Африка и принадлежи към същото семейство като краставицата и пъпеша. Всъщност е известен като рогата краставица или африкански пъпеш.

Когато узрее, има зелена плът с бели семки и видът му е донякъде желатинообразен. Всички части на пъпеша са годни за консумация, въпреки че повечето хора ядат само вътрешността.

Както се съобщава в Processes, киваното е полезно заради минералите, които осигурява: калий, фосфор, магнезий, калций, желязо и цинк (наред с други).

Може да се използва в салати, плодови салати или с кисело мляко. Освен това е обичайно да се подправя с малко захар. Така приготвено, вкусът му напомня на смес от банан и киви. Трябва да се внимава, когато се бели, тъй като външността му е покрита с малки бодли.

6. Екзотични плодове: Ръката на Буда

Ръката на Буда
Като храна ръката на Буда се използва в плодови консерви.

Без съмнение ръката на Буда е един от най-любопитните екзотични плодове на пазара. Това е разновидност на цитрусовите плодове, която има плодове, разделени на части, наподобяващи пръстите на ръката.

Използването му също е различно от това на повечето плодове, тъй като почти няма пулп. В Китай и Япония се използва за ароматизиране на дрехи или къщи.

Хранителният му състав е като на други растения от същия род. Както може да прочетете в Journal of Epidemiology, може да е полезен за нашето здраве, тъй като се свързва с по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания.

7. Питая

Екзотични плодове - питая
Ползите от драконовия плод се приписват на неговите антиоксидантни свойства и съдържанието му на феноли и бетацианини.

Известен с имената драконов плод или ягодова круша, това е много впечатляващ плод, поради яркочервения си цвят. В днешно време е доста лесно да го намерите пресен или замразен на пазарите в няколко страни.

Неговият хранителен състав се отличава с различни антиоксидантни съединения, като витамин С и полифеноли.

Според авторите на статия, публикувана в Frontiers in Pharmacology, диетите, богати на полифеноли, могат да помогнат за намаляване на риска от страдание от определени заболявания. Те включват сърдечно-съдови проблеми, невродегенеративни заболявания, рак, диабет и възпалителни патологии.

Кожата на питаята е доста твърда, но вътре крие мека, сладка каша, пълна с ядливи семена. Яде се с помощта на лъжица (като киви или авокадо), въпреки че се добавя и към смутита, плодови салати и салати.

8. Рамбутан

Рамбутан
Плодовете могат да се консумират пресни или преработени на туршии и конфитюри.

Родом от Малайзия и Индонезия, типичен е за пазарите в цяла Югоизточна Азия. Той принадлежи към същото семейство като личи, друг екзотичен плод, който е малко по-известен и също много здравословен.

Рамбутанът е малък, с червена външна обвивка с шипове и бяла кремава вътрешност. Приготвя се по същия начин като мангостана и се консумира като трапезен плод или в плодови салати. В този случай семената трябва да бъдат отстранени.

Съдържа поразително количество антиоксиданти и може да се счита за добър източник на витамин С (подобно на кивито или портокала).

Както може да се прочете на страницата на Националния институт по здравеопазване, този витамин е необходим за производството на колаген, за подобряване на усвояването на желязото и за нормалното функциониране на имунната система.

9. Екзотични плодове: Кумкуат

Кумкуат
Има много разновидности на този плод, като хонконгски кумкуат, кумкуат meiwa и кумкуат jiangsu .

Произхождащ от Китай, кумкуатът е малък плод, известен още като китайски портокал.

Може да се консумира цял, тъй като е със същия размер като гроздето и кожата му е годна за консумация. За разлика от другите цитрусови плодове (група, към която принадлежи и кумкуатът ), кората е доста сладка, за разлика от киселинната вътрешност.

На хранително ниво се откроява със своите витамин С, каротини, пектини и полифеноли. Благодарение на всичко това, оказва редица ефекти върху организма, които са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. Според авторите Liu, Lou и др.:

 • Регулира експресията на противовъзпалителни маркери.
 • Защитава артериалната стена.
 • Понижава кръвното налягане.

10. Дуриан

Дуриан
От повече от 30 каталогизирани вида, само Durio zibethinus е годен за консумация. В много части на Азия се смята за афродизиак.

На последно място сме оставили този плод, който си е спечелил репутацията на един от най-неприятно миришещите плодове в света. Доста трудно е да се намери извън региона му на произход, но едно пътуване до Тайланд, Малайзия или Сингапур би си струвало усилията.

Изживяването може да е подходящо само за най-смелите. Въпреки че има много разновидности с различни нюанси (от най-сладкия до най-горчивия ), миризмата му е почти безпогрешна. Толкова много, че обичайно внасянето му в градския транспорт и някои хотели е забранено.

Познавате ли някой от тези 10 екзотични плода?

Възможно е, тъй като някои от тях могат да бъдат намерени в много отдалечени точки от страната им на произход.

Ежедневната консумация на плодове има много ползи за здравето. Те са леки, диуретични, осигуряват фибри и голямо количество витамини и минерали, наред с други хранителни вещества.

Екзотичните плодове могат да бъдат включени в препоръчителните дневни порции от тази група. Все пак трябва да се помни, че е препоръчително да избирате сезонни плодове и се отглеждат на местно ниво или възможно най-близо до сезона.

Това не означава, че не можете да опитате кумкуат, питая, джакфрут или кисела супа. Но най-добре е да го правите от време на време и да се възползвате от пътуванията, за да ги опитате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Luo, X., Wang, J., Chen, H., Zhou, A., Song, M., Zhong, Q., Chen, H., & Cao, Y. (2020). Identification of Flavoanoids From Finger Citron and Evaluation on Their Antioxidative and Antiaging Activities. Frontiers in nutrition7, 584900. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7649818/
 • Mutakin, M., Fauziati, R., Fadhilah, F. N., Zuhrotun, A., Amalia, R., & Hadisaputri, Y. E. (2022). Pharmacological activities of soursop (Annona muricata Lin). Molecules. 27 (4): 1201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8878098/
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. (2019, 18 de diciembre). Vitamina Chttps://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/
 • Ovalle-Magallanes, B., Eugenio-Pérez, D., & Pedraza-Chaverri, J. (2017). Medicinal properties of mangosteen (Garcinia mangostana L.): A comprehensive update. Food and Chemical Toxicology, 109 (1), 102-122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28842267/
 • Paśko, P., Galanty, A., Zagrodzki, P., Luksirikul, P., Barasch, D., Nemirovski, A., & Gorinstein, S. (2021). Dragon Fruits as a Reservoir of Natural Polyphenolics with Chemopreventive Properties. Molecules (Basel, Switzerland)26(8), 2158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8070077/
 • Rudrapal, M., Khairnar, S. J., Kahn, J., Bin Dukhyil, A., Azam, Ansari, M., Alomary, M. N., Alshabrmi, F. M., Palai, S., Kumar Deb, P., & Debi, R. (2022). Dietary polyphenols and their role in oxidative stress-induced human disease: insights into protective effects, antioxidant potentials and mechanism(s) of action. Frontiers in Pharmacology. 13. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.806470/full
 • Seregelj, V., Sovljanski, O., Tumbas Saponjac, V., Vulic, J., Cetkovic, G., Markov, S., & Canadanovic-Brunet, J. (2022). Horned melon (Cucumis metuliferus E. Meyer ex. Naudin). Current knowledge on its phytochemicals, biological benefits and potential applications. Processes, 10 (1), 94. https://www.mdpi.com/2227-9717/10/1/94
 • Tsong, J. L., Goh, L. P. W., Gansau, J. A., & How, S. E. (2021). Review of Nephelium lappaceum and Nephelium ramboutan-ake: A High Potential Supplement. Molecules (Basel, Switzerland)26(22), 7005. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620321/
 • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., & Kayaba K. (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School Cohort Study. Journal of Epidemiology, 21 (3), 169-75. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389640/
 • Zerres, S., & Stahl, W. (2020). Carotenoids in human skin. Biochimica et Biophysica Acta (BBA). Molecular and Cell Biology of Lipids, 1865 (11), 158588. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198119302392
 • Bhumsaidon A, Chamchong M. Variation of lycopene and beta-carotene contents after harvesting of gac fruit and its prediction. Agricultural and natural resources. Julio 2016. 50(4):257-263.
 • Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Mayo 2013. 53(7):738-750.
 • García-Cruz L. et al. Betalains and phenolic compounds profiling and antioxidant capacity of pitaya (Stenocereus spp.) fruit from two species (S. Pruinosus and S. stellatus). Food chemistry. Noviembre 2017. 1;234:111-118.
 • Katibi OS, et al. Ackee Fruit Poisoning in Eight Siblings: Implications for Public Health Awareness. American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Noviembre 2015. 93(5):1122-1123.
 • Raddatz-Mota D, et al. Achiote (Bixa orellana L.): a natural source of pigment and vitamin E. Journal of Food Science and Technology. Mayo 2017.54(6):1729-1741.
 • Ranasinghe RASN, Maduwanthi SDT, Marapana RAUJ. Nutritional and Health Benefits of Jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review. International Journal of Food Science. Enero 2019.4327183.
 • Silva Cadena R. A review of the fruit nutritional and biological activities of three Amazonian species: Bacuri (Platonia insignis), murici (Byrsonima spp.), and taperebá (Spondias mombin). Fruits. Octubre 2017. 72(5):317-326
 • Yıldız G, et al. Physical and chemical characteristics of goldenberry fruit (Physalis peruviana L.). Journal of Food Sciences and Technology. Febrero 2015. 52(4):2320-2327.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.